• Ministerul de Externe al Rusiei afirmă că mass-media occidentale oferă o viziune parțială – și adesea antirusească – asupra lumii.
  • Liderii occidentali, inclusiv premierul britanic Boris Johnson și fostul președinte american Barack Obama, și-au exprimat de mult timp îngrijorarea cu privire la dominația presei de stat din Rusia.
  • Directorul de la BBC spune că legea pare să incrimineze jurnalismul.

Mass-media internaționale au anunțat că suspendă reportajele în Rusia pentru a-și proteja jurnaliștii, în urma unei noi legi care amenință cu pedepse cu închisoarea de până la 15 ani pentru răspândirea de „știri false”.

BBC a anunțat vineri că a întrerupt temporar reportajele în Rusia, iar până la sfârșitul zilei, Canadian Broadcasting Company și Bloomberg News au declarat că jurnaliștii lor și-au întrerupt, de asemenea, activitatea. CNN și CBS News au anunțat că vor înceta să mai transmită în Rusia, iar alte instituții au eliminat semnăturile jurnaliștilor din Rusia, în timp ce evaluau situația.

În contextul în care atacul Rusiei asupra Ucrainei a atras o condamnare aproape universală, Moscova a încercat să riposteze în războiul informațional. Autoritatea sa de reglementare în domeniul comunicațiilor, Roskomnadzor, a blocat Facebook-ul Meta Platform, citând 26 de cazuri de discriminare împotriva presei ruse. Agenția de știri TASS a raportat că Rusia a restricționat, de asemenea, accesul la Twitter.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

Oficialii ruși au declarat că informațiile false au fost răspândite de dușmanii Rusiei, cum ar fi Statele Unite și aliații săi din Europa de Vest, în încercarea de a semăna discordie în rândul poporului rus. Legiuitorii au adoptat amendamente la codul penal care fac din răspândirea de informații „false” o infracțiune care se pedepsește cu amenzi sau închisoare. De asemenea, ei au impus amenzi pentru oricine solicită sancțiuni împotriva Rusiei în urma invaziei din Ucraina.

Kremlinul nu a răspuns imediat la o solicitare a Reuters de a comenta demersurile companiilor media de suspendare a relatărilor.

Directorii de presă au declarat că noua lege va împiedica raportarea independentă și va pune în pericol jurnaliștii și că organizațiile lor trebuie să găsească un echilibru între obligația față de public de a relata știrile și protejarea jurnaliștilor împotriva represaliilor. „Modificarea codului penal, care pare menită să transforme orice reporter independent într-un infractor doar prin asociere, face imposibilă continuarea oricărei aparențe de jurnalism normal în interiorul țării”, a scris John Micklethwait, redactor-șef al Bloomberg, într-un mesaj adresat personalului său. „Nu le vom face acest lucru reporterilor noștri„.

Directorul BBC spune că noua lege din Rusia pare să incrimineze jurnalismul

Directorul general al BBC, Tim Davie, a declarat că noua legislație din Rusia pare să incrimineze procesul de jurnalism independent.

Nu ne lasă altă opțiune decât să suspendăm temporar activitatea tuturor jurnaliștilor de la BBC News și a personalului de sprijin al acestora în Federația Rusă, în timp ce evaluăm toate implicațiile acestei evoluții nedorite„, a spus el într-o declarație.

El a adăugat că serviciul BBC News Service în limba rusă va continua să funcționeze din afara Rusiei. Jonathan Munro, un director interimar al BBC News, a declarat că corporația nu „retrage” jurnaliștii din Moscova, ci evaluează impactul noii legi.

Canadian Broadcasting Corp, televiziunea publică a țării, a declarat că a suspendat temporar reportajele de la fața locului în Rusia pentru a putea căuta clarificări cu privire la noua lege. Televiziunea americană de știri ABC News a declarat că va întrerupe transmisiunile din Rusia pentru a evalua situația. Washington Post, Dow Jones și Reuters au declarat că evaluează noua lege privind mass-media și situația.

Prioritățile noastre de top sunt siguranța angajaților noștri și acoperirea corectă și completă a acestui subiect important”, a declarat purtătorul de cuvânt al Dow Jones, Steve Severinghaus. „A fi în Moscova, a putea vorbi liber cu oficialii și a surprinde atmosfera, este esențial pentru această misiune”.

Ordonând forțelor sale să intre în Ucraina, președintele Vladimir Putin a declanșat cea mai gravă criză între Rusia și Occident de la sfârșitul Războiului Rece, lovind piețele financiare și de mărfuri, trimițând rubla în picaj și declanșând o izolare economică care nu a mai fost niciodată vizată de o economie atât de mare.

Guvernele occidentale și platformele tehnologice au interzis, de asemenea, rețeaua de știri rusă RT, Uniunea Europeană acuzând-o de dezinformare sistematică cu privire la invazia Rusiei în Ucraina.