• Zelensky a spus că l-a numit pe Syrsky comandant șef al Forțelor Armate ale Ucraine.
  • „Vreau ca viziunea războiului să fie aceeași pentru soldații noștri din Robotyn sau Avdiivka și din Cartierul General și Stavka.”
  • „L-am numit pe general-colonelul Syrskyi comandant șef al Forțelor Armate ale Ucrainei.”

UPDATE ORA 22.00- „Tocmai a avut loc un alt schimb de prizonieri — încă o sută de războinici ucraineni s-au întors acasă din captivitatea rusă.”

„Tocmai a avut loc un alt schimb de prizonieri — încă o sută de războinici ucraineni s-au întors acasă din captivitatea rusă. Soldati si sergenti. Majoritatea sunt apărătorii lui Mariupol și Azovstal. Războinici ai Gărzii Naționale, Serviciului de Grăniceri și Forțelor Armate ale Ucrainei. Până astăzi, 3135 de ucraineni au fost eliberați din captivitatea rusă.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
TAYLOR ȘI TRAVIS, SURPRINȘI ÎN LAS VEGAS STRIP
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
RAY CHAN A MURIT LA 56 DE ANI

Sunt recunoscător întregii noastre echipe care lucrează la schimburi. Kyrylo Budanov și toți cei implicați în schimburile de la Serviciul de Informații pentru Apărare a Ucrainei. Andriy Yermak și echipa Biroului Prezidențial. Dmytro Usov și întregul Cartier General de Coordonare pentru Tratarea POW-urilor. Toți cei care sunt implicați și ajută. Dmytro Lubinets și echipa Avocatului Poporului. Ihor Klymenko și echipa Ministerului Afacerilor Interne. Vasyl Maliuk și echipa Serviciului de Securitate al Ucrainei.

Desigur, recunoștința mea specială se îndreaptă către toți războinicii noștri din prima linie, către fiecare unitate care completează „fondul de schimb” și capturează invadatorii ruși. Acest rezultat este asigurat de fiecare în propria poziție.” a scris Zelensky intr-o postare pe Instagram.

UPDATE ORA 20.00- Zelensky: Mă aștept la următoarele schimbări în Forțele Armate ale Ucrainei în viitorul apropiat:

„🔸Un plan de acțiune realist și detaliat al Forțelor Armate ale Ucrainei pentru 2024 ar trebui să apară pe masă. Luând în considerare situația reală de pe câmpul de luptă acum și perspectivele.

🔸Fiecare brigadă de luptă de pe prima linie trebuie să primească arme occidentale eficiente – trebuie să existe o redistribuire echitabilă a acestor arme în favoarea primei linie a frontului.

🔸 Trebuie să rezolvăm probleme de logistică. Avdiivka nu ar trebui să aștepte până când generalii vor afla unde sunt blocate dronele în depozitele lor.

🔸Orice general ar trebui să cunoască frontul. Dacă un general nu cunoaște frontul, el nu servește Ucraina.

🔸Numerele excesive și nejustificate din sediu ar trebui corectate.

🔸Este necesar să se construiască un sistem eficient de rotații în armată. Experiența brigăzilor de luptă individuale ale Forțelor Armate ale Ucrainei și a unităților Serviciului de Stat de Grăniceri al Ucrainei, acolo unde există un astfel de sistem, poate fi luată ca bază. Rotațiile sunt obligatorii.

🔸Este necesară o îmbunătățire evidentă a calității pregătirii soldaților – doar soldați instruiți în prima linie.

🔸În structura Forțelor Armate se creează un nou tip de forțe – Forțele sistemelor fără pilot. Primul comandant trebuie numit.”

UPDATE ORA 19.15- ️S-a cunoscut cine va lucra Ucraina acum în noua echipă de conducere a Forțelor Armate

▪️Ihor Skybyuk – comandant adjunct al Forțelor de Apărare și fost comandant al Brigăzii 80 de Asalt Aeropurtat;

▪️ Mykhailo Drapaty – fost comandant al brigăzii 58 infanterie motorizată și al bazei militare „Kherson”;

▪️ Andriy Hnatov – șef de stat major, comandant adjunct al trupelor comandamentului operațional „Sud”;

▪️Pavlo Palisa – comandant brigada 93 mecanizata;

