• Europa trebuie să intensifice” și să ofere mai multe fonduri pentru Ucraina, a declarat secretarul britanic al apărării.
  • Forțele rusești au lovit de 95 de ori regiunea Zaporojie în 16 localități în ultima zi.
  • Săptămâna trecută, Putin s-a întâlnit cu ministrul nord-coreean de externe Choe Son-Hui cu ocazia vizitei sale în Rusia.

UPDATE ORA 22.00- UE se confruntă cu noi apeluri de a limita importurile de zahăr din Ucraina

Producătorii de zahăr din Africa, Caraibe și Pacific au cerut UE să limiteze un val de importuri de zahăr din Ucraina.

Blocul a ridicat taxele de import pentru zahărul din Ucraina și alte mărfuri după izbucnirea războiului în 2022, ceea ce a determinat o creștere de zece ori a importurilor de zahăr din Ucraina în sezonul 2022/23.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
TAYLOR ȘI TRAVIS, SURPRINȘI ÎN LAS VEGAS STRIP
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
RAY CHAN A MURIT LA 56 DE ANI

Este de așteptat ca această creștere să continue atât în actualul sezon 2023/24 – care se desfășoară din octombrie până în septembrie – și în sezonul următor, care a determinat deja producătorii de zahăr din UE să solicite restabilirea limitelor.

Această cerere a primit acum ecou producătorii de zahăr din Africa, Caraibe, Pacific și alte țări producătoare de zahăr cu venituri mai mici, care spun că creșterea importurilor de zahăr din Ucraina în bloc dăunează industriilor lor de zahăr.

Aceste țări sunt eligibile să furnizeze zahăr fără taxe vamale și fără cote către UE și Marea Britanie în cadrul unor aranjamente speciale.

UPDATE ORA 20.00- Secretarul american al apărării va participa la întâlnirea cheie din Ucraina, practic, după spitalizarea secretă

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, va participa virtual la o întâlnire cheie privind nevoile militare ale Ucrainei.

Vine după ce domnul Austin, în vârstă de 70 de ani, a suferit în secret tratament în spital, când au apărut complicații legate de cancerul de prostată.

El a fost internat la Centrul Medical Militar Național Walter Reed din Maryland pe 22 decembrie pentru tratamentul inițial, dar a revenit la 1 ianuarie din cauza unor complicații, care au inclus o infecție a tractului urinar.

Timpul petrecut în spital nu a fost dezvăluit decât patru zile mai târziu, iar Pentagonul nu a precizat de ce a fost tratat până pe 9 ianuarie.

Eșecul domnului Austin de a-i spune președintelui Joe Biden că este tratat în spital a stârnit critici din partea parlamentarilor și a surprins Casa Albă.

Întâlnirea de mâine despre Ucraina va fi prima implicare publică a domnului Austin de la boala lui.

UPDATE ORA 19.00- Critic de la Kremlin, „forțat să asculte cântărețul pro-Putin în fiecare dimineață la ora 5 ”

Alexei Navalny s-a confruntat cu o serie de greutăți, se pare ca urmare a rolului său de cel mai proeminent rival politic al lui Vladimir Putin.

Otrăvit, agresat și lipsit de îngrijiri medicale corespunzătoare, criticul de la Kremlin a dezvăluit astăzi că se confruntă cu o nouă provocare: să fie forțat să asculte un cântăreț pop pro-Putin în fiecare zi la ora 5 dimineața.

Bărbatul de 47 de ani, un fost avocat care a devenit cunoscut în urmă cu mai bine de un deceniu, ridicând cercul de elită al președintelui rus și exprimând acuzații de corupție vastă, se află în prezent într-o închisoare la aproximativ 40 de mile nord de Cercul Arctic.

El este condamnat să rămână în închisoare până la 74 de ani, din cauza unor acuzații considerate a fi falsificate pentru a-l ține departe de politică.

Dar acum Navalnîi a dezvăluit că regimul său matinal constă în ascultarea imnului național rusesc înainte de a fi interpretat I am Russian, o melodie patriotică interpretată de un cântăreț pro-Putin numit Shaman.

