- Ministerul Industriei și Comerțului din Rusia a pregătit o listă de peste 50 de grupe de produse a peste 200 de mărci, care vor fi comercializate în Rusia fără permisiunea deținătorului drepturilor de autor.
- Concret, rușii vor importa produse și mărci care în mod normal nu se mai găsesc în Rusia din cauza sancțiunilor occidentale.
- Potrivit ziarului Izvestia, rușii „driblează” sancțiunile occidentale importând produse din țările „prietene” cum ar fi China sau India, chiar dacă nu ar avea dreptul.
Ministerul Industriei și Comerțului din Rusia a pregătit o listă de peste 50 de grupe de produse a peste 200 de mărci, care vor fi comercializate în Rusia fără permisiunea deținătorului mărcii.
Conform presei din Rusia, pe lista importurilor paralele vor fi trecute peste 200 de mărci, fără a exista permisiunea de comercializare. Pe listă se includ produse de consum finite, mașini și componente. Mai sunt menționate pe lista mărfurilor produse de tip textile, marochinărie, haine, blănuri, parfumuri, echipamente și aparate mecanice, telefoane, calculatoare, echipamente TV, transport.
Ministerul Industriei și Comerțului a confirmat autenticitatea documentului. Potrivit legii rusești, ordinul a fost semnat de ministrul Industriei și Comerțului Denis Manturov, după care documentul trebuie înregistrat la Ministerul Justiției, potrivit agenției TASS.
Rușii vor importa astfel telefoane, ceasuri și căști Apple, Samsung, Nokia, Sony, Siemens, gadgeturi și electronice HP, precum și imprimante, scanere Huawei și Lenovo. În categoria mașinilor, Land Rover, Jeep, Jaguar, Chrysler, Bentley, Cadillac, Tesla, Volvo, Skoda, Toyota, Nissan și altele, precum și componente pentru acestea, motoare auto Cummins, Deutz, Kubota, Hyundai, Nissan, Volkswagen, Toyota, Volvo și Scania și echipamente industriale Caterpillar, Siemens. De remarcat că bijuteriile și mobilierul nu au fost incluse pe această listă.
Așadar, rușii vor importa anumite mărci peste capul deținătorului mărcii, în condițiile în care sancțiunile gândite de Occident mizau pe faptul că populația rusă va rămâne fără acest tip de bunuri.
Rușii consideră în continuare sancțiunile drept „ilegale” și au dat asigurări, prin vocea președintelui Vladimir Putin, că nu vor fi afectați de aceste măsuri. Cu toate acestea, experții obiectivi se așteaptă la o prăbușire a economiei rusești în următoarele luni.
„Importurile paralele sunt definite drept comerţ cu produse, efectuat în afara sistemului de distribuţie oficial creat de o anumită întreprindere. Prin sistemul propriu de distribuţie, întreprinderile pot crea diferenţele de preţ dintre diverse ţări, prin exploatarea diferenţelor naţionale din comportamentul consumatorilor. „Comercianţii paraleli” cumpără produsele în ţările în care preţurile practicate sunt cele mai joase şi le revând în ţările în care acestea sunt cele mai ridicate. Fluxul de produse astfel creat este denumit „comerţ paralel”. Uneori se mai numeşte „arbitraj”, precizează Consiliul Concurenţei.