▪️ Vadim Sukharevskyi – comandantul brigăzii 59 infanterie motorizată

UPDATE ORA 19.00- ️Zelensky a spus că l-a numit pe Syrsky comandant șef al Forțelor Armate ale Ucraine

„Începând de astăzi, o nouă echipă de conducere va prelua conducerea Forțelor Armate ale Ucrainei. Vreau ca viziunea războiului să fie aceeași pentru soldații noștri din Robotyn sau Avdiivka și din Cartierul General și Stavka. Am avut zeci de conversații cu comandanți de la diferite niveluri. În special, astăzi am vorbit cu generalii de brigadă Andrii Hnatov, Mykhailo Drapaty, Igor Skybyuk și colonelei Pavel Palisa și Vadym Sukharevskyi.


Toți sunt luați în considerare pentru funcții de conducere în armată și vor servi sub îndrumarea celui mai experimentat comandant ucrainean. Are experiență de succes în apărare – a condus operațiunea de apărare de la Kiev. De asemenea, are o experiență ofensivă de succes – operațiunea de eliberare a Harkivului.

L-am numit pe general-colonelul Syrskyi comandant șef al Forțelor Armate ale Ucrainei.
Astăzi am vorbit cu generalii Moysyuk și Zabrodsky. Experiența lor este în slujba statului.

Anul 2024 poate avea succes pentru Ucraina doar dacă există schimbări efective în baza apărării noastre, care este Forțele Armate ale Ucrainei.„

UPDATE ORA 18.44- Ministrul Apărării al Ucrainei Rustem Umerov a declarat pe Facebook: „Astăzi a fost luată o decizie privind necesitatea schimbării conducerii Forțelor Armate ale Ucrainei.”

Ministrul Apărării al Ucrainei Rustem Umerov a declarat pe Facebook: „Astăzi a fost luată o decizie privind necesitatea schimbării conducerii Forțelor Armate ale Ucrainei. Îi sunt sincer recunoscător lui Valery Fedorovich pentru toate realizările și victoriile.”

Încă nu există un anunț oficial privind demisia comandantului șef al Forțelor Armate ale Ucrainei Valery Zaluzhny.


Zaluzhny: „În primele, cele mai grele zile ale Marelui Război, ne-am împotrivit unui inamic josnic și puternic. Îndurat împreună. Bătălia noastră continuă și se schimbă zilnic. Sarcinile din 2022 sunt diferite de sarcinile din 2024. Prin urmare, toată lumea trebuie să se schimbe și să se adapteze și la noile realități. Să câștigăm și împreună.

Tocmai ne-am întâlnit cu Comandantul Suprem. O conversație importantă și serioasă. S-a luat o decizie cu privire la necesitatea schimbării abordărilor și strategiei.

Mulțumesc tuturor celor apropiați. Echipa Marelui Stat Major, Ministerului Apărării, Președintelui Ucrainei.

Sunt mândru de toți cei din Forțele Armate ale Ucrainei care protejează viitorul copiilor noștri. Toți soldații, sergenții și ofițerii. Îmi plec capul în fața tuturor celor care și-au dat viața pentru Ucraina și libertate. Ne vom aminti și ne vom răzbuna pentru toată lumea.

Ucrainenii vor câștiga cu siguranță.

Glorie Ucrainei”

UPDATE ORA 18.00- Senatul SUA va vota un proiect de lege de ajutor de 95 de miliarde de dolari pentru Ucraina și Israel după acordul eșuat la graniță

Senatul SUA urma să voteze joi un proiect de lege de 95,34 miliarde de dolari care include ajutor pentru Ucraina, Israel și Indo-Pacific, după ce republicanii au blocat o legislație de compromis care includea și o revizuire mult căutată a politicii de imigrație.

Democrații și republicanii au petrecut ore întregi discutând următorii pași miercuri, după ce efortul mai larg a eșuat, până când liderul majorității democrate din Senat, Chuck Schumer, i-a trimis acasă pe parlamentari cu planuri să ia în considerare joi un pachet revizuit care să elimine prevederile privind imigrația, dar să lase ajutorul extern intact.

„Ne vom întoarce mâine la prânz și, sperăm, că asta le va oferi republicanilor timpul de care au nevoie”, a spus Schumer miercuri. „Vom avea acest vot”.

UPDATE ORA 17.00- „Overdrive”: Kremlinul comentează despre frenezia media de Tucker Carlson

Kremlinul a spus că frenezia mass-media în jurul interviului jurnalistului american Tucker Carlson cu președintele rus Vladimir Putin a intrat în „supra-acțiune”.

