• România s-a alăturat Coaliției de antrenare a forțelor aeriene ale Ucrainei.
  • Pregătirea piloţilor ucraineni pe F-16 începe în august, în 11 țări.
  • Conform unei anchete CNN, în România sunt 10 instructori de aeronave F-16.

România va începe antrenarea piloților ucraineni pe avioane F-16 în august. Țara noastră a semnat, în marja Summit-ului NATO de la Vilnius, Declarația comună privind formalizarea Coaliției de antrenare a forțelor aeriene ale Ucrainei, în vederea operării aeronavelor F-16. Instruirea piloților ucraineni va începe în luna august, în 11 țări, iar în România va fi înfiinţat un centru de pregătire.

Florin Jipa, editor șef la Monitorul Apărării și Securității: Principalul avantaj este faptul că și România are nevoie de un astfel de centru de instruire pe un termen lung.

„Ministerul Apărării a transmis alăturarea coaliției, dar nu a spus unde va face instruirea. România are două baze aeriene importante, la Fetești unde avem o escadrilă de F-16 și Câmpia Turzii unde au fost investiți mulți bani. Știm că Lockheed Martin va aduce un simulator de zbor. De asemenea, știm conform unei anchete CNN că în România sunt 10 instructori de aeronave F-16.”

„România va primi anul acesta încă 32 de aeronave din Norvegia, chiar dacă avem nevoie urgent de instruirea piloților, astfel că înfințarea unui centru este folositoare atât pentru piloții ucraineni, cât și pentru piloții români.”

Recomandări

7 LOCAȚII „BRIDGERTON"
CELE MAI VECHI DOVEZI ALE FUZIUNII
MAI SLĂBEȘTE-NE
FICO ÎȘI REVINE DUPĂ ATAC
NOI IMAGINI ÎN CAZUL LUI „DIDDY"
URSULA INVESTIGHEAZĂ DIN NOU META

„Principalul avantaj este faptul că și România are nevoie de un astfel de centru de instruire pe un termen lung.”

„România va avea o facilitate pe termen lung de instruire a piloților deoarece țara noastră intră acum în folosirea acestui avion la scară largă. Este foarte ușor pentru piloții ucraineni pentru că România este la graniță. Nu se cunoaște însă modulul care va fi în România deoarece instruirea în acest context înseamnă mult mai multe module, dar și procedurii de luptă.”

Citește și