• Rusia cheltuiește 900 de milioane de dolari pe zi pentru războiul din Ucraina, potrivit expertului militar Sean Spoonts, redactor-șef al SOFREP.
  • Publicația specializată în analiza militară a calculat efortul financiar al Rusiei în războiul din Ucraina luând în considerare mai mulți factori, de la plata soldaților ruși la costul echipamentului militar din dotare.
  • Invazia Rusiei în Ucraina ar putea dura multe luni, astfel că economia Rusiei s-ar putea prăbuși. La calculul făcut de SOFREP nu a fost inclus prețul pe care Rusia îl plătește pentru sancțiunile impuse de SUA și UE.

Războiul din Ucraina, sau „operațiunea specială” a lui Putin, secătuiește Rusia cu aproape 900 de milioane de dolari, pe zi.

Newsweek a prezentat o analiză care ia în calcul mai mulți factori printre care plata soldaților ruși care luptă în Ucraina, furnizarea de muniție, gloanțe și rachete, precum și costul reparației echipamentului militar pierdut sau deteriorat. Rusia trebuie, de asemenea, să plătească pentru miile de arme considerate critice și rachete de croazieră care au fost lansate în timpul războiului, care costă aproximativ 1,5 milioane de dolari bucata, potrivit Spoonts.

Aceste cifre nu iau în considerare cât de mult ar fi pierdut Rusia financiar din cauza sancțiunilor economice severe care i-au fost impuse după lansarea invaziei la sfârșitul lunii februarie. Aceste sancțiuni ar putea rămâne în vigoare chiar dacă Rusia își retrage trupele, potrivit Casei Albe.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
CUM ÎȚI PĂSTREZI CALMUL LA INTERVIU?
CE MĂNÂNC AZI?
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
9/10 ANGAJAȚI SE CRED EXPERȚI IT

Mulți specialiști erau convinși că Rusia va înfrânge rapid Ucraina la scurt timp după invazie, având în vedere superioritatea sa militară, cel puțin „pe hârtie”. Cu toate acestea, Rusia nu a avut un succes militar rapid. Rușii nu au reușit să preia controlul asupra capitalei Kiev și s-au reorientat spre orașe mari. Secretarul de presă al Pentagonului, John Kirby, a subliniat că fiecare mișcare a forțelor ruse a fost întâmpinată cu o rezistență puternică de către ucraineni.

Tot ce pot să vă spun este că rușii nu au făcut genul de progres în Donbas și sud pe care credem că și-au dorit să le facă. Credem că sunt în întârziere”, a spus Kirby.

Eșecurile Rusiei au un mare preț pentru țara condusă de Vladimir Putin, atât din punct de vedere financiar, cât și din punct de vedere al pierderilor de vieți omenești, deși Kremlinul a ezitat să facă publice aceste cifre. Un studiu publicat la două săptămâni invazia Ucrainei n a constatat că pierderile directe din război au costat Rusia aproximativ 7 miliarde de dolari, iar în prezent costurile estimate sunt de 900 de milioane de dolari pe zi.

Sancțiunile economice impuse țării ca urmare a invaziei lor au avut impacturi devastatoare asupra țării, care vor fi resimțite de cetățenii ruși inclusiv în deceniile următoare, potrivit unui raport din 14 martie al CNBC.

Institutul pentru Finanțe Internaționale, un think-tank financiar care reprezintă firme din peste 70 de țări, afirmă că produsul intern brut (PIB) al Rusiei va scădea probabil cu 15% în acest an, potrivit Business Insider.

Ucraina a dat, de asemenea, o lovitură dificilă Rusiei în aprilie, cu scufundarea navei Moskva, o pierdere estimată la 750 de milioane de dolari, potrivit Forbes Ucraina.

Totodată, publicația a raportat în aprilie că Ucraina a distrus peste 5.000 de piese de echipament rusesc de la începutul războiului.