• Vladimir Putin a transmis un mesaj special de Ziua Victoriei, inclusiv poporului ucrainean, pentru modul în care au luptat împotriva nazismului în al Doilea Război Mondial.
  • Mesajul lui Putin li se adresează acelor ucraineni care se dezic de nazism și justifică, astfel, tentativa de „denazificare” a Ucrainei prin „operațiunea specială” declanșată la finele lui februarie.
  • Putin a felicitat liderii și popoarele unor țări, incluzând aici republicile separatiste din estul Ucrainei, dar și Armenia, Belarus, Republica Moldova.

Conform TASS, Putin a transmis „felicitări cu ocazia împlinirii a 77 de ani de la Victoria în Marele Război Patriotic” liderilor și cetățenilor din Azerbaidjan, Armenia, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan, Moldova, Tadjikistan, Turkmenistan, Uzbekistan, Abhazia, Osetia de Sud, Republica Populară Donețk, Republica Populară Lugansk, precum și popoarelor Georgiei și Ucrainei.

În mesajul lui Putin se menționează că „astăzi este datoria noastră comună să prevenim renașterea nazismului, care a adus atât de multă suferință oamenilor din diferite țări”. „Este necesar să se păstreze și să se transmită posterității adevărul despre evenimentele din anii de război, valorile spirituale comune și tradițiile de prietenie fraternă”, a mai transmis Putin.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Desigur, Putin nu putea să nu facă o analogie între 1945 și 2022, susținând în continuare că Republicile Populare Donețk și Lugansk sunt în procesul de a fi eliberate de „mizeria nazistă”, și că victoria va fi „a Rusiei, ca și în 1945”.

Nu este pentru prima data când Putin transmite un mesaj cel puțin bizar. De Paște, liderul de la Kremlin vorbea despre importanța vieții, în contextul în care armata sa masacrează nevinovați.

Această mare sărbătoare îi unește pe creștinii ortodocși, toți cetățenii Rusiei care sărbătoresc Învierea lui Hristos, în jurul unor idealuri și valori morale înalte, trezește în oameni cele mai strălucitoare sentimente, credința în triumful vieții, bunătatea și dreptatea”, transmitea dictatorul.