• Ministrul ucrainean de interne a declarat că aceste crime de război au devenit una dintre cele mai mari poveri pentru poliția din Ucraina și că cei care colectează probe lucrează adesea sub focuri de armă.
  • Statele Unite au donat recent o unitate mobilă de colectare a ADN-ului pentru a-i ajuta pe anchetatori să proceseze ADN-ul din cadavrele găsite.
  • Luptele continuă, iar civilii mor zilnic în estul și sudul Ucrainei.

Poliția ucraineană investighează 26.000 de crime de război comise de soldații ruși și se așteaptă să descopere alte mii pe măsură ce terenurile sunt recucerite și orașele și satele sunt eliberate.

Strângerea de probe pentru a urmări în justiție forțele rusești a devenit una dintre cele mai mari sarcini ale poliției ucrainene de la începutul invaziei, pe 24 februarie, dar sprijinul internațional ajută eforturile. În fiecare zi înregistrăm moartea multor civili. Acestea sunt crimele comise și săvârșite de ei în teritoriile ocupate, a declarat ministrul ucrainean de interne pentru Sky News.

Referindu-se la crimele de război descoperite atunci când forțele rusești s-au retras din orașele Bucha și Hostomel de lângă Kiev, Denys Monastyrsky a declarat că se pregătește pentru mai multe orori pe măsură ce războiul continuă.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Sunt convins că ne așteaptă și mai multe crime în Mariupol, Volnovakha și Severodonețk, acele orașe care se află în prezent sub ocupație și care vor fi dezocupate mai târziu. Investigăm, de asemenea, acele crime comise de establishmentul politic al Federației Ruse, care a dirijat trupele și le-a permis să comită crime de război, cum ar fi violul, uciderea copiilor și uciderea civililor în general. Ei i-au lăsat pe comandanții lor să o facă, a adăugat el.

Echipele de poliție lucrează sub amenințarea focurilor de armă și rachetă

Echipe formate din polițiști naționali, ofițeri ai serviciilor de securitate și procurori, colectează probe de la locurile loviturilor aeriene și din zonele eliberate. Acestea lucrează adesea sub foc sau cu amenințarea unor lovituri aeriene secundare.

Statele Unite au donat recent o unitate mobilă de colectare a ADN-ului pentru a-i ajuta pe anchetatori să proceseze ADN-ul din cadavrele găsite la fața locului.

Experți din Franța, Lituania și Slovacia se află, de asemenea, în Ucraina pentru a oferi sprijin – în total, peste 40 de țări au oferit asistență, iar 20 de milioane de dolari au fost promiși pentru a ajuta la finanțarea biroului procurorului general ucrainean.

Declarațiile vin treptat de la cei care și-au pierdut apropiații, care au dispărut. De obicei, există zeci de declarații după fiecare bombardament, a declarat dl Monastyrsky. Crimele de război au devenit una dintre cele mai mari poveri pentru poliția națională din Ucraina.

Rusia nu este membră a Curții Penale Internaționale – și-a retras recunoașterea CPI după anexarea Crimeei în 2014 -, iar Ucraina nu a ratificat încă statutul de membru, astfel că Olanda ia în considerare înființarea unui tribunal internațional special. Probele adunate acum vor ajuta la potențiale urmăriri penale în anii următori.

Se așteaptă ca în câteva zile să înceapă o contraofensivă ucraineană în sud, pentru a împinge forțele rusești din regiunea Herson. Sacă va avea succes, ar putea fi un punct de cotitură în război.