- Senatul SUA va vota un proiect de lege care oferă fonduri pentru Ucraina, Israelul și securitatea graniței înainte de joia viitoare.
- Negociatorii Senatului sunt în discuții cu privire la pachet de luni de zile, dar Donald Trump i-a îndemnat pe parlamentari să respingă acordul.
- China cere Ucrainei să-și scoată companiile de pe lista neagră a „sponsorilor de război”.
UPDATE ORA 23- Ministerul britanic al Apărării a răspuns la o interpelare parlamentară despre pierderile estimate ale Rusiei
Ministerul britanic al Apărării a răspuns la o interpelare parlamentară despre pierderile estimate ale Rusiei în Ucraina: „Estimăm că pierderile ruse se ridică la aproximativ 350.000 de militari ucişi sau răniţi de la începutul conflictului. De asemenea, estimăm că peste 2.600 de tancuri principale de luptă ruseşti, 4.900 de vehicule blindate (transportoare blindate şi vehicule de luptă pentru infanterie), 101 avioane, 1.400 de piese de artilerie, şase nave de suprafaţă şi un submarin au fost distruse de la începutul conflictului,”
UPDATE ORA 19.00- Doi voluntari francezi uciși într-un atac cu drone rusești – confirmă Macron
Președintele francez Emmanuel Macron a confirmat că doi lucrători francezi au fost uciși într-o grevă rusă în Ucraina, condamnând atacul drept „laș”. „Solidaritatea mea se adresează tuturor voluntarilor care se angajează să ajute oamenii”, a spus el într-o postare pe X.
Oficialii ucraineni au declarat anterior că doi voluntari străini au fost uciși în orașul Beryslav din sudul zilei de joi. Organizația neguvernamentală din Elveția HEKS/EPER a declarat ulterior că doi dintre angajații săi au fost uciși.
„La aproximativ 14:30, un atac a vizat angajații HEKS/EPER în timpul unei evaluări pe teren, rezultând pierderea tragică a doi dragi colegi și rănirea altora”, a spus ONG-ul într-un comunicat care a condamnat și atacul.
Victimele nu au fost numite public. Rusia nu a comentat asupra grevei raportate din Beryslav, regiunea Herson.
UPDATE ORA 18.00- Instanța supremă a ONU consideră că cazul genocidului Rusia-Ucraina poate continua
Curtea Mondială a decis vineri că cazul din Ucraina care acuză Rusia de încălcarea dreptului internațional prin acuzarea Kievului de genocid poate merge mai departe.
Ucraina a adus cazul la Curtea Internațională de Justiție la câteva zile după ce Rusia și-a lansat invazia pe scară largă a Ucrainei pe 24 februarie 2022.
Judecătorii au admis unele dintre obiecțiile Rusiei, dar au admis cererea Ucrainei ca instanța să decidă că nu există „dovezi credibile că Ucraina comite genocid cu încălcarea Convenției genocidului” în estul Ucrainei.
UPDATE ORA 17.00- Ucraina spune că Rusia refuză să predea cadavrele victimelor accidentului aviatic militar
Rusia a refuzat cererile ucrainene de a preda cadavrele a zeci de prizonieri de război despre care Kremlinul susține că au fost uciși în doborârea unui avion de transport militar rus de către forțele de la Kiev, a declarat un oficial al serviciilor secrete ucrainene.
Andrii Yusov, purtătorul de cuvânt al serviciilor secrete militare ucrainene, a reafirmat joi seara, într-o declarație televizată, apelul Kievului pentru o anchetă internațională asupra prăbușirii din 24 ianuarie în Rusia, care să determine dacă transportul Il-76 transporta arme sau pasageri împreună cu echipajul.
Rusia a acuzat Ucraina că și-a ucis propriii oameni, în timp ce Kievul respinge afirmațiile Moscovei drept „propaganda rusă dezlănțuită”.
UPDATE ORA 15.00- Instanța supremă a ONU urmează să decidă dacă poate audia cazul de genocid al Ucrainei împotriva Rusiei
Curtea Internațională de Justiție se pronunță vineri dacă are competență pentru a judeca un caz înaintat de Ucraina în zilele de după invazia Rusiei, acuzând Moscova de încălcarea convenției de genocid.
În acest caz extrem de acuzat, Kievul susține că Rusia a încălcat convenția de referință din 1948 folosind pretenții false de genocid în regiunile de est Lugansk și Donețk ca pretext pentru atacarea Ucrainei în urmă cu aproape doi ani. Ucraina acuză și Moscova că „planifică acte de genocid”.
Moscova respinge acuzațiile și a susținut anul trecut că instanța ar trebui să arunce cazul înainte de a lua în considerare temeinicia pretențiilor Kievului.
UPDATE ORA 14:00 – Zelenski afirmă că ajutorul UE trimite un „semnal clar” atât Moscovei, cât și SUA
Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat joi că aprobarea de către Uniunea Europeană a unui pachet de ajutor de 50 de miliarde de euro pentru această țară a trimis un „semnal clar” Moscovei în ceea ce privește unitatea – și, de asemenea, Statelor Unite, unde trecerea unui ajutor suplimentar a fost blocată.
UPDATE ORA 13:00 – Franța afirmă că Rusia trebuie să „răspundă pentru crimele sale” după uciderea a doi lucrători umanitari
Ministrul de externe al Franței, Stephane Sejourne, a declarat că Rusia va trebui să „răspundă pentru crimele sale” după ce doi voluntari umanitari francezi au fost uciși într-un atac rusesc în Ucraina.
„Barbaria rusă a vizat civili în Ucraina … Franța este alături de ei. Rusia va trebui să răspundă pentru crimele sale”, a declarat Sejourne pe platforma de socializare X, potrivit unei traduceri CNBC.
Președintele francez Emmanuel Macron a calificat-o drept un „act laș și nedemn”.
UPDATE 3:00-China cere Ucrainei să-și scoată companiile de pe lista neagră a „sponsorilor de război”
China a cerut Ucrainei să elimine imediat companiile chineze de pe o listă de firme desemnate drept „sponsori internaționali ai războiului”.
Un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe a declarat pentru Reuters că, în caz contrar, vor exista „efecte negative” nespecificate.
Ucraina a listat 48 de companii la nivel global, inclusiv 14 din China, ca fiind cele care asistă sau contribuie indirect la eforturile de război ale Rusiei.
Lista neagră, care nu are implicații juridice, ia în discuție ceea ce descrie ca fiind o cooperare extinsă între companiile chineze și rusești în sectoare precum petrolul și gazele naturale.
Statele Unite au opt companii pe listă, în timp ce Franța și Germania au câte patru.
ȘTIREA INIȚIALĂ
De peste Oceanul Atlantic, de la un summit UE care a asigurat un ajutor de 50 de miliarde de euro, Senatul SUA va vota un proiect de lege care oferă fonduri pentru Ucraina, Israelul și securitatea graniței înainte de joia viitoare, scrie Sky News.
„Nu ne putem sustrage pur și simplu de la responsabilitățile noastre doar pentru că sarcina este dificilă”, a spus democratul de vârf al Camerei, Chuck Schumer.
Negociatorii Senatului sunt în discuții cu privire la pachet de luni de zile, dar Donald Trump i-a îndemnat pe parlamentari să respingă acordul, iar președintele Camerei Republicii, Mike Johnson, și-a exprimat scepticismul. Joe Biden a cerut Congresului aproape 97 de miliarde de euro în octombrie, dar republicanii care controlează Camera au respins pachetul.