- Prim-ministrul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a dezvăluit că țara sa și-a predat tancurile Ucrainei și a primit, în schimb, tancuri din Marea Britanie.
- Potrivit presei din Polonia, premierul Morawiecki nu a dorit să ofere prea multe detalii, însă a declarat că Boris Johnson a trimis tancuri țării sale.
- De asemenea, Germania a convenit să „vândă” Ucrainei 88 de tancuri performante Leopard, pentru a-I ajuta pe ucraineni în lupta cu armata invadatoare rusă.
Prim-ministrul Poloniei, Mateusz Morawiecki, a dezvăluit că țara sa și-a predat tancurile Ucrainei și a primit, în schimb, tancuri din Marea Britanie. „Nu voi vorbi despre asta astăzi. Vom oferi informații despre acesta în timp util”, s-a rezumat să declare politicianul, citat de espreso.tv.
De asemenea, Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a declarat că sprijinul Franței va deveni mai puternic.
Polonia și-a transferat, astfel, tancurile T-72 în Ucraina, fiind vorba de sute de astfel de blindate. Jurnaliștii ruși au făcut, supărați, inventarul tancurilor din Polonia și au numărat sute de tancuri T-72, T-72M1D, T-72M1, produse sub licență.
Cu toate acestea, Polonia nu va livra avioane de tip MiG-29 spre Ucraina. „Nu există astfel de solicitări. Subiectul este închis”, a completat premierul polonez.
Germania poate trimite 88 de tancuri Leopard
Totodată, publicația germană Die Welt a dezvăluit că Olaf Schozl este în procesul de a aproba cererea Rheinmetall de a livra spre Ucraina 88 de tancuri de tip Leopard 1A5.
„În primul rând, o cerere de la Rheinmetall pentru furnizarea a 100 de vehicule blindate Marder este pe masa cancelarului. Pe de altă parte, o cerere din partea grupului de armament Krauss-Maffei Wegmann (KMW) pentru furnizarea de 100 de obuziere autopropulsate PzH 2000„, anunță jurnaliștii germani.
O purtătoare de cuvânt a Ministerului Economiei a declarat ziarului că „din motive de confidențialitate, de obicei nu comentăm nicio procedură pendinte. În general, acționăm rapid și constructiv în treburile Ucrainei: de îndată ce primim solicitări specifice, inițiem toate cele necesare. demersurile și, dacă este cazul, le coordonăm în comitetele departamentale responsabile de decizii”.
„Vorbim despre Consiliul Federal de Securitate. Acest organism este format din reprezentanți ai tuturor ministerelor implicate în exportul de arme. Biroul este condus de Olaf Scholz (SPD), care de facto are ultimul cuvânt în ceea ce privește exporturile de arme din Germania. Până acum, Scholz nu a fost de acord cu o aprovizionare directă cu arme grele în Ucraina „, a punctat Die Welt.