- Șeful Programului Alimentar Mondial al Organizației Națiunilor Unite a avertizat că războiul din Ucraina creează o catastrofă care afectează agricultura locală și aprovizionarea globală cu alimente și cereale.
- Consiliul de Securitate a organizat ceea ce a devenit o reuniune de urgență săptămânală privind deteriorarea situației umanitare din Ucraina.
- Discuția s-a axat pe insecuritatea alimentară și pe scenariul unei crize agricole în curs de formare.
Șeful Programului Alimentar Mondial al Organizației Națiunilor Unite a avertizat, marți, că războiul din Ucraina creează o catastrofă care afectează agricultura locală și aprovizionarea globală cu alimente și cereale „mai mult decât orice am văzut de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace”.
Advertisment
„Vorbim despre o catastrofă”, a declarat David Beasley, directorul executiv al Programului Alimentar Mondial (WFP), în fața Consiliului de Securitate al ONU.
El a adăugat că Ucraina a trecut de la coșul de pâine al lumii la cozi de pâine. „Nu am fi visat niciodată că așa ceva ar fi posibil”.
Recomandări
Consiliul de Securitate a organizat ceea ce a devenit o reuniune de urgență săptămânală privind deteriorarea situației umanitare din Ucraina. Discuția de marți s-a axat pe insecuritatea alimentară și pe reverberațiile mai largi ale unei crize agricole în curs de formare.
„Ucraina și Rusia produc 30% din aprovizionarea mondială cu grâu, 20% din porumb și 75-80% din uleiul din semințe de floarea-soarelui”, a declarat Beasley.
„WFP cumpără din Ucraina 50% din cerealele de care are nevoie pentru a hrăni 125 de milioane de oameni din întreaga lume. Creșterea prețurilor la alimente, transport și combustibil a provocat o creștere de 71 de milioane de dolari pe lună a costurilor operaționale ale WFP”, potrivit lui Beasley.
„Cel puțin 45% din populația Ucrainei se confruntă cu insecuritatea alimentară, adulții sărind peste mese sau mâncând mai puțin pentru a permite copiilor să mănânce”, a declarat WFP, la începutul acestei săptămâni.
Fermierii, transformați în soldați, luptă pe frontul din Ucraina în loc să se ocupe de culturile lor în timpul sezonului de plantare a porumbului.
„Lumea riscă foamete, destabilizarea țărilor și migrații în masă”
„Țări precum Egiptul și Libanul depind în proporție de peste optzeci la sută de grânele ucrainene”, a spus Beasley, adăugând că impactul războiului asupra agriculturii nu mai determină doar creșterea prețurilor la alimente, ci reprezintă și o potențială problemă de disponibilitate dacă țările nu vor putea compensa pierderile din Rusia și Ucraina.
„Dacă nu se pune capăt conflictului, lumea riscă foamete, destabilizarea țărilor și migrații în masă”, a spus Beasley, adăugând că agenția a fost, deja, forțată să reducă rațiile de alimente la jumătate și posibil la zero în locuri precum Yemen.
„Atât timp cât Putin își continuă războiul, atât timp cât forțele rusești continuă să bombardeze orașele ucrainene și să blocheze convoaiele de ajutor, atât timp cât civilii asediați nu pot ajunge în siguranță, această criză umanitară nu va face decât să se înrăutățească, în Ucraina, pentru poporul rus și în întreaga lume”, a declarat Wendy Sherman, adjunctul secretarului de stat american, în fața Consiliului.
Dna Sherman a declarat că Rusia a bombardat cel puțin trei nave civile care transportau bunuri din porturile din Marea Neagră și că marina sa blochează accesul la porturile ucrainene pentru a întrerupe exporturile de cereale.
Ambasadorul Rusiei a negat faptul că țara sa este responsabilă pentru o criză alimentară și agricolă
Ambasadorul Rusiei la ONU, Vasily Nebenzya, a declarat că țara sa nu este responsabilă pentru o criză alimentară și agricolă. El a dat vina pe „sancțiunile dure” impuse Rusiei de către SUA și Occident ca fiind cauza reală.
„Forțele armate ruse nu reprezintă o amenințare la adresa libertății navigației civile”, a declarat Nebenzya, susținând că marina rusă a creat un pasaj naval umanitar pentru a permite navelor să navigheze în siguranță. „Statele occidentale sunt cele care pot preveni foametea și insecuritatea alimentară”.
Ambasadorul Ucrainei la ONU, Sergiy Kyslytsya, a declarat, în fața Consiliului, că Rusia a plănuit să provoace o criză umanitară în întreaga sa țară prin distrugerea potențialului său agricol.
Kyslytsya a spus că acesta a fost planul secundar al Rusiei, după ce trupele sale nu au reușit să preia controlul asupra țării.
„Este extrem de crud”, a spus Kyslytsya.
Partenerii noștri