• Ciucă cere fondurile europene necheltuite, pentru a sprijini economia.
  • Sacțiunile impuse Rusiei se întorc asupra economiei mondiale.
  • Consumul din România a încetinit după invadarea Ucrainei.
  • Radu Ghețea: Cursul va trece de 5 lei/euro.
  • Prețul gazelor a crescut cu 44,94% în ultimul an.

Dacă războiul se ține doar pe teritoriul Ucrainei, în economie a inceput deja războiul mondial. 350 de companii au anunțat până acum că își suspendă activitatea sau se retrag din Rusia. In celalalt colț, Putin amenință că le va aresta directorii care critică guvernul. Procurorii ruși au avertizat companiile străine că le vor confisca activele daca se retrag definitiv – scrie Wall Street Journal.

Agresorul Putin este bombardat din toate părțile cu sancțiuni, singura armă pe care o folosește acum occidentul. Putin spune că ori nu va plăti, ori va plăti dar în ruble. Miercuri trebuie să ramburseze o datorie de 117 milioane de dolari.

Rușii isi țin bursa închisă încă o săptămână, iar piețele internaționale cresc și descresc în functie de cum merg sau dau inapoi negocierile de pace. In functie de asta, economia mondială va trebui să se repoziționeze – desi nici măcar nu și-a tras sufletul după doi ani de pandemie.

Recomandări

TRUMP RESPINGE SONDAJELE
DIASPORA FACE DIFERENȚA
VIITORUL MOLDOVEI SE DECIDE
NOVO, CONTRA OBEZITĂȚII
SĂNĂTATE CU ORICE CHIP
UNDE MĂNÂNCI AZI?

Primul plan pe care și-l fac toate statele este să renunțe la dependența de energia din Rusia – 40% din gazul folosit în UE e de la rusi. Rusia și Ucraina produc un sfert din grâul de pe piețele mondiale, 5% din porumb și 80% din uleiul de floarea soarelui. Ucraina anunță va incepe insamanțările si că interzice exportul de produse agricole cheie.

Premierul României Ciucă vrea sa ne convingă că n-avem de ce să ne facem griji, anul trecut am avut producție record, 11 milioane de tone – si avem suficiente stocuri de cereale – consumul anual este de 4 milioane si jumatate de tone. Dar grâul de pe stoc nu este deținut de stat sau de fermieri, ci de companii multinațioanle, care îl pot vinde oricui vor. Fermierii cer măsuri concrete și rapide de la stat – cum ar fi eliminarea TVA la alimente sau eliminarea accizei pentru motorina folosită în agricultură.

Despre acest subiect (video) a discutat Cristian Hostiuc, directorul editorial de la Ziarul Financiar, în cadrul emisiunii ȘTIU.