• Pierderea acestor două aeronave de comandă și control este o lovitură majoră pentru Rusia.
  • A-50 a fost doborât, iar Il-22 „era în aer și încerca să ajungă la cel mai apropiat aerodrom, dar a dispărut de pe radar după ce a început coborârea, în zona Kerci”, potrivit vicepreședintelui Comisiei pentru securitate națională, apărare și informații din Rada Supremă, Iuri Misiagin.
  • Forțele aeriene ucrainene au distrus aeronavele inamice de detectare și control radar cu rază lungă A-50, în valoare de 330 de milioane de dolari, și centrul de control aerian al inamicului Il-22. Bună treabă, războinici! Ucraina va câștiga!”

Un avion rusesc A-50 Mainstay (AEW&C) și o aeronavă radio-releu Il-22M au fost doborâte cu succes de apărarea aeriană ucraineană deasupra Mării Azov, duminică, potrivit unui legiuitor ucrainean care conduce un comitet de apărare proeminent, precum și mass-media ucraineană, scrie The Drive.

Ministerul Apărării ucrainean a confirmat distrugerea avioanelor.

Pierderea acestor două aeronave de comandă și control reprezintă o lovitură majoră pentru Rusia, deoarece există doar o mână din fiecare. În plus, va face zborul în aceeași proximitate a liniilor ucrainene extrem de periculos. Acest eveniment ar urma unei campanii contra-aeriene anti-acces pe care Ucraina a desfășurat-o împotriva aeronavelor militare rusești în ultimele săptămâni, folosind sisteme de apărare aeriană Patriot cu rază lungă de acțiune.

„În jurul orei 21:00, unitățile ucrainene au tras în două avioane ale Forțelor Aeriene Ruse, și anume aeronava A-50 DRLO și bombardierul Il-22 care se aflau deasupra apelor Mării ​Azov”, a declarat pe Telegram vicepreședintele Comisiei pentru securitate națională, apărare și informații din Rada Supremă, Iuri Misiagin.

A-50 a fost doborât, iar Il-22 „era în aer și încerca să ajungă la cel mai apropiat aerodrom, dar a dispărut de pe radar după ce a început coborârea, în zona Kerci”, a spus Misiagin, actualizându-și ulterior postarea pentru a menționa că a doua aeronavă era un Il-22M, o versiune cu releu radio.

„Conform informațiilor din surse din cadrul Forțelor de Apărare ucrainene, a fost dezvăluit că o aeronavă militară a Forțelor Aerospațiale Ruse, A-50, a fost doborâtă, iar un Il-22M11 cu numărul de înmatriculare 75106 a fost avariat”, a declarat RBC ucrainean.

Incidentele au avut loc în partea de vest a Mării Azov, potrivit RBC.

A-50 „a fost doborât imediat la intrarea în zona de patrulare de lângă Kyrylivka în jurul orei 21:10 până la 21:15 pe 14 ianuarie, a informat RBC.

„A-50 a dispărut de pe radare și a încetat să mai răspundă solicitărilor aviației tactice. Ulterior, pilotul unei aeronave rusești Su-30 a detectat un incendiu și coborârea unui vehicul aerian neidentificat”.

Il-22M11 se afla în patrulare în zona Strilkove și în cele din urmă a fost doborât de-a lungul coastei Mării Azov, în jurul orei 21.00 pe 14 ianuarie, potrivit RBC.

„După ce a fost lovită, aeronava intenționa să efectueze o aterizare de urgență în Anapa, solicitând evacuarea și apelând la ambulanță și la serviciile de stingere a incendiilor”.

„Dacă se confirmă, va fi o pierdere uriașă pentru aviația internă, deoarece există doar câteva astfel de aeronave AWACS în serviciu și sunt în mod constant în lipsă pe front”, potrivit informatorului militar. Totodată, a trecut „foarte puțin timp de la pierderea a trei Su-34 deodată, cauzată de Patriot, tot în zona Mării Azov”.

Merită remarcat faptul că Marea Azov se află între Crimeea la vest, Rusia la est și estul Ucrainei la nord. Podul Kerci și intrarea în Marea Neagră sunt la sud.

​Ministerul rus al Apărării nu a comentat încă afirmațiile conform cărora două dintre rarele sale platforme de comandă aeriană au fost lovite, dar bloggerii ruși deplâng pierderile.

„Pentru Il-18/22, situația a devenit deja clară, avionul a aterizat, dar sunt victime (natura pagubelor și cauza lor nu sunt în totalitate clare)”, a scris canalul Colonelcassad Telegram.

„Inamicul declară înfrângerea A-50 și Il-22 ale Forțelor Aeriene Ruse pe cerul de deasupra Mării Azov”, a scris postul Military Informant Telegram. „Il-22 avariat a reușit să ajungă pe aerodrom și să aterizeze, așa cum demonstrează conversațiile interceptate pe o frecvență deschisă, dar cu A-50, aparent, situația este mult mai tristă”.

Citește și