• Una dintre dronele maritime pare să fi pornit chiar din zona de securitate a coridorului de cereale.
  • Rusia a declarat că a respins atacul, dar că navele vizate erau implicate în asigurarea coridorului de cereale din porturile ucrainene din Marea Neagră.
  • Dronele s-au deplasat de-a lungul zonei de securitate coridorului de cereale”, înainte de a-și schimba cursul.

Ministerul rus al Apărării a declarat duminică că a recuperat și analizat epava dronelor folosite pentru a ataca navele Flotei rusești din Marea Neagră în Crimeea cu o zi înainte, constatând că dronele erau echipate cu sisteme de navigație de fabricație canadiană.

Ministerul a declarat că Ucraina a atacat Flota Mării Negre de lângă Sevastopol cu 16 drone la începutul zilei de sâmbătă și că specialiști din marina britanică au ajutat la coordonarea a ceea ce a numit un atac terorist, afirmație negată de Marea Britanie. Rusia a declarat că a respins atacul, dar că navele vizate erau implicate în asigurarea coridorului de cereale din porturile ucrainene din Marea Neagră.

Oficialii ucraineni au sugerat că Rusia însăși ar fi putut fi responsabilă pentru explozii, pe care le-a folosit ca pretext pentru a se retrage dintr-un acord privind cerealele mediat de ONU, o mișcare care subminează eforturile de a atenua o criză alimentară globală.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
SCANDAL CU SÂNGE INFECTAT ÎN UK
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
APPLE ADUCE UN NOU MAGAZIN DE APLICAȚII

Conform rezultatelor informațiilor recuperate din memoria receptorului de navigație, s-a stabilit că lansarea dronelor maritime a fost efectuată de pe coasta din apropierea orașului Odesa, a precizat ministerul într-o declarație.

Acesta a precizat că dronele s-au deplasat de-a lungul zonei de securitate coridorului de cereale”, înainte de a-și schimba cursul pentru a se îndrepta spre baza navală rusă din Sevastopol, cel mai mare oraș din peninsula Crimeea, pe care Rusia a anexat-o de la Ucraina în 2014.

Ministerul a precizat că una dintre dronele maritime pare să fi pornit chiar din zona de securitate a coridorului de cereale.

Acest lucru ar putea indica lansarea preliminară a acestui dispozitiv de la bordul uneia dintre navele civile închiriate de Kiev sau de patronii săi occidentali pentru exportul de produse agricole din porturile maritime ale Ucrainei, a precizat Ministerul Apărării.