• Iahturile deținute de miliardarii ruși erau ancorate sau navigau spre Insulele Maldive.
  • Statele Unite au declarat că vor lua măsuri stricte pentru a confisca proprietăţile ruşilor sancţionaţi.
  • Washingtonul a impus sancţiuni împotriva lui Deripaska şi a altor ruşi influenţi în 2018, din cauza legăturilor lor cu preşedintele Vladimir Putin, după presupusul amestec al Rusiei în alegerile americane din 2016, pe care Moscova îl neagă.

Cel puţin cinci superiahturi deţinute de miliardari ruşi erau ancorate sau navigau, miercuri, spre Maldive, o naţiune insulară din Oceanul Indian care nu are un tratat de extrădare cu Statele Unite, conform datelor de urmărire a navelor consultate de Reuters.

Sosirea superiahturilor în arhipelagul din largul coastei Sri Lankăi are loc după impunerea unor sancţiuni occidentale severe împotriva Rusiei, ca represalii pentru invazia sa, din 24 februarie, în Ucraina.

Superyachtul Clio, deţinut de Oleg Deripaska, fondatorul gigantului de aluminiu Rusal, care a fost sancţionat de Statele Unite în 2018, a ancorat, miercuri, potrivit bazei de date de transport maritim, „MarineTraffic”.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

„The Titan”, deţinut de Alexander Abramov, co-fondator al producătorului de oţel Evraz, a sosit pe 28 februarie.

Alte trei iahturi deţinute de miliardari ruşi au fost văzute, miercuri, în croazieră, în apele Maldivelor, potrivit datelor. Printre acestea se numără Nirvana, de optzeci și opt de metri, deţinut de cel mai bogat om din Rusia, Vladimir Potanin. Majoritatea navelor au fost văzute, ultima dată, ancorate în porturile din Orientul Mijlociu la începutul anului.

Un purtător de cuvânt al guvernului din Maldive nu a răspuns la o solicitare de comentarii.

Statele Unite au declarat că vor lua măsuri stricte pentru a confisca proprietăţile ruşilor sancţionaţi.

„Săptămâna viitoare, vom lansa un grup operativ transatlantic multilateral pentru a identifica, vâna şi îngheţa bunurile companiilor şi oligarhilor ruşi sancţionaţi – iahturile lor, vilele lor şi orice alte câştiguri ilicite pe care le putem găsi şi îngheţa în conformitate cu legea”, a declarat Casa Albă, într-un tweet, duminică.

Washingtonul a impus sancţiuni împotriva lui Deripaska şi a altor ruşi influenţi în 2018, din cauza legăturilor lor cu preşedintele Vladimir Putin, după presupusul amestec al Rusiei în alegerile americane din 2016, pe care Moscova îl neagă.