• Rusia a declarat că foloseşte noi arme cu laser pentru a lovi dronele ucrainene, dar preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că nu este convins, vorbind de un eşec.
  • Iury Borisov, vice prim-ministru însărcinat cu dezvoltarea militară, a declarat într-o conferinţă de presă în această săptămână că o armă cu laser numită Peresvet.
  • Arma secretă e numită după un călugăr războinic ortodox medieval ucis în luptă, va fi folosită pe scară largă şi că poate afecta sateliţii până la 1.500 km deasupra pământului.

Rusia a declarat că foloseşte noi arme cu laser pentru a lovi dronele ucrainene, dar preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că nu este convins, vorbind de un eşec. Armele „secrete” laser ar putea lovi o țintă la 1.500 km depărtare, inclusiv drone și sateliți și ar fi fost folosită cu succes pe frontul din Ucraina. Cel care a făcut acest anunț e Iury Borisov, un înalt oficial.

De asemenea, reprezentantul armatei ruse a spus că există sisteme mai puternice care pot arde drone şi alte echipamente, adăugând că, în cadrul unui test efectuat marţi, arma a ars o dronă aflată la 5 km distanţă în cinci secunde.

Întrebat dacă astfel de arme au fost folosite în Ucraina, Borisov a spus: „Da. Primele prototipuri sunt deja folosite acolo”. El a spus că arma se numeşte Zadira.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
DRULĂ PROPUNE MĂRIREA NOTELOR LA BAC
TÎLVAR VREA OBUZIERE DIN COREEA DE SUD
AVOCATUL TODD BLANCHE: „DONALD TRUMP ESTE NEVINOVAT”

Cu toate acestea, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski este extrem de sceptic că rușii dețin o astfel de armă: „Cu cât devine mai clar că nu au nicio şansă în război, cu atât mai multă propagandă se face despre o armă uimitoare, care ar fi atât de puternică încât ar asigura un punct de cotitură. Şi astfel vedem că, în a treia lună a unui război pe scară largă, Rusia încearcă să găsească „arma minune”… toate acestea arată clar eşecul complet al misiunii”.

Tactica rușilor aduce aminte de celebrul laser al lui Ceaușescu, o invenție a serviciilor secrete din acea vreme, menită să transmită încredere în populație și frică în rândul inamicului. Așa cum istoria a dovedit-o, laserul capabil să „topească” tancuri inamice, deci să descurajeze inamicul, nu a existat niciodată decât în mințile conspiraționiștilor care îmbrățișează orice teorie absurdă fără să stea pe gânduri.