• Forțele ucrainene avansează la est de Harkov.
  • SUA afirmă că filtrarea Rusiei este o crimă de război.
  • Dacă Europa va plafona prețul gazelor rusești, Moscova va opri exporturile, susține liderul rus, Vladimir Putin.

Președintele rus Vladimir Putin a amenințat că va opri toate transporturile de energie către Europa, dacă Bruxelles-ul va continua cu propunerea de plafonare a prețului la gazul rusesc, într-un discurs combativ în care a declarat că Rusia nu va pierde războiul din Ucraina.

Discursul a fost rostit în timp ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a raportat „vești bune” de pe frontul de lângă Harkov, în estul țării, afirmând că unele așezări au fost recucerite, în timp ce ambele părți au raportat lupte grele în regiune. Oficialii ucraineni și pro-ruși au declarat că au avut loc lupte în jurul orașului Balakleiia, la aproximativ 60 km sud-est de Harkov, cu rapoarte neconfirmate privind pierderi grele pentru forțele rusești.

Între timp, o explozie la o centrală electrică de lângă Odesa, în sud, a întrerupt alimentarea cu energie electrică a 360.000 de persoane, a declarat un purtător de cuvânt al administrației regionale.

Recomandări

IRAN ȘI ISRAEL CONTINUĂ CONFRUNTAREA
TAYLOR SWIFT, CRITICATĂ DUR DE COURTNEY LOVE
SUNAK PUNE STOP FUMATULUI
VICTORIA BECKHAM A ÎMPLINIT 50 DE ANI
ȘEFUL NATO A VORBIT CU IOHANNIS
EU SUNT MIC, NU FAC NIMIC

Putin a declarat miercuri, într-un discurs la un forum economic din Orientul Îndepărtat al Rusiei, că Rusia nu va pierde ceea ce el numește „operațiunea sa militară specială” din Ucraina. El a amenințat că va opri toate livrările de energie către Europa dacă Bruxelles-ul va continua cu propunerea sa de plafonare a prețului la gazul rusesc, cea mai recentă măsură occidentală de a priva Kremlinul de fonduri pentru a finanța războiul.

„Nu vom furniza gaz, petrol, cărbune, combustibil pentru încălzire – nu vom furniza nimic” dacă acest lucru se va întâmpla, a spus el. Europa importă de obicei aproximativ 40% din gazul și 30% din petrolul său din Rusia.

Statele Unite și Franța afirmă că Moscova folosește deja energia ca „armă” pentru a slăbi opoziția Europei față de invazia sa, principala conductă de transport a gazului rusesc în Europa, Nord Stream 1, fiind închisă pentru întreținere. Ucraina a rămas rezervată în ceea ce privește contraofensiva sa din est, dar consilierul prezidențial Oleksiy Arestovych, într-un videoclip postat pe YouTube, a declarat că trupele ucrainene i-au surprins pe apărătorii ruși la Balakleiia.

„Rușii spun că Balakleiia este încercuită când, de fapt, (trupele noastre) au mers mult mai departe… au tăiat drumul spre Kupiansk”, a spus el, referindu-se la principalul nod de transport care aprovizionează forțele rusești din Izyum, la est. Un oficial pro-rus din regiune, Rodion Miroshnik, a declarat pe Telegram că Balakleiia a rămas în mâinile Rusiei, deși au avut loc lupte la nord de oraș.