• Forțele ucrainene au respins peste 50 de atacuri ale lui Putin de-a lungul liniei de front, în timp ce trupele au distrus o mare navă militară rusă în largul peninsulei ocupate Crimeea.
  • Miercuri, forțele ucrainene ar fi distrus o altă navă de război rusă în largul coastei sudice a Crimeii ocupate.
  • Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei a declarat că 64 de angajamente de luptă au avut loc în șapte regiuni ale frontului pe parcursul zilei de miercuri.

UPDATE ORA 21.00- NATO ar trebui să „intensifice producția de război” într-o lume mai periculoasă, spune șeful alianței

În ultima oră, șeful NATO, Jens Stoltenberg, a vorbit cu Mark Austin, de la Sky News, despre viitorul alianței.

În timpul interviului, el a spus că țările membre NATO ar trebui să intensifice producția de război și să crească pregătirea. Discuând despre războiul din Ucraina, el a spus că este important ca toate țările membre „susțină și continuă să ofere Ucrainei un sprijin militar fără precedent”.

Recomandări

MESAJUL LUI IOHANNIS DE PAȘTE
SFÂNTA LUMINĂ S-A COBORÂT LA IERUSALIM
SÂMBĂTA MARE E DEDICATĂ RUGĂCIUNII
FIREA ÎL PRINDE PE NICUȘOR DIN URMĂ
BLOOMBERG LANSEAZĂ GHID PENTRU ROMÂNIA
PILE ȘI ȘTAMPILE

UPDATE ORA 20.00- Contestatorul lui Putin pierde recursul pentru descalificarea alegerilor

Contestatorul lui Putin, Boris Nadejdin, a pierdut două căi de atac împotriva descalificării sale de a candida la alegerile prezidențiale din Rusia de luna viitoare.

Domnul Nadejdin a fost interzis de a candida săptămâna trecută, când comisia electorală a susținut că a găsit nereguli în candidatura sa – inclusiv numele persoanelor decedate într-o listă a susținătorilor săi.

Descalificându-l, a eliminat singurul candidat rămas care a vorbit împotriva războiului din Ucraina, pe care dl Nadejdin l-a numit o greșeală fatală a lui Vladimir Putin.

Deși nimeni nu se așteptase ca domnul Nadejdin să câștige alegerile, el a susținut că campania sa a avut în continuare un impact mare.

UPDATE ORA 17.00- Pe 16 februarie, Zelensky va vizita Germania și Franța

Președintele Ucrainei este programat să poarte discuții cu cancelarul federal al Germaniei Olaf Scholz și cu președintele Republicii Franceze Emmanuel Macron, a informat OP.

A doua zi, 17 februarie, Volodymyr Zelenskyy va vorbi pe scena principală a Conferinței de Securitate de la München și va ține, de asemenea, o serie de întâlniri bilaterale în paralel.
Sunt planificate negocieri cu vicepreședintele SUA Kamala Harris, președintele Republicii Cehe Petr Pavel, prim-ministrul Danemarcei Mette Frederiksen, prim-ministrul Olandei Mark Rutte și alți lideri ai statelor și marilor afaceri.

UPDATE ORA 14:20 – Cinci persoane au fost ucise într-un atac asupra Belgorodului din Rusia, spune guvernatorul

Cinci persoane în regiunea Belgorod de vest a Rusiei au fost ucise în lovituri cu rachete ucrainene, a declarat guvernatorul Belgorodului Vyacheslav Gladkov într-o postare pe Telegram.

„Conform datelor preliminare, în Belgorod au fost ucise 5 persoane, inclusiv un copil, alte 18 persoane au fost rănite, dintre care 5 copii. Echipajele de ambulanță transportă victimele la unitățile medicale. Este oferită toată asistența necesară”, a scris Gladkov.

El a adăugat că apărarea antiaeriană a Rusiei „a lucrat împotriva a 14 ținte aeriene” și că serviciile de stat încă evaluează situația și daunele la sol.

UPDATE ORA 14:00 – Franța și Ucraina vor semna vineri un acord de securitate

Franța și Ucraina urmează să semneze vineri la Paris un acord bilateral de securitate, se arată într-un comunicat la Palatul Elysee, sediul președinției franceze.

Se aștepta ca președintele francez Emmanuel Macron să încheie acordul în Ucraina, dar călătoria sa a fost amânată. Elysee nu a dezvăluit detaliile acordului.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski va vizita Franța și Germania începând de vineri, iar călătoria în Franța va fi a treia de când Rusia și-a început invazia pe scară largă a Ucrainei în urmă cu aproape doi ani.

UPDATE ORA 13:00 – ONU, Banca Mondială și UE cresc estimarea pentru costul reconstrucției Ucrainei

Banca Mondială, Organizația Națiunilor Unite, Comisia Europeană și guvernul Ucrainei au furnizat o Evaluare Rapidă a Daunelor și Nevoilor actualizată, crescând nevoile de finanțare așteptate pentru reconstrucția și redresarea Ucrainei în următorul deceniu de la 411 miliarde de dolari în urmă cu un an la 486 de miliarde de dolari.

