• Prim-ministrul ucrainean Denys Shmyhal și înalți oficiali ucraineni din domeniul finanțelor vor vizita Washingtonul în cursul săptămânii viitoare.
  • Evenimentul va avea loc joi și va fi prima șansă pentru oficialii ucraineni de a se întâlni personal cu o serie de oficiali financiari din economiile avansate, de la invadarea Ucrainei de către Rusia.
  • Consiliul de administrație al FMI a aprobat săptămâna trecută crearea unui nou cont care să ofere donatorilor bilaterali și grupurilor internaționale o modalitate sigură de a trimite resurse financiare Ucrainei.

Premierul ucrainean Denys Shmyhal și înalți oficiali ucraineni din domeniul finanțelor vor vizita Washingtonul în cursul săptămânii viitoare. Vizita va avea loc în contextul reuniunilor de primăvară ale Fondului Monetar Internațional (FMI) și ale Băncii Mondiale, informează Reuters, citând surse familiare cu aceste planuri.

Shmyhal, ministrul de finanțe, Serhiy Marchenko, dar și guvernatorul băncii centrale Kyrylo Shevchenko urmează să se întâlnească la nivel bilateral cu oficiali din domeniul finanțelor din Grupul celor Șapte și din alte țări și să ia parte la o masă rotundă privind situația din Ucraina.

Evenimentul va avea loc joi și va fi prima șansă pentru oficialii ucraineni de a se întâlni personal cu o serie de oficiali financiari din economiile avansate, de la invadarea Ucrainei de către Rusia, la 24 februarie.

Recomandări

DE LA TABU, LA TABLĂ
ICON OF THE YEAR
HARRIS VS. TRUMP
CÂȚI INFLUENCERI AVEM?
MUSK DONEAZĂ PT TRUMP
CLONAREA ANIMALELOR

Se preconizează că repercusiunile războiului Rusiei în Ucraina vor domina reuniunile de săptămâna viitoare ale înalților oficiali economici din țările membre ale Băncii Mondiale și FMI, precum și ale G7 și G20.

Președintele rus Vladimir Putin și-a trimis trupele în Ucraina în ceea ce el numește o „operațiune militară specială” pentru a demilitariza și „denazifica” Ucraina.

Kievul și aliații săi occidentali spun că acestea sunt justificări false pentru un război de agresiune neprovocat care a alungat un sfert din cei 44 de milioane de locuitori ai Ucrainei din casele lor și a dus la moartea a mii de oameni.

Întâlnirea de joi va fi mai mult o masă rotundă decât o conferință a donatorilor, deși atât FMI, cât și Banca Mondială au înființat conturi separate pentru a putea procesa și transmite donațiile.

Întâlnirea le va oferi oficialilor șansa de a discuta despre devastarea fizică și consecințele economice ale războiului, precum și despre continuarea funcționării sectorului bancar și financiar al Ucrainei.

„Fără sprijin acum, nu va exista reconstrucție în viitor”, a declarat una dintre surse, conform Reuters.

Banca Mondială nu a avut niciun comentariu imediat cu privire la acest eveniment.

Președintele Băncii Mondiale, David Malpass, a declarat în cadrul unui eveniment desfășurat săptămâna aceasta la Varșovia că banca pregătește un pachet de sprijin de 1,5 miliarde de dolari pentru Ucraina.

Consiliul de administrație al FMI a aprobat săptămâna trecută crearea unui nou cont care să ofere donatorilor bilaterali și grupurilor internaționale o modalitate sigură de a trimite resurse financiare Ucrainei.

Canada, unul dintre principalii susținători ai Ucrainei, a propus să deburseze până la 1 miliard de dolari canadieni prin intermediul noului cont, care va fi administrat de FMI.

Contul va permite donatorilor să ofere granturi și împrumuturi pentru a ajuta guvernul ucrainean să își îndeplinească balanța de plăți și nevoile bugetare și să contribuie la stabilizarea economiei sale, în timp ce continuă să se apere împotriva invaziei Rusiei.