- Olaf Scholz spune că nicio țară nu poate presupune că nu va fi atacată de Rusia.
- Cancelarul german susține că invazia Ucrainei forțează Europa să își facă o strategie de apărare mai puternică.
- „Vrea să își extindă teritoriul și să împingă granițele cu violență”, a spus el.
Cancelarul german Olaf Scholz a declarat marți că nimeni nu poate presupune că Rusia nu va ataca alte țări, având în vedere că a încălcat dreptul internațional în Ucraina, iar Germania va sprijini Finlanda și Suedia dacă acestea vor decide să adere la NATO.
Invazia Rusiei în Ucraina a încălcat ordinea de după cel de-al Doilea Război Mondial și forțează Europa să își consolideze strategia de apărare, a declarat Scholz într-o declarație acordată presei, flancat de prim-miniștrii Suediei și Finlandei, Magdalena Andersson și Sanna Marin.
Cei doi lideri s-au alăturat cabinetului german la începutul reuniunii sale de două zile de retragere la Schloss Meseberg, la nord de capitală, pentru a discuta despre situația de securitate a Europei.
De la invazia Rusiei în Ucraina, pe care Rusia o descrie ca fiind o „operațiune militară specială”, Finlanda și Suedia au luat în considerare posibilitatea de a solicita aderarea la alianța militară occidentală NATO, ceea ce ar marca o schimbare majoră de politică pentru regiunea nordică.
„Nimeni nu poate presupune că președintele și guvernul rus nu vor încălca și cu alte ocazii dreptul internațional prin violență”, a spus Scholz.
Într-un interviu separat acordat revistei Stern, Scholz a fost citat spunând că politica președintelui rus Vladimir Putin este imperialistă și că acesta consideră țările vecine ca fiind curtea din spate a Rusiei.
„Vrea să își extindă teritoriul și să împingă granițele cu violență”, a spus el. „El încearcă cu disperare să restabilească vechea semnificație a Rusiei într-o lume care s-a schimbat”.
Putin părea să vrea să captureze o parte din estul și sudul Ucrainei, stabilind acolo o nouă linie de contact care să ducă în cele din urmă la o încetare a focului, a spus el.
„Aceasta nu va fi o soluție durabilă”, a spus el. „Putin trebuie să ajungă la o înțelegere cu Ucraina”. Marin a spus că Finlanda are capacități de apărare credibile și o voință puternică de a se apăra.
„Am menținut o armată de recruți puternică și modernă, capabilă să opereze și pregătită să acționeze împreună cu NATO”, a spus ea.