• Grupul include majoritatea celor mai vocali adversari ai Rusiei, precum Statele Unite, Germania și Marea Britanie.
  • Pentru ca o astfel de mișcare să funcționeze, G7 ar trebui să implice și alte țări decât cele membre.
  • Moscova este împiedicată să profite de pe urma salturilor prețurilor de pe piață datorate invaziei din Ucraina.

În timp ce bătăliile militare continuă în războiul din Ucraina, încăierarea paralelă privind energia continuă să se intensifice, Occidentul anunțând planuri de plafonare a prețurilor pentru a încerca să oprească veniturile în creștere ale Rusiei din petrol, care finanțează direct ambițiile sale expansioniste.

Grupul celor Șapte (G7), un grup al celor mai bogate națiuni occidentale din lume, a declarat, în cadrul unui summit recent din Bavaria, că analizează fezabilitatea plafonării prețurilor petrolului rusesc, împiedicând astfel Moscova să profite de pe urma salturilor prețurilor de pe piață datorate invaziei din Ucraina.

Grupul include majoritatea celor mai vocali adversari ai Rusiei, precum Statele Unite, Germania și Marea Britanie, și a declarat într-un comunicat că va încerca să oprească exportul de petrol rusesc care nu este cumpărat la un anumit preț sau sub un anumit preț. În timp ce detaliile unei astfel de propuneri dramatice ar trebui încă să fie schițate, efectele politice ale declarației au fost auzite tare și clar de Kremlinul disprețuitor și sceptic.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

O plafonare a prețurilor ar putea funcționa printr-un sistem care să reducă sau să interzică asigurarea sau finanțarea pentru transporturile de petrol rusesc care depășesc o anumită sumă.

În termeni simpli, dacă un petrolier este de acord să primească o încărcătură de petrol din Rusia la un preț mai mare decât tariful pe baril stabilit de G7, nu va putea obține serviciile de asigurare și financiare esențiale pentru ca o astfel de tranzacție să aibă succes.

Dar un lucru este clar: pentru ca o astfel de mișcare să funcționeze, G7 ar trebui să implice și alte țări decât cele membre – în special mari consumatori de țiței rusesc, cum ar fi China, India și Turcia – și ar trebui să găsească producători alternativi pentru a umple golul de putere.