• Autoritățile ucrainene au acuzat, duminică, trupele ruse de comiterea unor crime de război în orășelul Bucea, situat la periferia Kievului, după ce, în zonă au fost găsite peste 400 de cadavre.
  • Președintele Zelenski spune că multe din victimele din Bucea au fost găsite cu mâinle legate la spate. O anchetă s-a deschis pentru identificarea criminalilor.
  • Ministerul rus al Apărării a respins acuzațiile și a spus că este vorba de o „provocare”.

Autoritățile ucrainene au acuzat, duminică, trupele ruse de comiterea unor crime de război în orășelul Bucea, situat la periferia Kievului, după ce, în zonă au fost găsite peste 400 de cadavre. Constatările au urmat retragerii armatei ruse din zona proximă a capitalei Kiev.

Cadavrele a 410 civili au fost identificate până acum în localitățile din zona Kievului, care se aflau sub controlul forțelor ruse și au fost recuperate recent, potrivit procurorului general al Ucrainei, Irina Venediktova.

Președintele Zelenski spune că multe din victimele din Bucea au fost găsite cu mâinle legate la spate. O anchetă s-a deschis pentru identificarea criminalilor.

Le-au fost legate mâinile la spate și au fost împușcați în ceafă sau în ochi chiar pe străzi. Civilii au fost evacuați cu mașini. Femei și fete au fost violate. Și ancheta abia a început. Nu am adunat încă toate mărturiile. Încă nu am localizat toate mormintele, nu am percheziționat toate subsolurile unde rușii torturau oamenii”, a declarat președintele Volodimir Zelenski.

Recomandări

POLONIA ARESTEAZĂ UN SUSPECT ÎN CAZUL ATACULUI LUI ZELENSKI
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI
NE IA A.I.-UL JOBUL?
TU CREZI ÎN MANIFESTARE?
IRAN ȘI ISRAEL CONTINUĂ CONFRUNTAREA

Ministerul rus al Apărării a respins acuzațiile și a spus că este vorba de o „provocare”.

Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, spune că atrocitățile comise sunt doar „vârful icebergului”.

Situația din Mariupol este mult mai rea în comparație cu ceea ce am văzut în Bucea și în alte orașe și sate din apropierea Kievului. Bucea, Mariupol și alte locuri cer sancțiuni serioase ale G-7 și UE”, a spus ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba.

Pe măsură ce au început să apară imagini cu cadavrele de la Bucea, mai mulți lideri europeni au condamnat atrocitățile și au cerut sancțiuni mai dure împotriva Moscovei. Ministrul german al Apărării, Christine Lambrecht, a sugerat chiar că Uniunea Europeană ar trebui să ia în considerare interzicerea importurilor de gaz rusesc, potrivit AP.

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat în cadrul emisiunii „State of the Union”, de la CNN, că imaginile cu ceea ce s-a întâmplat în apropierea capitalei ucrainene au fost „un pumn în stomac”.

Regatul Unit, care deține în prezent președinția Consiliului de Securitate al ONU, a convocat, marți, o reuniune a Consiliului de Securitate, pentru a discuta despre crimele în masă de la Bucea.