Rusia îl înlocuiește pe comandantul „operațiunii” sale din Ucraina. Cine este Serghei Surovikin

3267903 12/28/2017 December 28, 2017. President Vladimir Putin and Col. Gen. Sergei Surovikin, left, at a ceremony to present state awards to the Russian service personnel who took part in the counter-terrorism operation in the Syrian Arab Republic. The ceremony took place at St. George's Hall of the Grand Kremlin Palace. Alexei Druzhinin/Sputnik

Ministerul rus al Apărării a anunţat numirea unui nou comandant pentru ceea ce numeşte ,,operaţiunea sa militară specială” din Ucraina, potrivit presei ruse de stat.

Ministerul a precizat că ministrul Apărării, Serghei Şoigu, a aprobat numirea generalului Serghei Surovikin în funcţia de comandant al ,,Grupării comune de forţe” a Rusiei în Ucraina, conform CNN.

Agenţia de ştiri de stat rusă TASS a declarat că purtătorul de cuvânt al ministerului, Igor Konashenkov, a făcut anunţul sâmbătă.

Cine este Surovikin?

Numirea lui Surovikin, care împlineşte 55 de ani pe 11 octombrie, este cea mai recentă promovare dintr-o carieră militară care a început în 1983. El a servit în mai multe conflicte şi s-a confruntat cu sancţiuni din partea Uniunii Europene.

Surovikin şi-a început cariera în Afganistan înainte de a comanda o unitate în cel de-al doilea război cecen. De asemenea, a fost şeful Direcţiei Operaţionale Principale a Statului Major General al Forţelor Armate Ruse.

A comandat mai multe divizii motorizate şi a avut un rol esenţial în operaţiunile Rusiei din Siria, când avioanele de luptă ruseşti au provocat distrugeri pe scară largă în zonele controlate de rebeli. În 2017, a fost numit comandant-şef al Forţelor Aerospaţiale Ruse şi a fost promovat general de armată anul trecut.

În timp ce se afla în Siria, a primit titlul de Erou al Federaţiei Ruse.

El a fost sancţionat de Uniunea Europeană în luna februarie a acestui an în calitatea sa de şef al Forţelor Aerospaţiale în timpul invaziei ruseşti în Ucraina.

Exit mobile version