• Cel puțin șapte jurnaliști au fost uciși în această țară de la începutul războiului de agresiune al Rusiei.
  • Reporteri fără frontiere, un organism internațional de supraveghere, afirmă că 28 de jurnaliști din Ucraina au fost agresați și cinci au dispărut.
  • Maks Levin, un fotojurnalist ucrainean dat anterior dispărut, a fost găsit mort pe 1 aprilie.

Vestele antiglonț și legitimațiile de presă merg mână în mână în Ucraina. Cel puțin șapte jurnaliști au fost uciși în această țară de la începutul războiului de agresiune al Rusiei.

Comitetul pentru protecția jurnaliștilor, o organizație americană non-profit, investighează alte cinci decese. Adevăratul bilanț este, probabil, chiar mai mare, scrie The Economist.

Reporteri fără frontiere, un organism internațional de supraveghere, afirmă că 28 de jurnaliști din Ucraina au fost agresați și cinci au dispărut. Maks Levin, un fotojurnalist ucrainean dat anterior dispărut, a fost găsit mort pe 1 aprilie.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

În pofida pericolelor din Ucraina, asasinatele jurnaliștilor din întreaga lume au scăzut constant din 2012, în perioada de vârf a războiului civil sirian. Mexicul a devenit un punct fierbinte în ultimii ani, în special pentru presa din această țară. Toți cei 17 jurnaliști uciși în Mexic din 2019 până în prezent au fost reporteri locali. În schimb, patru dintre cei șapte despre care se știe că au fost uciși în Ucraina în acest an erau străini.

Cei mai mulți dintre reporterii care au murit în Ucraina par să fi fost prinși în focuri încrucișate. Deși uciderea jurnaliștilor răspândește frica, atacarea infrastructurii media este o modalitate mai bună de a suprima informațiile.

RSF afirmă că loviturile aeriene rusești au lovit zece turnuri de televiziune din Ucraina, obligând unele organizații să suspende complet emisia. Astfel de atacuri, presupunând că turnurile nu sunt folosite pentru emisiuni militare, sunt ilegale în conformitate cu dreptul internațional.

Fără a fi un prieten al libertății presei acasă, Kremlinul face acum tot posibilul să o submineze în străinătate.