• Întâlnirile din Iowa sunt primul test electoral și se desfășoară din 1972.
  • 40 de delegați la Convenția Națională Republicană din 2024 vor fi alocați proporțional.
  • În ciuda importanței strategice, doar 3 din 8 câștigători ai întâlnirilor din Iowa au fost nominalizați pentru Președinția SUA.

UPDATE-DeSantis ocupă locul al doilea în adunările electorale din Iowa

Cu aproximativ 10% din buletinele de vot rămase de numărat, DeSantis o devansează pe Haley cu aproximativ 2.300 de voturi, adică aproximativ 2 puncte procentuale.

Cu voturile raportate în toate cele 99 de comitate din Iowa, cu excepția unuia, Haley nu se descurcă suficient de bine nicăieri pentru a-l prinde pe DeSantis, pe baza numărului de voturi restante.

UPDATE-Trump mulțumește „oamenilor minunați din Iowa” în declarații după victoria în adunările generale

Fostul președinte Donald Trump vorbește de la sediul său de campanie din Des Moines, Iowa, în urma victoriei sale preconizate în cadrul caucusurilor din acest stat.

Recomandări

POPULARITATEA AMERICII ESTE ÎN DECLIN
TRIMITEM PATRIOT UCRAINEI?
NOI IPAD-URI DE LA APPLE
CAMILLA ÎNDEAMNĂ COPIII LA CITIT
PRINȚUL HARRY MERGE ÎN UK
27 DE CICLIȘTI ROMÂNI MERG LA CAMPIONAT

„Cel mai important este că vrem să le mulțumim marilor oameni din Iowa”, a declarat Trump.
„Cred cu adevărat că acum este momentul ca toată lumea, țara noastră, să se unească”, a adăugat el.

UPDATE-Donald Trump câștigă alegerile generale din Iowa din 2024

Donald Trump a câștigat luni seară adunările electorale din Iowa, asigurându-și și mai mult drumul spre nominalizarea Partidului Republican la alegerile prezidențiale.

La trei ani după ce mulți republicani au declarat că sunt gata să se îndepărteze de Trump din cauza rolului său în provocarea insurecției din 6 ianuarie 2021, fostul președinte i-a întrecut pe cei mai apropiați doi rivali ai săi, Ron DeSantis și Nikki Haley.

UPDATE-Trump, discuții cu senatorul Scott pentru susținere înainte de alegerile primare din Carolina de Sud

Fostul președinte Donald Trump a făcut presiuni asupra membrilor Congresului pentru a se alinia și a-și oferi sprijinul în încercarea de a arăta un val de susținere în marșul său spre nominalizare.

Iar în culise, Trump a purtat discuții cu senatorul Tim Scott, fost candidat la președinție și senator de Carolina de Sud, pentru a obține sprijinul acestuia, potrivit mai multor surse care au cunoștință de aceste discuții.

O sursă din cadrul GOP a declarat pentru CNN că Scott înclină să îl sprijine pe Trump înainte de alegerile primare din Carolina de Sud de luna viitoare. Dar o altă sursă familiarizată cu subiectul a declarat că Scott „nu s-a decis încă pe cine să susțină” sau „dacă va susține deloc”.

Dacă Scott îl susține pe Trump, ar fi un fel de lovitură pentru colega sa din Carolina de Sud, Nikki Haley, care l-a numit în funcția de senator în 2012, și un alt semn al prezenței dominante a lui Trump în fruntea partidului.

UPDATE-Haley le spune participanților la adunarea electorală din Iowa că America are nevoie de un „nou lider generațional”

Candidatul prezidențial al Partidului Republican, Nikki Haley, a făcut o ultimă prezentare în fața participanților la adunarea electorală din Des Moines, spunându-le locuitorilor din Iowa că America are nevoie de un „lider al unei noi generații”.

„Singurul mod în care vom câștiga majoritatea americanilor este să avem un nou lider generațional care să părăsească negativitatea și haosul din trecut și să meargă înainte cu soluții noi pentru viitor”, le-a spus Haley celor adunați la Franklin Jr. High School.

În timp ce a combătut problemele legate de microfon, Haley a menționat pe scurt perioada în care a fost guvernator al Carolinei de Sud și serviciul său ca ambasador al SUA la Națiunile Unite și a prezentat o versiune condensată a discursului său de campanie.

Haley a susținut că ea este candidatul care îl poate învinge pe președintele Joe Biden într-o confruntare.

„În fiecare dintre aceste sondaje față în față cu Biden. Îl înving pe Biden cu două cifre”, a spus ea. „Dacă mă binecuvântați cu votul vostru în această seară, vă promit că îmi voi petrece fiecare zi încercând să vă fac mândri în acest proces”, a adăugat Haley.

UPDATE-Prognoza CNN: Donald Trump câștigă adunările republicane din Iowa

Fostul președinte Donald Trump câștigă alegerile republicane din Iowa, potrivit proiecțiilor CNN, primind cele mai multe voturi din partea celor care au participat la adunările republicane. Acest lucru marchează o victorie timpurie în încercarea sa de a obține nominalizarea partidului său.

UPDATE- Oficialii GOP din Iowa estimează o prezență mai mică la vot

Oficialii republicani din Iowa trag un semnal de alarmă cu privire la perspectiva unei participări mai mici decât se așteptau la adunările electorale din această seară, cu drumuri acoperite de zăpadă și gheață în sudul Iowa și în părți din estul Iowa, care ar putea diminua participarea.

Un consilier de top al Partidului Republican declară pentru CNN că prezența la vot din 2016 – 186.000 – „aproape sigur nu va fi atinsă”. Prognozele proaspete sunt mai aproape de prezența la vot din ciclul de campanie din 2012, de 121.000.

În 28 din cele 99 de comitate din Iowa, există doar o singură locație pentru caucus, ceea ce înseamnă că unii alegători vor trebui să parcurgă distanțe considerabile. În această seară, geografia statului Iowa va intra în joc, deoarece campania lui Trump speră la o prezență largă în zonele rurale, în timp ce Nikki Haley se concentrează pe comunitățile suburbane, cu mult mai puține distanțe de parcurs cu mașina implicate. Ron DeSantis lucrează pentru un hibrid al ambelor, punându-și organizația de un an la un test critic.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Nici n-am intrat bine în 2024, că americanii intră direct în febra alegerilor. Tradiționalul caucus din Iowa se ține astăzi, la republicani, pe o vreme cruntă. Minus 40 de grade Celsius. Cu toate acestea, alegătorii republicanii din Iowa își vor alege favoritul la Președinție.

Pe cine preferă republicanii din Iowa

La alegerile tradiționale care dau trendul la președinție, se arată că Donald Trump are 48 % din susținerea electorală în Iowa, cea mai mare pe care a avut-o vreodată vreun republican. Nikki Haley are 20%, iar Ron DeSantis 16%.

Frigul este cel mai mare pericol pentru Iowa. În această noapte, votul începe la ora trei ora României, atunci încep aceste reuniuni electorale. În ciuda faptului că până acum acești oameni n-au putut să se strângă fizic, ci doar pe zoom, ca să poată să discute despre organizarea acestui tur de alegeri. Au fost băgați foarte mulți bani în publicitate. Paradoxal, Donald Trump a băgat cei mai puțini bani arată, presa americană, doar 18,3 milioane.

Citește și