• Analiștii militari occidentali au sugerat că ofensiva din acea zonă se desfășoară mult mai lent decât era prevăzut.
  • Trupele rusești și separatiștii par să fi făcut doar câștiguri minore în luna de când Moscova a declarat că își va concentra forța militară în est.
  • Armata rusă are aproximativ 900.000 de oameni în serviciul activ. Rusia are, de asemenea, o forță aeriană și o marină mult mai mari.

Oficialii ucraineni spun că un atac cu rachete rusești a distrus pista aeroportului din portul Odesa de la Marea Neagră. Pista principalului aeroport din Odesa, în Ucraina, a fost distrusă de un atac cu rachete rusești, au anunțat oficialii, în timp ce forțele ucrainene din estul țării luptau pentru a reține înaintarea trupelor asupra teritoriului ucrainean.

Într-un discurs video susținut sâmbătă seara târziu, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că pista recent construită în portul strategic de la Marea Neagră a fost distrusă, dar s-a angajat să o reconstruiască.

„O vom reconstrui, bineînțeles, o vom reconstrui, dar nu vom uita niciodată comportamentul Rusiei față de Odesa”, a spus el.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
CE ESTE DUREREA CRONICĂ

Oficialii regionali au declarat că racheta asupra aeroportului din Odesa a fost lansată din Peninsula Crimeea, anexată de Rusia, și au precizat că aeroportul nu mai poate fi folosit. Maxim Marchenko, guvernatorul regiunii Odesa, a declarat că forțele rusești au folosit o rachetă Bastion în atac.

„Slavă Domnului, nimeni nu a fost rănit. În regiune se desfășoară măsuri antisabotaj”, a declarat acesta într-un videoclip postat online. Gennadiy Trukhanov, primarul orașului Odesa, a declarat că a fost nevoie de 10 ani pentru a proiecta și construi noua pistă, care a fost inaugurată oficial în iulie anul trecut.

„Datorită noii piste ne așteptam la un aflux colosal de turiști din întreaga lume. În schimb, ne-am ales cu o lovitură de rachetă”, a scris el pe Facebook. Noul asalt al Rusiei în sudul țării are ca scop, în parte, să lege zona de Crimeea, în timp ce face presiuni pentru a obține controlul complet asupra regiunii Donbas din estul Ucrainei. Părți din cele două provincii din Donbas, Lugansk și Donețk, erau deja controlate de separatiștii susținuți de Rusia înainte de invazia Moscovei din 24 februarie.

În discursul său, Zelenski a declarat că Rusia „adună forțe suplimentare pentru noi atacuri împotriva armatei noastre în estul țării” și „încearcă să crească presiunea în Donbas”.