• Serviciile de informații ucrainene „confirmă” prezența forțelor ruse folosind Starlink.
  • Utilizarea Starlink de către forțele ruse în zonele ocupate din estul Ucrainei este confirmată de către serviciile secrete ucrainene.
  • Rapoartele anterioare despre trupele ruse folosind terminalele Starlink sunt confirmate de către serviciile militare de informații ucrainene.

UPDATE ORA 21.00- Comandantul ucrainean spune că a aflat despre concediere din știri

Un comandant ucrainean care conduce forțele de nord ale țării sale împotriva invaziei ruse spune că a aflat că a fost concediat de Volodymyr Zelensky doar citind știri.

Recomandări

MESAJUL LUI IOHANNIS DE PAȘTE
SFÂNTA LUMINĂ S-A COBORÂT LA IERUSALIM
FIREA ÎL PRINDE PE NICUȘOR DIN URMĂ
BLOOMBERG LANSEAZĂ GHID PENTRU ROMÂNIA
PILE ȘI ȘTAMPILE
SFÂNTA LUMINĂ VINE DE LA IERUSALIM

Generalul Serhiy Nayev și-a pierdut slujba ca parte a unei remanieri majore în armata ucraineană.

„Am aflat despre demiterea mea din postul de comandant al forțelor comune ale forțelor armate ale Ucrainei, pe care îl ocupam din 2020, din mass-media”, a declarat generalul Nayev pe canalul său oficial Telegram duminică.

„Au fost vremuri grele. Una dintre cele mai dificile perioade din istoria Ucrainei. Și împreună cu dumneavoastră am mers pe această cale cu demnitate”, a spus generalul locotenent, în timp ce le-a exprimat recunoștința soldaților ucraineni pentru serviciul lor.

UPDATE ORA 20.00- Liderul NATO spune că Trump îi pune pe aliați în pericol, spunând că Rusia poate „face orice vrea”

Liderul NATO a avertizat duminică că Donald Trump pune în pericol siguranța trupelor americane și a aliaților acestora, după ce favoritul republican la președinție a spus că Rusia ar trebui să poată face „orice naiba vrea” membrilor alianței care nu își îndeplinesc. obiective de cheltuieli pentru apărare.

Remarcile lui Trump au provocat îngrijorare profundă în Polonia, o țară din Europa centrală care a fost de cele mai multe ori sub control rusesc de la sfârșitul secolului al XVIII-lea. Ministrul Apărării, Władysław Kosiniak-Kamysz, a spus că „nicio campanie electorală nu este o scuză pentru a juca cu securitatea alianței”.

UPDATE ORA 18.00- Scholz din Germania spune că țara va îndeplini obiectivul de cheltuieli al NATO

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat luni că Europa trebuie să înceapă să producă arme în masă și s-a angajat să atingă obiectivul NATO de a cheltui 2% din produsul intern brut al țării pentru apărare.

„Trebuie să trecem de la producție către producția pe scară largă de echipamente de apărare”, a spus Scholz în timpul unei vizite la fața locului la o viitoare fabrică a producătorului de arme Rheinmetall, potrivit Reuters.

Vine la scurt timp după ce fostul șef de stat al SUA și candidat la președinție, Donald Trump, a declarat că nu i-ar proteja pe membrii NATO din Rusia dacă aceștia ar întârzia plățile.

Scholz a remarcat că invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia a evidențiat dificultățile legate de producția de muniție în Europa și a cerut aliaților să-și sporească asistența pentru Ucraina.

„Nu numai Statele Unite, ci toate țările europene trebuie să facă și mai mult pentru a sprijini Ucraina. Angajamentele făcute până acum nu sunt suficiente. Numai puterea Germaniei nu este suficientă”, a spus el.

UPDATE ORA 16.00- Oficialii militari ucraineni sugerează ca Rusia să obțină Starlink prin intermediul terților

Purtătorul de cuvânt al Direcției Principale de Informații (GUR) a Ucrainei, Andriy Yusov, a declarat luni pentru Reuters că forțele ruse obțin terminale prin satelit Starlink în mod ilicit prin țări terțe, a informat agenția de presă.

El nu a calificat sursa informațiilor sale.

Iusov a susținut duminică că Ucraina a descoperit dovezi tot mai mari că forțele ruse au folosit terminalele din regiunea de est parțial ocupată Donețk.

Elon Musk, a cărei companie SpaceX operează Starlink, a spus că, din câte știe, niciunul dintre serviciile de internet prin satelit nu a fost vândut „direct sau indirect” Rusiei.

UPDATE ORA 11.45 – Ucraina își trimite unitățile de top pentru a salva Avdiivka, potrivit unor rapoarte

Ajutorul american pentru Ucraina a revenit pe calea cea bună după un vot crucial. Ucraina ar putea trimite una dintre unitățile sale de top pentru a salva orașul Avdiivka. Trupele rusești sunt angajate în lupte cu forțele ucrainene în interiorul orașului asediat, care se află sub un asalt susținut al Rusiei de la jumătatea lunii octombrie.

Decizia Ucrainei de a trimite cea de-a treia brigadă de asalt, care a condus contraofensiva Bakhmut în timpul verii, pentru a apăra orașul, este un indiciu al importanței strategice pe care acesta o deține.

Forțele rusești au continuat să avanseze în jurul Avdiivka în weekend, a raportat Institutul pentru Studiul Războiului (ISW). Imagini gelocalizate arată poziții nou câștigate de trupele Moscovei atât în sudul Avdiivka, cât și în părțile nordice ale orașului de importanță critică încă deținute de trupele ucrainene.

Vitalii Barabaș, șeful administrației militare a orașului, a declarat săptămâna trecută că situația din jurul Avdiivka, un oraș asediat în linia întâi din regiunea Donețk, devine „foarte dificilă”, chiar critică în unele zone.

