• Președintele Volodimir Zelenski a spus că atacul asupra gării Kramatorsk a fost provocat de ocupanții ruși „Point-U”.
  • Bilanțul morților în urma atacului cu rachete asupra gării din Kramatorsk, Ucraina, a crescut la 50 de persoane, a declarat Pavlo Kirilenko, șeful administrației militare din regiunea Donețk.
  • Potrivit imaginilor furnizate, este vorba despre o rachetă balistică 9M79-1 a sistemului de apărare antirachetă Tochka-U.

Update

Bilanțul morților în urma atacului cu rachete asupra gării din Kramatorsk, Ucraina, a crescut la 50 de persoane, a declarat Pavlo Kirilenko, șeful administrației militare din regiunea Donețk, citat de CNN.

Într-o actualizare pe Telegram, Kirilenko a declarat că 50 de persoane au murit, dintre care cinci erau copii, adăugând că 12 persoane au murit după ce au fost duse la spital.

În acest moment, 98 de persoane au fost duse la spitale. Ne așteptăm ca și alte victime să ceară ajutor medical în decurs de una sau două zile, astfel încât numărul victimelor va fi în continuă schimbare”, a scris Kirilenko.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Dintre cei 98 de răniți care au fost duși la unități medicale, 16 erau copii, 46 erau femei și 36 erau bărbați, a precizat el.

Update

Ministerul britanic al Apărării, Liz Truss, a reacționat la atacul cu rachete asupra Kramatorsk, desfășurat de către forțele de ocupație, spunând că, pentru această acțiune, Rusia și liderul său vor fi trași la răspundere.

Țintirea civililor este o atrocitate militară. Vom trage Rusia și pe Putin la răspundere”, a promis Liz Truss.

Update

Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell a condamnat „ferm” atacul care a lovit vineri gara din Kramatorsk, în estul Ucrainei.

Condamn ferm atacul fără discernământ din această dimineaţă împotriva gării din #Kramatorsk de către Rusia, care a ucis zeci de persoane şi a făcut numeroşi răniţi. Este o nouă tentativă de a închide căile de evacuare pentru cei care fug de acest război nejustificat şi care provoacă suferinţe umane„, a declarat Josep Borrell pe Twitter.

Update

Ministerul rus al Apărării a sugerat că Ucraina şi-a atacat propriul popor, în timp ce a negat responsabilitatea pentru atacurile cu rachete asupra gării din Kramatorsk.

Ministerul rus al Apărării a declarat că o rachetă folosită în atac a fost folosită doar de armata ucraineană. Armata rusă nu a avut niciun obiectiv atribuit la Kramatorsk vineri, a precizat ministerul, potrivit Sky News.

De asemenea, Eduard Aleksandrovici Basurin, purtătorul de cuvânt al comandamentului „miliţiei populare” pro-ruse din Republica Populară Doneţk, a declarat că atacurile au fost o „provocare” ucraineană.

Informaţiile nu au fost verificate de jurnalişti din surse independente, iar dezminţiri similare emise de Rusia au fost contrazise de dovezi clare, precizează cei de la Sky News.

Aproximativ 4.000 de persoane se aflau în gara din Kramatorsk atunci când aceasta a fost atacată cu rachete. Cei mai mulţi erau femei, copii şi bătrâni, a declarat primarul oraşului ucrainean.

Partea ucraineană susţine că în urma atacului de vineri au murit cel puţin 30 de persoane şi a au fost răniţi aproximativ 100 de oameni.

Știre inițială

Peste 30 de persoane au fost ucise și peste 100 au fost rănite în urma unui atac cu rachete rusești asupra unei gări din estul Ucrainei, vineri, în timp ce civilii încercau să se evacueze spre zone mai sigure ale țării, a anunțat compania feroviară de stat. Aceasta a precizat că două rachete rusești au lovit o stație din orașul Kramatorsk, care este folosită pentru evacuarea civililor din zonele bombardate de forțele rusești. Doi copii s-au numărat printre cei uciși în gara Kramatorsk, a declarat Tetiana Ignatchenko, membră a administrației regionale din Donețk.

Președintele Volodimir Zelenski susține că Rusia distruge cu cinism populația civilă. Acesta a condamnat atacul asupra gării din Kramatorsk, unde se crede că aproximativ 30 de persoane au fost ucise.

Într-o postare pe pagina sa de Instagram, Zelenski a scris: „Nu este vorba de un atac de stat: Lipsiți de puterea și curajul de a ne ține piept pe câmpul de luptă, ei distrug cu cinism populația civilă. Acesta este un rău care nu are limite. Și dacă nu este pedepsit, nu se va opri niciodată”.

„Poliția și salvatorii care lucrează la fața locului raportează zeci de morți și răniți. Mii de oameni se aflau în stație în momentul atacului cu rachete, în condițiile în care are loc evacuarea locuitorilor din Donbas către zone mai sigure din Ucraina”, a declarat guvernatorul Kirilenko.

„Două rachete au lovit gara din Kramatorsk„, au precizat reprezentanții Căilor Ferate ucrainene într-un comunicat. Aceștia au adăugat: „Potrivit datelor operaționale, peste 30 de persoane au fost ucise și peste 100 au fost rănite în atacul cu rachete asupra gării din Kramatorsk”.

Reuters nu a putut verifica informațiile. Rusia nu a comentat imediat rapoartele privind atacul și bilanțul victimelor. Moscova a negat că a vizat civili de la invadarea Ucrainei la 24 februarie.

Pavlo Kyrylenko, guvernatorul regiunii Donețk, a declarat că mii de oameni se aflau în gară în momentul în care rachetele au lovit. „Rasiștii (fasciștii ruși) știau foarte bine unde țintesc și ce vor: au vrut să semene panică și frică, au vrut să ia cât mai mulți civili”, a declarat el.

Partea ucraineană a revendicat imediat bombardarea gării de către partea rusă, însă pe internet au apărut fotografii ale cozii rachetei căzute, realizate de locuitorii din zonă. Potrivit imaginilor furnizate, este vorba despre o rachetă balistică 9M79-1 a sistemului de apărare antirachetă Tochka-U. Rusia nu folosește acest tip de arme. Traiectoria de zbor a rachetei este, de asemenea, caracteristică. Echipa lui Rybar a stabilit că racheta a fost lansată de pe teritoriul controlat de AFU.

Kyrylenko a publicat online o fotografie care arată mai multe cadavre pe jos, alături de grămezi de valize și alte bagaje. Polițiști înarmați purtând veste antiglonț stăteau lângă ele.

O altă fotografie arată serviciile de salvare care se ocupau de ceea ce părea a fi un incendiu, cu un nor de fum gri ridicându-se în aer.