• Klaus Iohannis a fost prezent în prima zi la summitul NATO de la Vilnius.
  • La summit, Iohannis a vorbit despre obiectivele României în NATO.
  • România alocă 2.5% din PIB pentru apărare.

Klaus Iohannis a fost prezent în prima zi la summitul NATO de la Vilnius. La summit, Iohannis a vorbit despre obiectivele României în NATO. România alocă 2.5% din PIB pentru apărare. La Summitul NATO de la Vilnius s-a prezentat și Klaus Iohannis unde s-a întâlnit cu liderii aliați, a fost la poze, dar a și ieșit la declarații unde a vorbit despre obiectivele României la Vilnius.

Putem spune că politica e o problemă, e un obstacol, dar poate fi și o oportunitate. România e pregătită tehnic pentru Schengen, obstacolul e politic. Ucraina poate fi creditată cu bunăvoință politică, dar nu e gata. Poți să spui că face față în război, dar trece pe acel checklist, să spunem așa, prin care alții au trecut, ca un set de reforme care să creeze încredere că intri în alianță. Ei au bunăvoință, dar nu au bifat checklist-ul, de altfel se și renunță la acel plan pentru Ucraina, se face un alt traseu. I se face oarecum o favoare, dar nici nu poți să-i bagi acum și asta dintr-un motiv de solidaritate. Dacă-i bagi acum și ei sunt membri NATO, de fapt, tu ești în conflict. Paradoxal, ei trebuie să aibă pace ca să intre în NATO și să fie după aia sub umbrela NATO, a spus Radu Magdin, analist politic, la Aleph News.

Ce obține România la summitul NATO

  • O abordare a descurajării și apărării în multiple domenii (domeniile operaționale sunt integrate, iar apărarea aeriană și antirachetă, apărarea cibernetică, spațială, forțele terestre și maritime sunt complet interoperabile).
  • O nouă generație de planuri de apărare.
  • Un angajament pe termen lung de creștere a investițiilor în apărare.
  • Continuarea eforturilor naționale de consolidare a apărării și a contribuțiilor României la măsurile și activitățile de descurajare și apărare ale Alianței, misiunilor aliate și modernizării structurilor de comandă și control.
  • Crearea în România a unui centru de pregătire a piloților de avioane F-16 în colaborare cu Olanda.
  • O contribuție tot mai mare a României la dimensiunea cibernetică.

Citește și:

Recomandări

MACRON: EUROPA POATE MURI
XI MERGE LA PARIS
PICASSO ÎȘI DEDICĂ VIAȚA ARTEI
SWIFT REVINE PE PRIMUL LOC
MADONNA CÂNTĂ ÎN RIO DE JANEIRO
LANDO NORRIS CÂȘTIGĂ CURSA DE LA MIAMI