• În aprilie, ONU a cerut o anchetă independentă privind violurile și violențele sexuale din Ucraina.
  • Volodimir Zelenski a declarat la momentul respectiv că anchetatorii au primit rapoarte despre sute de cazuri de viol în zonele ocupate anterior de trupele rusești, inclusiv agresiuni sexuale asupra copiilor mici.
  • Acuzațiile l-au determinat pe ambasadorul Rusiei la ONU, Vassily Nebenzia, să părăsească sala și să fie înlocuit cu un adjunct la reuniune.

Rusia a fost îndemnată să pună capăt violențelor sexuale care ar fi fost comise de forțele sale militare și de reprezentanți înarmați în Ucraina, acuzații pe care Moscova le-a denunțat ca fiind minciuni în cadrul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU. Apelurile de a pune capăt violențelor sexuale din Ucraina au fost lansate de SUA și Europa luni, în timpul unei reuniuni aprinse a Consiliului de Securitate, organizată de Albania, care deține în prezent președinția rotativă.

„Este de datoria Rusiei să pună capăt violurilor, violenței și atrocităților”, a declarat ambasadorul american Linda Thomas-Greenfield în cadrul reuniunii.

„Este de datoria Rusiei să pună capăt acestui război inconștient și neprovocat împotriva poporului ucrainean și facem apel la Federația Rusă să facă exact acest lucru”, a mai spus ea. Președintele Consiliului European, Charles Michel, a denunțat „atrocitățile” comise de Rusia în Ucraina.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
TAYLOR ȘI TRAVIS, SURPRINȘI ÎN LAS VEGAS STRIP
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
RAY CHAN A MURIT LA 56 DE ANI

„Aceste crime trebuie să fie și vor fi pedepsite. Pentru a-i trage la răspundere pe cei care sunt responsabili, avem nevoie de dovezi și acum ajutăm la colectarea dovezilor acestor crime”, a spus el. Michel a adăugat că Moscova este, de asemenea, „singura responsabilă” pentru o criză alimentară declanșată de invazia Rusiei în țara vecină.

„Am asistat la o creștere îngrijorătoare a violențelor sexuale legate de conflicte, inclusiv rapoarte îngrozitoare de violuri și violențe sexuale comise de forțele armate ruse. Și o creștere semnificativă a traficului de persoane”, a declarat ambasadorul britanic James Kariuki în cadrul reuniunii ONU.

„Acțiunile Rusiei, inclusiv distrugerea sau blocarea unor porturi cheie, au exacerbat, de asemenea, una dintre cele mai grave crize alimentare la nivel mondial din istoria recentă”, a spus el.

Acuzațiile l-au determinat pe ambasadorul Rusiei la ONU, Vassily Nebenzia, să părăsească sala și să fie înlocuit cu un adjunct în cadrul reuniunii.

Nebenzia negase anterior presupusele abuzuri sexuale comise de forțele rusești în Ucraina, spunând că nu există dovezi.

„Acuzațiile de violență sexuală împotriva armatei ruse au devenit repetitive… dar nu au fost furnizate dovezi”, a declarat el. Pramila Patten, reprezentantul special al ONU pentru violența sexuală în conflicte, a cerut ca infracțiunile de violență sexuală să fie „reflectate în cele din urmă” în orice acord de pace legat de războiul Rusiei în Ucraina.

„Acest lucru include asigurarea faptului că amnistiile pentru crimele de violență sexuală sunt interzise în mod explicit”, a spus ea.