• Președintele francez a anunțat livrarea a 40 de rachete Scalp si a sute de misile pentru Ucraina.
  • Macron se va afla in februarie la Kiev pentru a semna un acord de securitate cu Ucraina.
  • Macron : Agresiunea rusă este cel mai mare risc de securitate pentru Europa.

„Cel mai mare risc pentru noi în acest moment este agresiunea Rusiei in Ucraina. Nu putem lăsa Rusia să câștige”, spune președintele francez Emmanuel Macron. Este a treia conferință de presă în cei 7 ani de mandat ai lui Macron, care încearcă sa recâștige cele 10 procente avans pe care le are partidul Marinei Le Pen pentru europenele de anul acesta.

 În ciuda declarațiilor frumoase, Ucraina rămâne fără arme si fără bani. Cum va rezolva președintele francez aceasta ecuație?

Emmanuel Macron a anuntat aseară o noua livrare de arme din partea Franței – 40 de rachete Scalp cu raza lunga de acțiune si sute de misile. Președintele se va afla la Kiev in februarie unde va semna un acord de securitate care va include garanții, ca cele acordate de Marea Britanie. El a anunțat de asemenea masuri financiare din partea UE, știm ca se așteaptă o soluție pentru  pachetul de 50 mld de de euro, blocat de către Ungaria la summitul din decembrie.

Recomandări

MENIU A LA GREC
ȘOȘOACĂ INTRĂ ÎN CURSA PENTRU PMB
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
TURIST ÎN AL NOUĂLEA CER
MUSK FACE CONCEDIERI LA TESLA
O LUNĂ DE SCHENGEN

Statele Unite par sa se dezangajeze din Europa, mai ales in perspectiva unei victorii a lui Donald Trump la prezidențiale, care pare inevitabila. Are Macron soluții pe termen lung?

A fost întrebat cum privește eventuala victorie a lui Trump si a spus : «  avem nevoie de o Europa puternica, în stare să se apere singură și care nu depinde de nimeni » O referire clară la construirea unei Armate europene si deci, la o mai mare mobilizare din partea statelor membre.

« Agresiunea rusă este un pericol potențial pentru toti vecinii, de la Tarile Baltice, sau Polonia, la România,   Bulgaria sau Republica Moldova »-a mai spus șeful statului francez 

Emmanuel Macron a anunțat că se va afla în Ucraina în februarie pentru semnarea unui acord. Franța va intensifica livrarea de arme și va participa la apărarea cerului Ucrainei. « Vom lua măsuri financiare, a mai spus președintele francez, la nivelul Uniunii Europene, tocmai pentru a nu lăsa Rusia să învingă.

Întrebat despre cum se pregătește pentru rezultatul anunțat al alegerilor americane, Macron a afirmat ca vrea o Europa puternică, în stare să se apere singură și care nu depinde de nimeni

« SUA sunt un mare aliat care are valorile noastre, dar este o democrație care traversează o criză»

Citește și