• Putin a negat că Rusia ar fi fost responsabilă pentru un raid cu rachete asupra unui centru comercial din Ucraina.
  • Aderarea Helsinki și Stockholm la NATO marchează una dintre cele mai mari schimbări în securitatea europeană din ultimele decenii.
  • Președintele american Joe Biden a anunțat mai multe desfășurări de forțe terestre, maritime și aeriene în Europa.

Președintele rus Vladimir Putin a condamnat ambițiile imperiale” ale NATO, acuzând alianța militară că încearcă să-și afirme supremația prin intermediul conflictului din Ucraina. Liderul rus a mai declarat miercuri că va răspunde cu aceeași monedă dacă NATO va desfășura trupe și infrastructură în Finlanda și Suedia după ce cele două țări nordice se vor alătura alianței militare.

Putin a făcut acest comentariu la o zi după ce Turcia, membră NATO, și-a ridicat dreptul de veto asupra ofertei Finlandei și Suediei de a se alătura alianței, când cele trei națiuni au convenit să își protejeze reciproc securitatea.

Aderarea Helsinki și Stockholm la NATO marchează una dintre cele mai mari schimbări în securitatea europeană din ultimele decenii.

Recomandări

POLONIA ARESTEAZĂ UN SUSPECT ÎN CAZUL ATACULUI LUI ZELENSKI
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI
„NADIA” ÎI DUCE PE ROMÂNI LA J.O.

Cu Suedia și Finlanda, nu avem problemele pe care le avem cu Ucraina. Vor să adere la NATO, dați-i drumul, a declarat Putin la televiziunea de stat rusă după discuțiile cu liderii regionali din fostul stat ex-sovietic din Asia Centrală, Turkmenistan.

Dar ei trebuie să înțeleagă că nu a existat nicio amenințare înainte, în timp ce acum, dacă acolo sunt desfășurate contingente militare și infrastructură, va trebui să răspundem la fel și să creăm aceleași amenințări pentru teritoriile din care sunt create amenințări la adresa noastră, a spus el.

Relațiile Moscovei cu Helsinki și Stockholm se vor înrăutăți inevitabil din cauza apartenenței lor la NATO, a adăugat el.

Totul era în regulă între noi, dar acum ar putea exista unele tensiuni, cu siguranță vor exista, a spus Putin. Este inevitabil dacă există o amenințare la adresa noastră.

Putin a negat, de asemenea, că forțele Moscovei ar fi fost responsabile pentru un raid cu rachete asupra unui centru comercial aglomerat din orașul ucrainean Kremenciuk la începutul acestei săptămâni, în care cel puțin 18 persoane au fost ucise și multe au rămas dispărute sub dărâmături.