UPDATE ORA 18.00- Rustem Umerov, ministrul apărării al Ucrainei, a spus că a vorbit cu omologul său belgian, Ludivine Dedonder.

Rustem Umerov, ministrul apărării al Ucrainei, a spus: „Sunt recunoscător pentru participarea Belgiei la coaliția pentru capacitatea forțelor aeriene, în special la programul de formare a piloților.

Apreciem foarte mult sprijinul neclintit al Belgiei pentru Ucraina.

Belgia va oferi 611 milioane EUR în ajutor militar în acest an și are un angajament pe termen lung de a sprijini modernizarea forțelor noastre de apărare.”

UPDATE ORA 17.00- Criticii războiului din Ucraina ar putea avea proprietăți confiscate conform noii legi rusești

Kremlin a întocmit un proiect de lege pentru confiscarea proprietăților și valorilor criticilor de război din Ucraina, condamnați, printre alte crime, pentru „discreditarea armatei ruse” sau pentru a solicita sancțiuni străine.

Proiectul de lege a codului penal rus a fost înregistrat luni la Duma de Stat a Rusiei, unde a fost susținut de toate principalele partide politice din Rusia și pare să fie adoptat în lege.

Proiectul de lege urmărește să permită guvernului rus să sechestreze bani și proprietăți folosite sau destinate finanțării activității ilegale sau despre care se crede că amenință securitatea Rusiei, așa cum este stabilit printr-o hotărâre judecătorească.

De asemenea, ar permite forțelor de ordine să sechestreze onorariile primite de jurnaliști sau cercetători condamnați pentru că au scris „informații false” despre invazia Ucrainei sau să sechestreze alte bunuri mai valoroase, inclusiv mașini sau apartamente, ca înlocuitor, au spus avocații.

UPDATE ORA 16.00 – Victoria Uniunii Sovietice asupra Germaniei naziste este „os în gât” pentru Occident

Într-un clip împărtășit de jurnalistul BBC Francis Scarr, prezentatorul rus a susținut că este „norma în Occident să echivaleze Hitler cu Stalin”, „subliniind astfel că victoria noastră din 1945 este ca un os în gât”.

Ea a continuat spunând că Occidentul este „pregătit să facă orice pentru a anula” rolul Uniunii Sovietice în al Doilea Război Mondial.

UPDATE ORA 15.00 – Astăzi s-au purtat negocieri foarte productive cu prim-ministru Donald Tusk

,,În ceea ce privește toate aspectele relațiilor noastre bilaterale Există un nou pachet de apărare polonez. Apreciem ajutorul dumneavoastră continuu.

Există o nouă formă de cooperare pentru o scară mai mare de achiziții de arme pentru nevoile ucrainene – acesta este un împrumut polonez pentru Ucraina.

Cu prim-ministrul a fost discutată astăzi și posibilitatea unei viitoare producții comune de arme. Vă mulțumim pentru susținerea Ucrainei!”

UPDATE ORA 14.00 – Kremlinul are în vedere un plan de a confisca proprietățile oamenilor care defăimează armata

Kremlinul a început să analizeze un proiect de lege care să le dea puterea de a sechestra proprietatea persoanelor condamnate pentru defăimarea forțelor armate.

Acest lucru ar permite statului să sechestreze proprietatea rușilor care au părăsit țara și au criticat războiul, dar care continuă să se bazeze pe veniturile din închirierea caselor sau apartamentelor lor în Rusia.

UPDATE ORA 13.00 – Marea Britanie a trimis ONU imagini din satelit care ar putea dovedi furnizarea de rachete nord-coreene către Rusia

n materialul său, ziarul britanic Guardian face referire la un raport de informații militare care se afla în posesia sa.

Imaginile din satelit au fost realizate din septembrie până în decembrie. Ele descriu trei nave rusești – „Maya”, „Angara” și „Maria”. Potrivit ziarului, imaginile din satelit au arătat încărcarea containerelor pe nave rusești într-un port nord-coreean.

Nu a fost posibil să se determine ce se afla în containere, notează raportul serviciilor secrete britanice, dar în ultimele săptămâni au crescut suspiciunile că Coreea de Nord transferă rachete balistice în Rusia.

