• O biserică de lemn a unei celebre mănăstiri ortodoxe din estul Ucrainei a fost distrusă într-un nou bombardament rusesc, a declarat astăzi președintele ucrainean Volodimir Zelenski.
  • „Artileria rusă lovește din nou astăzi Lavra Muntelui Athos” în regiunea Donețk, una dintre principalele mănăstiri ortodoxe din Ucraina , a scris președintele pe contul de telegram și a publicat un videoclip cu mănăstirea în flăcări, relateaza AFP.

El a amintit că mănăstirea fusese deja lovită săptămâna aceasta de bombardamentele rusești, „în care patru călugări au fost uciși și alți patru au fost grav răniți”.

Zelenski a spus că mănăstirea găzduiește aproape 300 de civili, inclusiv 60 de copii care se ascund acolo de bombardamente.

„Mânăstirea a fost distrusă pentru prima dată în epoca sovietică. Apoi a fost reconstruită. Și acum este incendiată de armata rusă”, a spus președintele ucrainean, solicitând UNESCO să excludă Rusia pentru această „barbarie”.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Între timp, Ministerul Apărării al Rusiei a declarat că unitățile sale la nord de Svetogorsk nu „lupta”, acuzand forțele ucrainene că „au dat foc” mănăstirii.

Mănăstirea Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, construită la începutul secolului al XVII-lea, este considerată unul dintre cele mai sfinte locuri din Ucraina de către credincioșii ortodocși, notează AFP. Înainte de război, a atras mii de pelerini în fiecare an.