• Trupele ruse au încercat să ia prin asalt pozițiile ucrainene de pe malul de vest al râului Nipro.
  • Atacurile au venit la o zi după retragerea anunțată tactică de la Avdiivka din regiunea Donețk.
  • Joe Biden a amintit într-o declarație a Casei Albe că lipsa de acțiune a Congresului privind aprobarea ajutorului Ucrainei este responsabilă pentru retragerea forțelor ucrainene din Avdiivka.

UPDATE ORA 22.00- Stoltenberg de la NATO îndeamnă SUA să „împlinească ceea ce au promis” și să faciliteze Ucraina cu pachetul de sprijin

Secretarul general al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), Jens Stoltenberg, a cerut Statelor Unite să „și îndeplinească ceea ce au promis”, facilitând Ucrainei un pachet de sprijin care să le ajute în apărarea împotriva agresiunii ruse.

Recomandări

SFÂNTA LUMINĂ S-A COBORÂT LA IERUSALIM
PILE ȘI ȘTAMPILE
SFÂNTA LUMINĂ VINE DE LA IERUSALIM
PROGNOZA METEO PENTRU PAȘTE
SĂRBĂTOREȘTI ZIUA STAR WARS
CEA MAI FRUMOASĂ STRADĂ DIN EUROPA, ÎN ROMÂNIA

Vorbind sâmbătă cu Christiane Amanpour de la CNN, Stoltenberg a spus că este vital și urgent ca SUA să decidă un pachet pentru Ucraina.

 „Ceea ce pot spune este necesitatea vitală și urgentă ca SUA să decidă asupra unui pachet pentru Ucraina, pentru că au nevoie de acest sprijin și avem o împărțire a poverii între Europa și Canada și Statele Unite”, a spus Stoltenberg într-un panel de discuții în timpul reuniunii. Consiliul de Securitate din München.

Stoltenberg a reamintit audienței prezente că Ucraina este în prezent epuizate de resurse, în special de muniție.

„La începutul războiului din Ucraina, ne-am epuizat stocurile, dar acum sunt destul de scăzute. Așa că acum ne concentrăm foarte mult și asupra modului de creștere a producției”, a spus Stoltenberg.

Secretarul general al NATO a continuat anunțând că „se înființează noi fabrici, producția a crescut, dar este nevoie urgentă de a face mai mult”.

Săptămâna trecută, Senatul SUA a adoptat un proiect de lege de ajutor extern de 95,3 miliarde de dolari cu asistență pentru Ucraina, dar proiectul de lege se confruntă cu un viitor incert în Camera Reprezentanților SUA, unde președintele Camerei Mike Johnson a semnalat că nu îl va aduce la vot.

UPDATE ORA 19.00- Administrația Biden înclină spre aprovizionarea Ucrainei cu rachete cu rază lungă de acțiune

După luni de solicitări din partea oficialilor ucraineni, administrația Biden lucrează pentru a furniza Ucrainei noi rachete balistice puternice cu rază lungă, potrivit a doi oficiali americani.

La sfârșitul anului trecut, SUA au început să furnizeze Ucrainei sisteme de rachete tactice ale armatei, cunoscute sub numele de ATACMS, dar până acum au furnizat doar ATACMS mai vechi cu rază medie de acțiune. Acum, SUA înclină spre trimiterea versiunii cu rază mai lungă a rachetei, au spus oficialii, care ar permite Ucrainei să lovească mai mult în interiorul Peninsulei Crimeea stăpânită de Rusia.

Dar finanțarea SUA pentru transporturile de arme către Ucraina rămâne incertă din cauza opoziției fostului președinte Donald Trump și a aliaților săi republicani din Congres. Săptămâna trecută, Senatul a adoptat un pachet de ajutor extern de 95 de miliarde de dolari pentru Ucraina, Israel și Taiwan. Dar nu este clar dacă sau când Camera controlată de GOP va vota asupra măsurii sau dacă va supraviețui votului.

UPDATE ORA 17.00- SUA iau în considerare sancționarea firmelor chineze care sprijină războiul Rusiei

SUA iau în considerare aplicarea de sancțiuni asupra companiilor chineze despre care consideră că ajută Rusia să-și alimenteze războiul din Ucraina, au declarat membrii Congresului pentru CNBC, marcând prima repartizare directă a vinei către Beijing de la începutul războiului.

Senatorul democrat Gerald Connolly, membru al Comisiei pentru Relații Externe a Camerei SUA, a declarat sâmbătă că parlamentarii au în vedere deja astfel de planuri, după ce măsuri similare au fost propuse săptămâna trecută de Uniunea Europeană.

UPDATE ORA 16.00- Rusia spune că Ucraina i-a otrăvit pe guvernatorii a două provincii ucrainene anexate

Ministerul rus al Apărării a declarat luni că Ucraina i-a otrăvit pe guvernatorii din regiunile Ucrainei Herson și Lugansk, instalați de Moscova, deși ambii erau încă în viață.

Într-un briefing publicat online, ministerul a declarat că Ucraina l-a otrăvit pe guvernatorul Luhansk, numit de Moscova, Leonid Pasechnik, în decembrie 2023, iar pe șeful Hersonului, Vladimir Saldo, în august 2022.

UPDATE ORA 15.20 – Rusia își accentuează avantajul asupra unei Ucraine vulnerabile

Steagul rusesc a fost arborat în mai multe părți din Avdiivka, în regiunea Donețk, la câteva ore după ce forțele ucrainene s-au retras în grabă din ruinele orașului estic pe care îl apără de un deceniu.

