Președintele rus, Vladimir Putin, a început să transfere trupe din Siria în Ucraina pentru a ajuta în bătălia pentru Donbas, potrivit unor informații.

Forțele militare sunt mutate din Siria, unde Kremlinul avea mii de trupe bazate din 2015, când Vladimir Putin a ordonat luptătorilor săi să îl susțină pe președintele Bashar al-Assad, scrie The Independent.

The Moscow Times a relatat că aceste trupe sunt staționate pe trei aeroporturi din Ucraina înainte de a fi transferate pe linia frontului pentru a spori prezența Rusiei pe măsură ce luptele din sud-estul țării se intensifică.

Recomandări

ÎNCEP PROCESELE ÎN COREEA
TE-AI SIMȚIT VREODATĂ URMĂRIT?
HAI LA PATINAT... INDOOR
DE CE A ÎNCEPUT REVOLUȚIA?
TRUMP VREA EXPLICAȚII
LET THEM SCARE YOU

Peste 63.000 de militari ruși au fost desfășurați în Siria între 2015 și 2018, potrivit Moscovei, însă nu este clar câți ofițeri sunt staționați în prezent acolo. Potrivit serviciilor secrete occidentale, forțele rusești au devenit frustrate de rezistența trupelor ucrainene, care a prelungit „operațiunea militară specială” și a determinat Kremlinul să-și schimbe planurile, de la preluarea Kievului la obținerea controlului asupra Donbasului.

Bazele aeriene abandonate de Rusia în Siria sunt transferate organizației politico-militare iraniene, Corpul Gardienilor Revoluției Islamice și grupului militant Hezbollah, potrivit unor surse.

Rusia face schimbări ca răspuns la intenția Finlandei

Vestea vine în contextul în care Ucraina a lansat o serie de contraatacuri la Harkov, împingând trupele rusești spre nord, iar Finlanda și-a exprimat clar intenția de a solicita aderarea la NATO.

Rusia a declarat că demersul Finlandei de a adera la NATO va face Europa mai puțin stabilă, iar Moscova va fi nevoită să ia „măsuri de retorsiune”. Ministerul de Externe de la Kremlin a declarat că cererea de aderare a Helsinki, anunțată mai devreme în cursul zilei, reprezintă o „schimbare radicală” în politica externă a țării.

Rusia va fi forțată să ia măsuri de retorsiune, atât de natură tehnico-militară, cât și de altă natură, pentru a opri apariția amenințărilor la adresa securității sale naționale”, a declarat ministerul de externe. Între timp, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că oferta Finlandei la NATO este un motiv de regret.

El a adăugat că Finlanda a făcut „pași neprietenoși” împotriva Rusiei. În ceea ce privește posibilele reacții, dl Peskov a adăugat: „Totul va depinde de modul în care se desfășoară acest proces de expansiune a NATO, de măsura în care infrastructura militară se apropie de granițele noastre”.