UPDATE ORA 10.45 – Senatorii americani au votat pentru a avansa un pachet de ajutor în valoare de 95 de miliarde de dolari pentru finanțarea Ucrainei, Israelului și Taiwanului

Senatorii americani au votat duminică pentru a avansa un pachet de ajutor în valoare de 95 de miliarde de dolari pentru finanțarea Ucrainei, Israelului și Taiwanului, semnalând că finanțarea vitală va avea probabil voturile necesare pentru a trece după negocieri prelungite și tensionate.

În altă ordine de idei, principala agenție de informații militare din Ucraina a acuzat duminică forțele rusești că folosesc terminale Starlink produse de SpaceX, compania lui Elon Musk, în zonele ocupate.

Starlink a fost categoric că rețelele sale de sateliți nu au funcționat niciodată și nici nu au fost comercializate în Rusia, după ce terminalele sale au fost livrate Ucrainei după invazia din 2022 pentru a facilita comunicațiile pe câmpul de luptă pentru forțele ucrainene.

UPDATE ORA 08.00 – Putin: „Omenirea trebuie să se gândească la progresele în domeniul geneticii și al inteligenței artificiale”

Vladimir Putin a declarat că lumea se schimbă mai repede decât în timpul prăbușirii Imperiului Roman, menționând progresele în cercetarea genetică și inteligența artificială.

A spus că omenirea trebuie să se gândească la ce să facă în legătură cu progresele în domeniul geneticii și al inteligenței artificiale și a sugerat că tratatele de control al armelor nucleare din timpul Războiului Rece ar putea fi un ghid.

„Atunci când va apărea o înțelegere că dezvoltarea nelimitată și necontrolată a inteligenței artificiale sau a geneticii sau a altor tendințe moderne, nu poate fi oprită, că aceste cercetări vor exista în continuare, așa cum a fost imposibil să se ascundă praful de pușcă de umanitate… atunci când umanitatea va simți o amenințare pentru ea însăși, pentru umanitate ca întreg, atunci, mi se pare, va veni o perioadă în care va trebui să negociem la nivel interstatal cum vom reglementa acest lucru”, a spus Putin.

UPDATE ORA 05.00 – Rusia a lansat atacuri cu drone asupra Kievului și a sudului Ucrainei

Rusia a lansat atacuri cu drone asupra Kievului și a sudului Ucrainei, rănind cel puțin un civil și avariind o conductă de gaz și clădiri rezidențiale în râul și portul maritim Nikolaev, a anunțat armata ucraineană. Forțele aeriene au declarat că sistemele de apărare aeriană au distrus 40 din cele 45 de drone Shahed lansate de Rusia.

UPDATE ORA 02.00 – Senatul american a făcut duminică un pas mai aproape de adoptarea unei legi de 95,3 miliarde de dolari pentru ajutor extern, cu asistență crucială pentru Ucraina și Israel

Senatul american a făcut duminică un pas mai aproape de adoptarea unei legi de 95,3 miliarde de dolari pentru ajutor extern, cu asistență crucială pentru Ucraina și Israel, în urma unui vot cheie pentru a avansa pachetul – inclusiv cu sprijinul a 18 republicani, în pofida opoziției fostului președinte Donald Trump.

Pachetul de ajutor extern include miliarde de dolari pentru a sprijini lupta Ucrainei împotriva Rusiei și pentru asistență de securitate pentru Israel, precum și asistență umanitară pentru civilii din Gaza, Cisiordania și Ucraina.

Votul a fost de 67 la 27. La votul de procedură de duminică a votat „da” cu un senator republican mai mult decât la votul de procedură de joi asupra proiectului de lege – un semn că sprijinul republicanilor pentru această măsură a rămas constant și chiar s-a extins în ultimele zile, în ciuda efortului de lobby al lui Trump împotriva ajutorului extern al SUA și a unui pachet anterior care includea modificări ale politicii de frontieră și finanțare.

Știre inițială

Serviciul de Informații în Apărare al Ucrainei pretinde că a confirmat utilizarea comunicațiilor prin satelit Starlink de către forțele ruse în zonele ocupate.

Acesta afirmă că a interceptat conversații care indică faptul că terminalele Starlink sunt folosite pentru a oferi acces la internet Brigăzii Aeropurtate 83 a Rusiei, care operează în regiunea Donetsk.

Compania SpaceX, deținătoarea Starlink, susține că nu face afaceri de niciun fel cu guvernul rus sau cu armata acestuia.

„Dacă SpaceX obține informații că un terminal Starlink este folosit de o parte sancționată sau neautorizată, investigăm reclamația și luăm măsuri pentru a dezactiva terminalul dacă este confirmat,” a declarat compania într-un comunicat.

Starlink, care utilizează o rețea de sateliți pentru a oferi servicii de internet, afirmă că serviciul său nu funcționează în Rusia, deși declarația nu a abordat dacă acesta ar funcționa în Ucraina ocupată.

Serviciul joacă un rol crucial în comunicațiile de pe câmpul de luptă ucrainean. Anul trecut, Kyrylo Budanov, șeful Direcției Principale de Informații a Ucrainei, a declarat că „absolut toate liniile frontului le folosesc”.

Revendicarea Ucrainei vine după dezvăluiri despre utilizarea sistemului de sateliți în război, făcute într-o biografie a lui Elon Musk, proprietarul Starlink, scrisă de Walter Isaacson.

Conform unui extras din carte, Musk a ordonat în secret inginerilor săi să închidă rețeaua de comunicații prin satelit Starlink a companiei sale, în apropierea coastei Crimeii anul trecut, pentru a perturba un atac surpriză ucrainean asupra flotei navale ruse.

Citește și