Dar armata ucraineană se află sub presiune în mai multe alte puncte de-a lungul liniei frontului care șerpuiește pe o distanță de aproximativ 1.000 de kilometri, de la granița cu Rusia, în nord, până la Marea Neagră.

Rușii au lansat o campanie hotărâtă pentru a cuceri Avdiivka în octombrie. Dar ei sunt, de asemenea, în atac în apropiere de Bakhmut și Mariinka (tot în Donețk) și spre Kupiansk, în nord.

Pe frontul sudic al Ucrainei, în Zaporizhzhia, surse rusești și ucrainene vorbesc despre o consolidare masivă a Rusiei în zona în care Kievul a încercat să își lanseze contraofensiva vara trecută. Potrivit unor analiști, a fost adunată o forță de 50.000 de oameni.

UPDATE ORA 12.45 – Putin: Ucraina este o chestiune de viață și de moarte

Într-un interviu cu jurnalistul Pavel Zaroubine și difuzat duminică, 18 februarie, președintele rus Vladimir Putin a asigurat că „ceea ce se întâmplă” în Ucraina este „o chestiune de viață și de moarte” pentru Rusia, în timp ce Occidentul nu ar căuta decât să „îmbunătățească poziție tactică”. În extrasul din interviul publicat pe rețelele de socializare, șeful Kremlinului a considerat că este „important” atât pentru ruși, cât și pentru străini „să ne înțelegem starea de spirit, să înțelegem în ce măsură ceea ce se întâmplă în jurul Ucrainei este sensibil și important pentru tara noastra.

UPDATE ORA 08.00 – Premierul ucrainean cere ajutor pentru reconstrucție în Japonia

„Companiile care investesc acum în economia ucraineană vor putea obține în următorii ani beneficii și oportunități de neimaginat”, a declarat prim-ministrul ucrainean Denys Shmygal.
Premierul ucrainean a îndemnat guvernul și sectorul privat din Japonia să intensifice sprijinul pentru reconstrucția țării, promițând un „miracol economic” odată ce războiul de aproape doi ani cu Rusia se va încheia.
„De când a început invazia la scară largă, Japonia a oferit Ucrainei peste 10 miliarde de dolari în diverse forme de sprijin”, ceea ce o face al patrulea cel mai mare donator, a declarat Denys Shmygal la o conferință la care au participat aproximativ 300 de lideri guvernamentali și de afaceri din Japonia și Ucraina.

UPDATE ORA 05.00 – Armata rusă a bombardat Poltavka, Chervone, Bilohirya, Novodanylivka, Pyatykhatky din regiunea Zaporojie

În direcția Zaporojie armata rusă a bombardat Poltavka, Chervone, Bilohirya, Novodanylivka, Pyatykhatky din regiunea Zaporojie. Aviația rusă a efectuat un raid aerian la Mala Tokmachka din regiunea Zaporojie, – precizează Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei în raportul de seară

UPDATE ORA 02.00 – Ucraina investighează acuzația că soldații ruși au împușcat trupe neînarmate

A fost lansată o anchetă privind presupusele împușcături ale forțelor rusești asupra a opt soldați ucraineni neînarmați.

Biroul procurorului din regiunea Donețk a făcut referire la informații în jurul execuției a șase prizonieri” la o poziție din Avdiivka – un oraș pe care Rusia susține că l-a preluat după luni de lupte intense.

Toți cei șase erau grav răniți și așteptau să fie evacuați”, potrivit biroului procurorului.

Radiodifuzorul public ucrainean Suspilne l-a citat pe purtătorul de cuvânt al armatei, Dmytro Lykhoviy, care a declarat că nu există încă nicio posibilitate de a confirma sau infirma” omorurile de la Avdiivka, deoarece o anchetă este în curs de desfășurare.

Știre inițială

Trupele ruse au încercat să ia prin asalt pozițiile ucrainene de pe malul de vest al râului Nipro în regiunea Herson de 14 ori pe 18 februarie, a informat Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei. Atacurile au venit la o zi după retragerea anunțată tactică de la Avdiivka din regiunea Donețk. Avdiivka este prima captură majoră a Rusiei în nouă luni. Declarația Statului Major a menționat că trupele ucrainene au respins trei atacuri în direcția Avdiivka, lângă Lastochkyne și Pervomaiske. Declarația a mai menționat că trupele ucrainene au respins șapte atacuri în regiunea Robotyne din regiunea Zaporizhzhia.

Mai devreme, pe 18 februarie, Ucraina a anunțat că a contracarat cu succes o ofensivă rusă în regiunea Zaporizhzhia cu o zi înainte, ucigând 70 de militari și rănind 80, precum și distrugând 18 piese de echipament rusesc. Regiunea rămâne parțial ocupată de forțele ruse, care au reluat o ofensivă în zona de vest. Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) a raportat recent că, dacă Occidentul va continua să întârzie ajutorul, Rusia ar putea repeta tacticile pe care le-a folosit pentru a captura Avdiivka în alte zone.

Președintele american Joe Biden a amintit într-o declarație a Casei Albe publicată pe 17 februarie că lipsa de acțiune a Congresului privind aprobarea ajutorului Ucrainei este responsabilă pentru retragerea forțelor ucrainene din Avdiivka. Avdiivka, un oraș cu o populație antebelică de 35.000 de locuitori, este situat chiar la nord de Donețk ocupat. A fost în prima linie a războiului Rusiei din 2014.

Citește și