Rusia nu admite că primește rachete din Coreea de Nord, dar Statele Unite și aliații săi consideră că transferul de rachete este un fapt stabilit.

Pe 4 ianuarie, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA, John Kirby, a declarat că Rusia a primit o serie de rachete și lansatoare din RPDC și a tras deja cel puțin o rachetă asupra Ucrainei în timpul unei lovituri masive din 30 decembrie.

UPDATE ORA 12.00 – Zelensky a semnat un decret privind „teritoriile Federației Ruse locuite istoric de ucraineni”

De asemenea, a cerut să elaboreze un plan de acțiune pentru „pastrarea identității naționale a ucrainenilor din Federația Rusă, inclusiv pe terenurile locuite istoric de ei”.

Astfel de terenuri includ teritorii din teritoriul Krasnodar, regiunile Belgorod, Bryansk, Voronezh, Kursk și Rostov.

UPDATE ORA 11.00 – „Ce voi primi înapoi?”: soția soldatului rus îl cheamă pe Putin să-i aducă soțul acasă

Soția unui soldat rus i-a cerut lui Vladimir Putin să-l aducă acasă într-un gest rar sfidător.

Într-o pledoarie la sediul electoral al lui Putin, Maria Andreyeva a spus că nu a detectat nicio urgență din partea autorităților de a răspunde preocupărilor soțiilor soldaților.

UPDATE ORA 10.00 – Un bombardament ucrainean a ucis 27 de persoane în Donețk, a anunțat Rusia

Obuzele ucrainene în orașul Donețk, controlat de ruși, din estul Ucrainei, au ucis ieri 27 de persoane și au făcut 25 de răniți, a declarat șeful regiunii numit de Rusia.

A declarat că 18 dintre răniți au fost internați în spital și șapte erau tratați ca pacienți ambulatori, în timp ce a anunțat o zi de doliu în Republica Populară Donețk – numele părții anexate ilegal a regiunii.

UPDATE ORA 09.00 – Premierul polonez Donald Tusk se va întâlni astăzi la Kiev cu Zelensky

Vizita are loc pe fondul dezacordurilor privind cerealele: la Kiev au anunțat că vor introduce un embargo asupra unor produse agricole poloneze ca răspuns la extinderea embargoului asupra cerealelor din Ucraina.

UPDATE ORA 08.00 – Motivația de a câștiga pe teren la Australian Open

Jucătoarea de tenis ucraineană Marta Kostyuk a spus că este important ca jucătorii țării să continue să câștige la Australian Open, pentru a le aminti oamenilor de conflictul care continuă.

Tânăra de 21 de ani a învins-o pe adversara rusă Maria Timofeeva cu 6-2, 6-1 și a refuzat să-și strângă mâna după aceea. Kostyuk o va întâlni pe campioana US Open, Coco Gauff, în sferturile de finală.

Președintele rus Vladimir Putin și-a arătat intenția de a vizita Pyongyangul în curând, potrivit Reuters. Agenția de știri a citat un raport al presei de stat nord-coreene KCNA de duminică. Săptămâna trecută, Putin s-a întâlnit cu ministrul nord-coreean de externe Choe Son-Hui cu ocazia vizitei sale în Rusia și, în timpul întâlnirii, i-a mulțumit liderului nord-coreean Kim Jong-un pentru invitația de a-l vizita.

Europa trebuie să intensifice” și să ofere mai multe fonduri pentru Ucraina, a declarat secretarul britanic al apărării, Grant Shapps. Vorbind în cadrul emisiunii Sunday With Laura Kuenssberg de la BBC, Shapps a declarat: Europa trebuie să facă un pas înainte și să facă partea lor pentru a se asigura că Ucraina poate continua să se apere”.

Forțele rusești au lovit de 95 de ori regiunea Zaporojie în 16 localități în ultima zi, relatează Kyiv Independent, citându-l pe guvernatorul regional Iurii Malashko. Acesta a precizat că un bărbat în vârstă de 71 de ani a fost rănit în Huliaipole din cauza bombardamentelor de artilerie, unde au existat, de asemenea, două rapoarte privind clădiri rezidențiale distruse.

Citește și