• Kremlinul a negat miercuri informațiile apărute în presă conform cărora un grup pro-ucrainean ar fi fost responsabil pentru sabotajul gazoductelor rusești Nord Stream 1 și 2 anul trecut.
  • Potrivit Kremlinului, aceste informații sunt încercări de „deturnare a atenției” .
  • NYT a atribuit sabotajul de marți unui „grup pro-ucrainean”, dar fără implicarea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

Kremlinul a respins miercuri informațiile de presă potrivit cărora un „grup pro-ucrainean” s-a aflat în spatele sabotajului de anul trecut asupra gazoductelor rusești Nord Stream 1 și 2, spunând că a fost o încercare de „deturnare a atenției” , scrie Le Monde.

Pe baza informațiilor obținute de informațiile americane, cotidianul The New York Times a atribuit sabotajul de marți unui „grup pro-ucrainean”, dar fără implicarea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

„Este clar că autorii atacului vor să distragă atenția. Este clar că aceasta este o cascadorie mediatică coordonată” , a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al președintelui rus Vladimir Putin, Dmitri Peskov, citat de agenția de presă rusă Ria Novosti. „Acest caz nu este doar ciudat. Pare o crimă monstruoasă” , a continuat Peskov, cerând ONU „o anchetă transparentă urgentă” .

Recomandări

MESIA REPUBLICANILOR
AVIOANE RUSEȘTI LÂNGĂ UK
ORBAN CONTRA UE
SECURITATE LA M. NEAGRĂ
RUȘII JEFUIESC ÎN KURSK
AȘA, XI?

Rușii și occidentalii se învinovățesc reciproc

El a insistat încă o dată ca Rusia să fie inclusă în ancheta internațională privind sabotarea acestor două gazoducte importante construite pentru a aduce gazul rusesc în Europa. „Încă nu suntem autorizați să participăm la anchetă. Cu doar câteva zile în urmă am primit notițe despre asta de la danezi și suedezi” , a adăugat Dmitri Peskov.

Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksiï Reznikov, a dat asigurări miercuri că guvernul său nu a fost implicat în exploziile care au avariat gazoductele Nord Stream 1 și 2. La 26 septembrie 2022, patru scurgeri uriașe de gaz, precedate de explozii subacvatice, au fost detectate pe gazoductele care leagă Rusia și Germania, toate în apele internaționale.

În ciuda anchetelor penale în țările învecinate cu sabotajul (Germania, Suedia și Danemarca), responsabilitatea pentru atacul submarinului rămâne nedeterminată. Cu toate acestea, rușii și occidentalii s-au acuzat reciproc de implicare.