- Președintele elvețian a anunțat, inițial, că este foarte probabil ca Elveția să se alăture UE în sancționarea Rusiei.
- Elveția a decis să adopte toate sancțiunile impuse deja la nivelul UE față de Rusia.
- Națiunea alpină a ezitat zile întregi dacă să se alăture demersului internațional de a impune aceste sancțiuni.
Elveția, tradițional neutră, va adopta toate sancțiunile impuse deja de UE Rusiei din cauza invaziei acesteia în Ucraina, inclusiv împotriva președintelui rus Vladimir Putin, a anunțat luni Berna. „Acesta este un pas mare pentru Elveția”, a declarat președintele elvețian Ignazio Cassis într-o conferință de presă, după ce națiunea alpină a ezitat zile întregi dacă să se alăture demersului internațional de sancționare a Moscovei pentru atacul asupra vecinului său.
Inițial, preşedintele elveţian Ignazio Cassis a declarat duminică că este „foarte probabil” ca Elveţia, ţara cu o vastă istorie de neutralitate, să urmeze luni Uniunea Europeană în sancţionarea Rusiei şi îngheţarea activelor ruseşti din ţara alpină.
Întrebat dacă Elveţia – un centru financiar important şi un centru de tranzacţionare a mărfurilor – va urma UE în ceea ce priveşte îngheţarea activelor ruseşti, el a spus: „Este foarte probabil ca guvernul să decidă mâine să facă acest lucru, dar nu pot anticipa decizii care nu au fost luate încă„.
Elveţia a jonglat între a-şi arăta solidaritatea cu Occidentul şi a-şi menţine neutralitatea tradiţională care, potrivit guvernului, ar putea face din ea un potenţial mediator, dar se confruntă cu presiuni tot mai mari pentru a se poziţiona clar de partea Occidentului împotriva Moscovei şi pentru a adopta măsuri punitive. Până acum, guvernul a declarat doar că nu va permite ca Elveţia să fie folosită ca platformă pentru a eluda sancţiunile UE.
În cadrul celui mai mare marş pentru pace din ultimele decenii, aproximativ 20.000 de persoane au manifestat sâmbătă în capitala Berna, din Elveția, pentru a susţine Ucraina, unii huiduind guvernul pentru politica sa prudentă.
Cassis a declarat duminică că ucrainenii care fug din calea conflictului vor fi bineveniți „pentru o perioadă de tranziție, care sperăm să fie cât mai scurtă posibil”.
Ministrul justiției, Karin Keller-Sutter, a declarat la început, că Elveția este pregătită să îi primească pe cei care au nevoie de protecție și, de asemenea, să sprijine țările vecine afectate. „Nu vom lăsa oamenii în voia sorții”, a spus ea.