• O aplicație pentru telefoane mobile a fost dezvoltată de voluntari ucraineni pentru a permite civililor să raporteze observarea dronelor și rachetelor rusești.
  • Aplicația se numește ePPO și funcționează pe baza GPS-ului și a busolei telefonului.
  • Rusia a lansat mii de rachete cu rază lungă de acțiune de la începutul invaziei și a folosit recent drone kamikaze iraniene asupra civililor și a infrastructurii critice din Ucraina.

O aplicație pentru telefoane mobile a fost dezvoltată de voluntari ucraineni pentru a permite civililor să raporteze observarea dronelor și rachetelor rusești care se apropie, pentru a le doborî înainte ca acestea să ajungă la țintă, scrie The Guardian.

Aplicația se numește ePPO și funcționează pe baza GPS-ului și a busolei telefonului, iar civilii nu trebuie decât să îndrepte dispozitivul în direcția dronei și să apese un buton pentru ca acesta să trimită informații de localizare către armata ucraineană.

Gennady Suldin, unul dintre cei care se află în spatele proiectului, a declarat că scopul aplicației este de a înrola „întreaga populație” pentru a ajuta la depistarea atacurilor iminente, în ceea ce el a descris ca fiind un exemplu de „război centrat pe internet” .

Recomandări

CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ
METROUL NU MAI BATE PASUL PE LOC
ROMÂNII NU MAI ALEG STRĂINĂTATEA
CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN

Rusia a lansat mii de rachete cu rază lungă de acțiune de la începutul invaziei și a folosit recent drone kamikaze iraniene asupra civililor și a infrastructurii critice din Ucraina.

Dronele iraniene Shahed-136 reprezintă o provocare pentru radarele tradiționale, deoarece traiectoria lor inițială de zbor este adesea joasă, poate la 30 de metri deasupra solului, iar dimensiunile lor mici le fac mai greu de detectat de radare.

„Este călcâiul lui Ahile pentru dronele iraniene”

De aceea, echipa ePPO consideră că viteza de croazieră relativ redusă a dronelor, de aproximativ 110 km/h, și zgomotul distinctiv al motorului unei motociclete sau al unei mașini de tuns iarba fac ca acestea să fie ușor de detectat de la sol.

„Este călcâiul lui Ahile pentru dronele iraniene” , a declarat Suldin. „Odată detectate, aceste obiecte care zboară la joasă înălțime sunt ușor de interceptat” .

Până în prezent, aplicația a avut parte de o publicitate limitată în Ucraina, dar a fost totuși descărcată de 180.000 de ori.

Aplicația a fost dezvoltată timp de 5 luni

Dezvoltatorii spun că a fost nevoie de cinci luni de teste și de colaborare cu militari și oficiali guvernamentali pentru a o dezvolta.

Suldin a declarat că aplicația a ajutat deja la reperarea în câteva zeci de drone iraniene și a rachetelor de croazieră Kalibr, care nu fuseseră detectate anterior, dar a precizat că nu poate oferi o cifră exactă din motive de securitate.

Ofițerii superiori din domeniul apărării aeriene „nu se așteptau ca aceasta să fie atât de eficientă” , a declarat inițiatorul aplicației.

Din motive de securitate, aplicația ePPO funcționează de aproximativ trei săptămâni doar împreună cu aplicația guvernamentală Diia, care permite ucrainenilor să își stocheze pe telefon cartea de identitate, permisul de conducere și alte documente oficiale.

Acest lucru înseamnă că, teoretic, nu poate fi utilizată de către persoanele care nu au cetățenie ucraineană.