Declarația comună a adăugat că numai în 2024, autoritățile ucrainene estimează că nevoile de finanțare ale țării pentru cea mai urgentă reconstrucție și redresare se ridică la aproximativ 15 miliarde de dolari. Doar aproximativ o treime din aceste 15 miliarde de dolari este garantată în prezent, se spune.

UPDATE ORA 12:00 – Ministerul Apărării al Franței promite că va îndeplini obiectivul NATO pentru cheltuielile militare

Bugetul pentru apărare al Franței va atinge 2% din produsul intern brut național, în conformitate cu acordul de cheltuieli al NATO, a declarat ministrul apărării al țării, Sebastien Lecornu.

„De la Bruxelles, unde participă la întâlnirea miniștrilor Apărării din #NATO, @SebLecornu a anunțat în această dimineață că bugetul apărării al Franței va ajunge la 2% din PIB în 2024”, a scris Ministerul francez al Apărării într-o postare pe X. „Franța își îndeplinește astfel un angajament luat de toate statele membre la summitul #NATO din Țara Galilor din 4 și 5 septembrie 2014.”

UPDATE ORA 9:30 – Șeful NATO își exprimă speranța că SUA vor aproba pachetul de ajutor pentru Ucraina

Șeful NATO, Jens Stoltenberg, a reiterat speranțele că Congresul SUA va aproba un pachet de ajutoare pentru Kiev, după ce, la începutul acestei săptămâni, Senatul SUA a adoptat un pachet de finanțare de 95 de miliarde de dolari pentru Ucraina, Israel și Taiwan.

Proiectul de lege trebuie totuși aprobat de Camera Reprezentanților condusă de republicani, care este probabil să exprime o opoziție mai riguroasă.

Sprijinirea Kievului este o investiție în securitatea membrilor NATO, a spus Stoltenberg, în comentariile raportate de Reuters. NATO și-a declarat cu fermitate solidaritatea cu Ucraina, Stoltenberg notând progresele recente ale Ucrainei împotriva forțelor ruse.

Miercuri, armata ucraineană a declarat că a distrus o navă rusă de debarcare în largul coastei Crimeei ocupate, ceea ce ar constitui o lovitură gravă pentru marina Moscovei în Marea Neagră.

UPDATE ORA 8:30 – Atacul aerian a fost lansat la Kiev, spun oficialii regionali

Forțele ruse au lansat un alt atac cu rachete asupra capitalei ucrainene Kiev, potrivit Serhiy Popko, liderul administrației militare de la Kiev.

„Încă un atac cu rachete asupra Ucrainei”, a spus el într-o actualizare tradusă de Google pe Telegram. „În special, inamicul a direcționat diferite tipuri de rachete la Kiev. Au intrat în oraș din diferite direcții.”

El nu a raportat victime sau pagube rezidențiale majore, adăugând că forțele de apărare aeriană au doborât toate rachetele. Alertele aeriene au durat mai mult de două ore, a spus Popko.

Primarul Kievului, Vitaliy Klitschko, a făcut referire la atac într-o postare separată de pe Telegram, tradusă de Google. „Explozii în oraș. Apărarea aeriană funcționează”, a spus el, fără a oferi alte detalii.

UPDATE ORA 8:30 – Depozitul de petrol rus a fost lovit de un atac cu drone, spune guvernatorul Kursk

Un incendiu a izbucnit în regiunea Kursk din Rusia, bogată în minereuri de fier, după ce o dronă ucraineană a lovit un depozit local de petrol, potrivit unei actualizări traduse de Google de la guvernatorul regional Roman Starovoit pe Telegram.

Nu au existat victime în urma incidentului, a spus el, citând informații preliminare.

Infrastructura energetică rusă și ucraineană a fost vizată din ce în ce mai mult în ultimele săptămâni, stârnind îngrijorări cu privire la securitatea globală a hidrocarburilor, care au fost deja alimentate de războiul din Orientul Mijlociu.

Știre inițială:

Forțele ucrainene au respins peste 50 de atacuri ale lui Putin de-a lungul liniei de front, în timp ce trupele au distrus o mare navă militară rusă în largul peninsulei ocupate Crimeea.

Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei a declarat că 64 de angajamente de luptă au avut loc în șapte regiuni ale frontului pe parcursul zilei de miercuri. Rusia a lansat 4 lovituri cu rachete, 91 de lovituri aeriene și 83 de atacuri, potrivit armatei ucrainene, scrie The Independent.

Miercuri, forțele ucrainene ar fi distrus o altă navă de război rusă în largul coastei sudice a Crimeii ocupate, a anunțat armata de la Kiev, în cel mai recent atac făcut împotriva flotei Moscovei din Marea Neagră.

Citește și