• Belarus va prezenta o nouă doctrină militară care prevede utilizarea armelor nucleare.
  • Doctrina urmează să fie prezentată spre aprobare Adunării Populare din Belarus.
  • Anul trecut, Rusia a staționat arme nucleare tactice în Belarus.

Ministerul Apărării din Belarus a spus marți că țara aliată Rusiei va înainta o nouă doctrină militară care, pentru prima data, prevede utilizarea armelor nucleare, scrie ABC News.

Anul trecut, Rusia a staționat arme nucleare tactice în Belarus, deși nu se știe concret câte. Rusia a spus că va rămâne în control asupra acelor arme, care sunt destinate utilizării pe câmpul de luptă și au distanțe scurte și randamente relativ scăzute.

Nu este clar încă în ce fel se va aplica noua doctrină în cazul armelor rusești.

Recomandări

UK AR TRIMITE SOLDAȚI ÎN GAZA
AVEM PRINTRE CELE MAI MICI PREȚURI LA ENERGIE
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
UNDE SUNT INVESTIȚIILE LUI CIOLACU?
UNDE MĂNÂNCI AZI? LA STREET FOOD FESTIVAL
UNDE MĂNÂNCI AZI? LA STREET FOOD

„Comunicăm în mod clar opiniile Belarusului cu privire la utilizarea armelor nucleare tactice staționate pe teritoriul nostru”, a declarat ministrul Apărării Viktor Khrenin la o reuniune a Consiliului de Securitate al Belarusului.

„A apărut un nou capitol, în care ne definim clar obligațiile aliaților față de aliații noștri.”

Doctrina urmează să fie prezentată spre aprobare Adunării Populare din Belarus, un organism reprezentativ care operează în Belarus în paralel cu Parlamentul.

Rusia a folosit teritoriul Belarus drept trambulină pentru a-și trimite trupele în Ucraina pe 24 februarie 2022 și și-a menținut acolo bazele militare și armele, deși trupele belaruse nu au luat parte la război.

Secretarul Consiliului de Securitate, Alexander Volfovici, a spus că desfășurarea armelor nucleare rusești în Belarus are scopul de a descuraja agresiunea din partea Poloniei, membră NATO.

„Din păcate, declarațiile vecinilor noștri, în special ale Poloniei… ne-au forțat să întărim doctrina militară”, a spus el.  

Citește și