• Președintele Volodymir Zelenski le-a mulțumit luni ucrainenilor din străinătate pentru sprijinul acordat în timpul invaziei Rusiei.
  • Secretarul american al apărării va participa la o reuniune cheie din Ucraina, după o internarea secretă în spital.
  • UE se confruntă cu noi solicitări de limitare a importurilor de zahăr din Ucraina.

UPDATE ORA 20.00- Australia, SUA și Marea Britanie sancționează un hacker rus pentru încălcarea Medibank

Australia, SUA și Marea Britanie au impus sancțiuni unui bărbat rus pentru rolul său în încălcarea cibernetică a asigurătorului Medibank, unul dintre cele mai mari furturi de date din Australia, care a afectat aproximativ 10 milioane de clienți.

Sancțiuni financiare și o interdicție de călătorie au fost impuse lui Aleksandr Ermakov după ce autoritățile australiene l-au legat de încălcarea Medibank, a declarat ministrul Afacerilor Interne, Clare O’Neil, în timpul unui briefing de presă.

Recomandări

ISRAELUL EXTINDE OPERAȚIUNEA ÎN RAFAH
CIOLACU IA MĂSURI ANTI-SHRINKFLAȚIE
A8 FACE PROGRESE
ÎNCEPE CAMPANIA ELECTORALĂ
COMPANIILE RESIMT SCĂDERI DUPĂ PANDEMIE
PROFESORII VOR LUCRA CU A.I.

„Oamenii ăștia sunt niște lași și ticăloși. Ei se ascund în spatele tehnologiei, iar astăzi, guvernul australian spune că atunci când ne vom gândi la asta, vom dezvălui cine ești și ne vom asigura că ești responsabil”, a spus O’Neil.

UPDATE ORA 19.00- Documentar despre Mariupol din Ucraina nominalizat la premiul Oscar

Noul film al lui Mstyslav Chernov, 20 de zile la Mariupol, o cronică îngrozitoare a orașului ucrainean asediat și a jurnaliştilor internaționali care au rămas acolo după invazia Rusiei, a fost nominalizat pentru cel mai bun documentar la Premiile Academiei.

Filmul, o coproducție între agenția de știri AP și Frontline a PBS, a fost filmat în primele trei săptămâni de război din Ucraina, la începutul anului 2022.

Cernov, jurnalist și regizor ucrainean, a sosit la Mariupol cu o oră înainte ca Rusia să înceapă bombardarea orașului-port. Alături de el au fost fotograful Evgeniy Maloletka și producătorul de câmp Vasilisa Stepanenko.

UPDATE ORA 18.00- Lituania caută tancuri Leopard pe fondul preocupărilor de securitate: Raport

Lituania afirmă că va încerca să cumpere un batalion de tancuri Leopard 2 de fabricație germană, pe măsură ce statul baltic își întărește apărarea pe fondul războiului dintre Rusia și Ucraina, potrivit agenției de presă AFP.

Membrul NATO și aliat convins de la Kiev, care se învecinează cu exclava rusă Kaliningrad, precum și cu aliatul Moscovei Belarus, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la securitatea sa de când Rusia a invadat Ucraina în urmă cu aproape doi ani.

„Consiliul de securitate de stat a fost de acord că cel mai eficient tanc… este germanul Leopard 2”, a declarat consilierul prezidențial lituanian pentru securitate Kestutis Budrys reporterilor.

El a spus că Ministerul Apărării Naționale al Lituaniei a fost însărcinat să demareze negocierile pentru un batalion de tancuri.

UPDATE ORA 17.00- Premierul Slovaciei, Robert Fico, a insistat că viața în capitala Ucrainei este „absolut normală”

Premierul Slovaciei, Robert Fico, a insistat că viața în capitala Ucrainei este „absolut normală” și nu a existat război, cu o zi înainte de prima sa întâlnire cu premierul ucrainean și la doar câteva ore după ce rachetele rusești au căzut asupra Kievului.

Fico, care a preluat puterea în octombrie și a inversat cursul politicii externe a Slovaciei pentru a opri sprijinul militar pentru Ucraina, a vorbit la un briefing de presă în estul Slovaciei, relatează Reuters. El urmează să se întâlnească miercuri cu omologul său ucrainean, Denys Shmyhal, în orașul Uzhhorod din vestul ucrainean.

Un reporter l-a întrebat pe Fico dacă ar fi potrivit să călătorească la Kiev pentru a înțelege mai bine războiul Ucrainei cu Rusia, care se apropie de al doilea an după invazia Moscovei.

UPDATE ORA 16.00- SUA au emis sancțiuni cibernetice împotriva cetățeanului rus Aleksandr Ermakov

SUA au emis sancțiuni cibernetice împotriva cetățeanului rus Aleksandr Ermakov, potrivit unui anunț postat marți pe site-ul Departamentului Trezoreriei SUA, la o zi după ce autoritățile australiene l-au vizat și pe acesta din cauza unei încălcări a asigurătorului australian Medibank, relatează Reuters.

UPDATE ORA 15.00 – Kremlinul, comentând ultimele lovituri asupra Ucrainei, spune că Rusia nu vizează civilii

Mii de civili ucraineni au fost uciși sau răniți de atacurile aeriene și bombardamentele rusești de când președintele Vladimir Putin a trimis zeci de mii de soldați în Ucraina în urmă cu aproape doi ani.

