• Imaginile din satelit par, de asemenea, să contrazică în mod direct poziția Moscovei, arătând cadavrele zăcând pe stradă cu aproape două săptămâni înainte ca rușii să părăsească orașul.
  • Putin a pus această evoluție pe seama agresiunii din partea Occidentului și a NATO.
  • Rusia are dispoziții foarte stricte privind utilizarea armelor nucleare tactice.

Ambasadorul Rusiei în Marea Britanie a declarat pentru BBC că nu crede că țara sa va folosi arme nucleare tactice în războiul împotriva Ucrainei. Andrei Kelin a declarat că, potrivit regulilor militare rusești, astfel de arme nu sunt folosite în conflicte ca acesta.

Rusia are prevederi foarte stricte pentru utilizarea lor, a spus el, în principal atunci când existența statului este amenințată. „Nu are nimic de-a face cu operațiunea actuală”, a declarat el pentru Sunday Morning. Când Vladimir Putin și-a pus forțele nucleare în stare de alertă maximă la sfârșitul lunii februarie, la scurt timp după invazie, acest lucru a fost perceput pe scară largă ca un avertisment.

Domnul Putin a pus această evoluție pe seama agresiunii din partea Occidentului și a NATO. Dar secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace, a catalogat-o drept o încercare de a distrage atenția oamenilor de la „ceea ce nu merge bine în Ucraina”, spunând că Rusia a întârziat cu invazia după doar câteva zile și că încearcă să „reamintească lumii” că are un mijloc de descurajare.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Armele nucleare tactice sunt cele care pot fi folosite la distanțe relativ scurte, spre deosebire de armele nucleare „strategice”, care pot fi lansate pe distanțe mult mai mari și care ridică spectrul unui război nuclear total.

Dar termenul include în continuare multe tipuri de arme, inclusiv bombe și rachete mai mici folosite pe câmpul de luptă. Se crede că Rusia deține aproximativ 2.000 de arme nucleare tactice. Într-un schimb de replici, uneori laconice, cu Clive Myrie de la BBC, ambasadorul a negat, de asemenea, că forțele rusești ar fi bombardat civili și a declarat că acuzațiile de crime de război din orașul București sunt o „invenție”.

La întrebarea: De ce Rusia duce acest război în acest fel, comite crime de război?”, a răspun Kelin. „Primarul din Bucea, în declarația sa inițială, a confirmat că trupele rusești au plecat, totul este curat și calm, orașul este într-o stare normală. Nu se întâmplă nimic, nu sunt cadavre pe stradă. Dar în continuare, după ce s-a făcut – dar oricum. În opinia noastră, este o invenție. Este folosită doar pentru a întrerupe negocierile”, a răspuns ambasadorul.

Rusia a mai făcut astfel de acuzații, ministrul de externe Serghei Lavrov afirmând anterior că imaginile cu cadavrele de la București au fost „înscenate” după retragerea rușilor.

Această afirmație a fost contrazisă de numeroase mărturii ale martorilor oculari din partea locuitorilor, care au declarat pentru BBC că trupele rusești i-au executat sumar pe cei dragi lor.

„Era doar un om pașnic, un familist, un sudor, care s-a luptat cu o fractură la coloană și a fost invalid toată viața”, a spus un bărbat despre ginerele său ucis.