• Casa Națională de Asigurări de Sănătate va începe joi, 18 ianuarie, negocieri cu reprezentanții medicilor de familie și ai celor de ambulator.
  • Medicii spun că de la 1 februarie, nu vor mai încheia contracte cu CNAS și ar putea să nu mai acorde servicii medicale decontate.
  • „Eu sunt la Ministerul Sănătății, negocierile și contractele se încheie cu CNAS, iar finanțarea este aprobată de Ministerul Finanțelor”, a spus Rafila.

Medicii de familie amenință că vor renunța la contractele cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate, dacă CNAS nu va crește actualele tarife de decontare. Dacă se va întâmpla asta, nu vor mai putea elibera nici bilete de trimitere pentru consultații decontate de stat, iar consultațiile la ei în cabinete ar putea fi contracost.

Casa Națională de Asigurări de Sănătate va începe joi, 18 ianuarie, negocieri cu reprezentanții medicilor de familie și ai celor de ambulator, care sunt nemulțumiți de sumele propuse pentru decontarea serviciilor medicale către cabinete în acest an și amenință că, de la 1 februarie, nu vor mai încheia contracte cu CNAS și ar putea să nu mai acorde servicii medicale decontate.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a răspuns, luni, într-o conferință de presă, întrebat în legătură cu soluțiile pentru creșterea finanțării pentru medicina de familie și cea de ambulator, că „Eu sunt la Ministerul Sănătății, negocierile și contractele se încheie cu CNAS, iar finanțarea este aprobată de Ministerul Finanțelor. Din punctul meu de vedere, trebuie să existe o astfel de soluție, de rectificare bugetară.”

Recomandări

CINE-I „DI VINĂ”?
UE DĂ 9 MIL € PT. CHIRURGIA CU HOLOGRAME
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
CAMPUS „MADE IN CHINA”
TU CE CONDUCI AZI?
XENOTRANSPALNTUL E NOUA ARMĂ A MEDICINII

Rafila a mai afirmat că speră ca, „în urma negocierilor, diferențele dintre ceea ce a fost finanțat în 2023 și situația actuală să fie cât mai mici și să permită, la o eventuală rectificare bugetară, completarea fondurilor”. Ministrul Sănătății i-a îndemnat pe medicii de familie și pe cei de ambulator „să participe cu bună credință la negocierile cu CNAS”.

Citește și