Armata rusă nu țintește civilii atunci când atacă obiective din Ucraina, a declarat marți Kremlinul, când a fost rugat să comenteze despre ceea ce Ucraina a declarat că sunt lovituri mortale ale Rusiei asupra orașelor Kiev și Harkov.

UPDATE ORA 14.00 – Rusia lovește instalațiile complexului militar-industrial ucrainean – Ministerul Apărării

Rusia a lansat lovituri cu rachete asupra instalațiilor militare de producție ale Ucrainei și a atins cu succes toate țintele vizate, a anunțat marți Ministerul rus al Apărării.

Loviturile au fost efectuate cu rachete aeriene și terestre împotriva întreprinderilor producătoare de rachete, explozibili și muniții, a declarat Ministerul Apărării într-un comunicat că Reuters nu a putut verifica în mod independent.

UPDATE ORA 13.00 – Atacurile din Harkiv au rănit 42 de persoane

Situat la aproximativ 18 mile (30 km) de granița cu Rusia, Harkov a simțit adesea greul atacurilor rusești cu rază lungă de acțiune care lovesc de obicei zonele civile.

Atacurile de marți au rănit 42 de persoane, deoarece rachetele au deteriorat aproximativ 30 de clădiri rezidențiale și au spart aproape o mie de ferestre de apartamente pe vreme înghețată, a declarat guvernatorul regional Oleh Syniehubov.

UPDATE ORA 12.00 – Industria de apărare a Rusiei a demontat frigiderele pentru piese, spune reprezentantul Marii Britanii

Armata Rusiei este forțată să demonteze frigiderele și alte aparate de uz casnic pentru piese pe măsură ce invazia sa în Ucraina continuă, a declarat un reprezentant britanic la ONU.

UPDATE ORA 11.00 – Nicio amenințare militară iminentă din partea Rusiei față de vreun aliat al NATO – Stoltenberg

NATO a declarat marți că nu vede nicio amenințare militară iminentă din partea Rusiei la adresa niciunui membru al alianței, dar își menține descurajarea, cu cel mai mare exercițiu din ultimele decenii, care va începe mai târziu în săptămâna sa.

UPDATE ORA 10.00 – Dintre toate torturile lui Putin, această rutină zilnică de la 5 dimineața din închisoarea arctică a lui Alexei Navalny ar putea fi cea mai rea

Alexei Navalny, care își duce zilele într-o închisoare îndepărtată din Cercul Arctic, spune că acum este forțat să se trezească cu imnul național rus, urmat de o melodie pop a cântărețului preferat al lui Vladimir Putin în fiecare zi, la ora 5 dimineața.

Criticul feroce al Kremlinului a fost închis în colonia IK-3 din Kharp, în regiunea Yamal-Nenets, la aproximativ 1.900 km (1.200 mile) nord-est de Moscova.

UPDATE ORA 09.00 – Rusia participă la reuniunea ONU din Ucraina după ce a susținut că armele furnizate de Occident au fost folosite în Donețk

Sergei Lavrov, participă la o reuniune a Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite privind Ucraina, după ce oficialii ruși au susținut că armele furnizate de Occident au fost folosite într-un atac asupra Donețk.

Cel puțin 27 de persoane au fost ucise și alte 25 au fost rănite în urma bombardamentelor în oraș, au declarat oficialii instalați la Moscova.

UPDATE ORA 08.00 – Biden le-a spus republicanilor că Rusia ar putea învinge Ucraina în câteva săptămâni

Liderilor Congresului le-a fost prezentată o imagine sumbră a prăbușirii armatei Ucrainei, fără ajutorul continuu al SUA sub formă de muniție, vehicule și alte provizii, în timpul unei întâlniri la Casa Albă, potrivit NBC News.

Biden a cerut asistență suplimentară de 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina. Această solicitare a fost întâmpinată cu certuri în congres, unde republicanii încearcă să folosească problema ca pârghie împotriva administrației și a democraților în discuțiile de finanțare.

UPDATE 4.00-Ucraina „trebuie să fie și va fi pe agenda mondială”, spune Zelenski

Președintele Volodymyr Zelenskiy a declarat că Ucraina „trebuie să fie și va fi pe agenda mondială”, în timp ce țara încearcă să își consolideze poziția.

El a declarat că Ucraina continuă să lucreze cu partenerii săi în lunile următoare în discursul său video nocturn postat luni pe rețelele de socializare.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Președintele Volodymir Zelenski le-a mulțumit luni ucrainenilor din străinătate pentru sprijinul acordat în timpul invaziei Rusiei și a propus modificarea Constituției pentru a permite dubla cetățenie.

În ceea ce a părut un gest simbolic de Ziua Unității – aniversarea unificării efemere din 1919 a teritoriilor din estul și vestul Ucrainei într-un stat independent – președintele Zelenskyy a declarat că va înainta parlamentului o lege privind dubla cetățenie, scrie Sky News.

De asemenea, a marcat Ziua Unității prin emiterea unui decret care protejează drepturile și identitatea a aproximativ patru milioane de etnici ucraineni din Rusia.

Constituția Ucrainei nu le oferă cetățenilor ucraineni dreptul la dublă cetățenie, astfel că milioane de persoane de origine ucraineană care trăiesc în străinătate nu pot deține pașapoarte ucrainene.

Modificările aduse constituției au nevoie de aprobarea parlamentului, un proces care ar putea dura aproximativ un an, și de autorizarea Curții Constituționale.