• În cadrul acordului negociat cu Turcia, peste 656.000 de tone de cereale ucrainene au fost livrate pe piețele mondiale.
  • La sfârșitul lunii iulie, trei porturi de la Marea Neagră au fost deblocate în cadrul unui acord între Moscova și Kiev, negociat de Națiunile Unite și Turcia.
  • Oficialii au declarat că alimentele de origine ucraineană vor fi livrate în Franța, Sudan, Turcia și Olanda.

Alte două nave au părăsit porturile ucrainene în cadrul unui acord de export de cereale negociat de Turcia, a anunțat Ministerul turc al Apărării Naționale. O declarație a ministerului, care nu a dezvăluit punctul de origine al celor două nave, a declarat luni că transporturile din porturile ucrainene continuă conform planului.

Turcia, ONU, Rusia și Ucraina au semnat un acord la Istanbul, la 22 iulie, pentru reluarea exporturilor de cereale din porturile ucrainene din Marea Neagră Iujnîi, Chornomorsk și Odesa, care au fost oprite din cauza războiului dintre Rusia și Ucraina, aflat acum în a șasea lună.

Un Centru comun de coordonare (JCC), cu oficiali din cele trei țări și de la ONU, a fost înființat la Istanbul pentru a supraveghea transporturile. De la data de 1 august, când prima navă cu cereale a părăsit Ucraina în cadrul acordului, peste 656.000 de tone de cereale ucrainene au fost livrate pe piețele mondiale.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Ministrul ucrainean al Infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, a declarat vineri că alte zece nave de marfă sunt încărcate cu cereale în porturile ucrainene din Marea Neagră și sunt pregătite pentru expediere.

El a precizat că 25 de nave au fost deja expediate din cele trei porturi ucrainene, cu 630.000 de tone de produse agricole la bord. Nava Brave Commander, cu destinaţia finală Djibouti, plecase marţi din portul Pivdenne cu 23.000 tone de grâu, ajungând în Bosfor miercuri seară.

Secretarul general al ONU a promis joi că organizaţia pe care o conduce se va strădui ,,să intensifice” exporturile de cereale ucrainene înainte de venirea iernii, acestea fiind cruciale pentru aprovizionarea alimentară a numeroase ţări africane.