• Împotriva lui Peskov s-au ridicat „şoimii” Kadîrov şi Prighozin, „bucătarul” „Ţarului”, presupusul şef al grupării Wagner.
  • Purtătorul de cuvânt al lui Putin era cunoscut printre jurnalişti pentru tonurile sale moi şi moderate.
  • Conform politologului Mikhail Komin, director de cercetare al Centrului pentru Management Avansat, ciocnirea are loc între două partide bine definite.

Cel mai expus dintre „porumbei” este purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Peskov, care a vorbit despre „pierderi uriaşe”, iar împotriva lui s-au ridicat „şoimii” Kadîrov şi Prighozin, „bucătarul” „Ţarului”, presupusul şef al grupării Wagner.

Dificultăţile de pe teren şi confruntarea din ce în ce mai dură cu Occidentul ridică tensiunea în cadrul grupului de putere care se învârte în jurul lui Vladimir Putin. Nimeni nu îndrăzneşte să spună nimic împotriva şefului. S-ar forma două fronturi opuse tot mai războinice şi compacte: pe de o parte cei pe care experţii i-au numit „şoimii care merg  până la capăt”, pe de altă parte cei care ar dori să ajungă la o încheiere onorabilă şi negociată a operaţiunii speciale din Ucraina.

Peskov a lăudat un actor care a criticat războiul

Cel mai expus dintre „porumbeii păcii” este, fără îndoială, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Putin care până acum câteva săptămâni era cunoscut printre jurnalişti pentru tonurile sale moi şi moderate. Din 24 februarie, totul s-a schimbat. În ultimele zile, Peskov a vorbit de bine despre cunoscutul actor Ivan Urgant, cel care a vorbit împotriva războiului. Peskov l-a numit „un mare patriot”.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
SCANDAL CU SÂNGE INFECTAT ÎN UK
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
APPLE ADUCE UN NOU MAGAZIN DE APLICAȚII
CE „MIAU” FĂCUT...

A fost imediat vizat de „super-şoimul” Ramzan Kadîrov, preşedintele Ceceniei,  care i-a cerut lui Putin să încredinţeze lichidarea Kievului cecenilor săi. Kadîrov a tunat acru la purtătorul de cuvânt al Kremlinului: „Vorbeşte despre patrioţi îndoielnici care apoi fug în străinătate şi nu spune nimic despre faptul că am fost promovat general cu două stele”. Joi, Peskov a lăsat să scape un comentariu „prea uman” asupra războiului: „Avem pierderi semnificative şi pentru noi este o tragedie uriaşă”.

Secretarul general al Partidului putinian Rusia Unită, Andrei Turchak, s-a ridicat imediat: „Care sunt aceste pierderi semnificative? Şi care nu sunt? Şi cei 8 ani de victime ale genocidului în Donbass? A fost o simplă tragedie pentru noi şi ce este acum o uriaşă tragedie? Propun să-i forţez pe aceşti tribuni moscoviţi să intre în Donbass. Astfel vor avea o iluminare”. Liderul putinian a adăugat apoi că disonanţele în interiorul puterii sunt periculoase şi a citat un politician care s-a întrebat dacă „au fost rezultatul prostiei sau al trădării”.

Pe Telegram, Prighozin l-a certat pe purtătorul de cuvânt al lui Putin

Pe Telegram, Evgenij Prigozhin, aşa-zisul bucătar al lui Putin, presupus şef al miliţiei private Wagner, acuzat de crime de război în Ucraina (precum şi în Siria), a scris: „Nu mai publicăm comentariile dubioase pe care Peskov le face presei liberale şi străine şi îndemnăm şi alte ziare patriotice să se alăture boicotului”.

Potrivit politologului Mikhail Komin, director de cercetare al Centrului pentru Management Avansat, ciocnirea are loc între două partide bine definite. Pe de o parte, Peskov, guvernatorul băncii centrale Elvira Nabiullina şi şeful delegaţiei care se ocupă de ucraineni, Vladimir Medinski, împreună cu directori şi miniştrii economici (finanţe, comerţ şi industrie) îşi dau seama de dificultăţile enorme cu care se confruntă ţara şi fac presiuni pentru un acord acceptabil, pentru a ieşi din această situaţie.

Pe de altă parte, „şoimii”, Kadîrov, purtătorul de cuvânt al Dumei, Viaceslav Volodin, şi fostul preşedinte Dmitri Medvedev, care insistă pentru acţiuni militare la extrem şi sunt pregătiţi pentru o rupere completă de Europa şi de Statele Unite. Ei sunt cei care vor „să mergem până la capăt”.