„Însasi personalitatea lui Carlson și sosirea lui în Rusia și interviul cu Putin este un eveniment care a provocat o reacție deosebită nu numai în America, ci și în țara noastră”, a declarat reporterilor, joi, secretarul de presă al Kremlinului, Dmitri Peskov.

„Pentru a fi corect, reacția uneori… a ajuns într-un surplus”, a spus el, potrivit unei traduceri NBC News.

UPDATE ORA 16.00- Putin și Xi resping „interferența” SUA, își laudă legăturile și comerțul, spune Kremlinul

Președintele rus Vladimir Putin și președintele chinez Xi Jinping au vorbit joi la telefon și ambii au respins ceea ce ei au numit amestecul SUA în afacerile altor țări, a spus Kremlinul.

Consilierul de la Kremlin, Yury Ushakov, a oferit detalii despre apel într-un briefing către jurnalişti, spunând că cei doi lideri au vorbit despre crearea unei „ordine mondiale multipolare, mai echitabilă” în faţa eforturilor conduse de SUA de a-i limita pe ambii cei mai mari adversari ai Washingtonului.

UPDATE 15:00

Şeful adjunct al Biroului Prezidenţial, Ihor Zhovkva, a anunţat că Ucraina şi Estonia sunt pregătite să înceapă negocierile privind un acord de securitate. Scopul acordului este de a oferi Ucrainei “garanţii solide de securitate” în conformitate cu angajamentul liderilor NATO de la Summitul de la Vilnius din 2023.

UPDATE 14:00- Criticul de război Nadejdin nu are voie să candideze la alegeri

Autoritățile electorale din Rusia i-au interzis criticului de război Boris Nadejdin să candideze la alegerile prezidențiale de luna viitoare, susținând că acesta a depus prea multe semnături „defectuoase” în sprijinul candidaturii sale.

Politicienii care doresc să candideze la alegerile din Rusia trebuie să depună cel puțin 100.000 de semnături (sau mai multe, în cazul candidaților independenți) în sprijinul candidaturii lor.

UPDATE 12:00

11 drone de atac „Shahed” lansate de Rusia au fost doborâte în timpul nopţii: Forţele Aeriene au anunţat acest lucru în actualizarea sa de dimineaţă, după cum a raportat „The Kyiv Independent”. Dronele au fost lansate de la Capul Chauda, ​​în Crimeea ocupată. În cel mai recent atac, forţele ruse au lansat 17 atacuri separate, care au vizat în principal regiunile Mykolaiv, Odesa, Vinniţia şi Dnipropetrovsk. Grupuri mobile de pompieri ale Forţelor Aeriene Ucrainene au fost implicate în respingerea atacului aerian.

UPDATE 10:00

Interviul lui Tucker Carlson cu preşedintele rus Vladimir Putin va fi difuzat astăzi: jurnalistul american a anunţat vestea. Într-o postare pe contul său de Instagram, Carlson a spus că întâlnirea cu şeful Kremlinului, care a fost deja înregistrată, va fi difuzată pe site-ul său joi, la 18:00. Fosta gazdă de la Fox News, un aliat-cheie al candidatului la alegerile din 2024 Donald Trump şi un oponent vocal al ajutorului militar al SUA pentru Ucraina, a călătorit la Moscova pentru primul interviu al lui Putin cu un jurnalist occidental de la invazia Rusiei din februarie 2022. Vizita lui Carlson a fost larg acoperită de presa rusă.

UPDATE 8:00

Liderul majorităţii democrate din Senatul SUA, Chuck Schumer, a amânat pentru astăzi (joi) negocierile şi votul noului proiect de lege care oferă un ajutor uriaş Ucrainei, Israelului şi Taiwanului. Votul este aşteptat după-amiaza, ora Washingtonului, la noapte în România. The New York Times a scris despre asta.

Știre inițială

Interviul acordat de Putin lui Tucker Carlson ar putea „influența” alegerile din SUA. Surse rusești au declarat pentru un ziar local că întrevederea lui Tucker Carlson cu Vladimir Putin îi va oferi președintelui „acces la o audiență americană”. Între timp, două bombardiere strategice au zburat în apropierea Alaskăi, a anunțat Ministerul rus al Apărării.

Citește și