• Ministerul rus al Apărării a afirmat că a respins o ofensivă ucraineană de amploare în Donețk, susținând că a ucis 250 de soldați și a distrus vehicule blindate.
  • Rușii spun că ucrainenii au suferit eșec și că șeful statului major, Gherasimov, se află pe front, pentru a coordona operațiunea.
  • Însă reacția Ucrainei a fost că propagandiștii ruși ar răspândi informații nesigure despre contraofensivă, direcțiile acesteia și pierderile armatei ucrainene.

Forţele ruseşti au respins duminică dimineaţă o ,,ofensivă de mare amploare” desfăşurată de armata ucraineană în Donbas, a anunţat Ministerul rus al Apărării în noaptea de duminică spre luni, scrie BBC.

,,În dimineața zilei de 4 iunie, inamicul a lansat o ofensivă de amploare în 5 sectoare ale frontului în direcția Donețk Sud, prin introducerea în luptă a brigăzilor mecanizate 23 și 31, din rezervele strategice ale Forțelor Armate ale Ucrainei cu sprijinul altor unități și subunități militare. Inamicul nu şi-a atins scopul, nu a reuşit” , a transmis ministerul într-un comunicat.  

Rușii spun că ucrainenii au suferit eșec și că șeful statului major, Gherasimov, se află pe front, pentru a coordona operațiunea.

Recomandări

CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI
„NADIA” ÎI DUCE PE ROMÂNI LA J.O.

Reacția ucrainenilor

Însă, la polul opus, ucrainenii reacționează și avertizează că propagandiștii ruși vor răspândi informații nesigure despre contraofensivă, direcțiile acesteia și pierderile armatei ucrainene – pentru aceasta au fost pregătite videoclipuri și fotografii vechi, în care se arată morți, prizonieri și cum sunt deteriorate echipamente.

La ofensivă au participat şase batalioane mecanizate şi două batalioane cu tancuri, a adăugat ministerul rus. O înregistrare video postată de minister pe Telegram arată ceea ce este prezentat ca fiind vehicule blindate ucrainene filmate din aer pe cale de a fi distruse de forţele ruseşti.

Autorităţile ucrainene nu au menţionat deocamdată aceste evenimente.

Kievul afirmă de luni de zile că pregăteşte o contraofensivă majoră împotriva forţelor ruseşti. Într-o înregistrare video difuzată duminică, armata ucraineană pare să îndemne soldații să păstreze tăcerea cu privire la începerea ofensivei mult așteptate.

Ucraina este pregătită să lanseze contraofensiva mult aşteptată pentru recucerirea teritoriilor ocupate de Rusia, a declarat Volodimir Zelenski într-un interviu pentru Wall Street Journal publicat sâmbătă.

,,Credem cu tărie că vom reuşi. Nu ştiu cât timp va dura. Ca să fiu sincer, poate decurge într-o varietate de moduri, complet diferite. Dar o vom face şi suntem pregătiţi” , a declarat Zelenski.

Kievul speră că o contraofensivă pentru recuperarea teritoriului va schimba dinamica războiului care a făcut ravagii de când Rusia a invadat ţara, în urmă cu 15 luni. Zelenski a declarat luna trecută că Ucraina trebuie să aştepte sosirea mai multor vehicule blindate occidentale înainte de a lansa contraofensiva.

El a făcut presiuni diplomatice pentru a menţine sprijinul occidental, căutând mai mult ajutor militar şi arme, ceea ce este esenţial pentru ca Ucraina să reuşească în planurile sale. Rusia deţine întinderi de teritoriu ucrainean în est, sud şi sud-est. 

Oficialii de la Kiev au avertizat împotriva speculațiilor publice cu privire la ofensivă, spunând că acestea ar putea ajuta inamicul.

Miza este mare, deoarece guvernul de la Kiev trebuie să arate poporului ucrainean – și aliaților occidentali – că poate străpunge liniile rusești, să pună capăt impasului militar efectiv și să recupereze o parte din teritoriul său suveran.

Luni dimineață, comandantul forțelor terestre ucrainene, Oleksandr Syrskyi, a declarat că trupele ,,avansează” spre Bahmut și că au distrus o poziție rusă din apropierea orașului.

Cine sunt luptătorii care se infiltrează în Rusia din Ucraina?

Pe de altă parte, luptătorii care se opun guvernului de la Moscova spun că au capturat câțiva soldați ruși în Belgorod, în apropiere de granița cu Ucraina.

Afirmația a fost făcută de Legiunea Libertatea Rusiei (FRL), care a descris anunțul ca fiind o declarație comună cu Corpul Voluntarilor Ruși (RDK).

Ambele grupări doresc să îl răstoarne pe președintele Vladimir Putin. Ele se opun invaziei la scară largă a Ucrainei pe care acesta a lansat-o în februarie anul trecut.

Înaltul oficial de la Belgorod, Viaceslav Gladkov, a răspuns pentru a spune că a fost de acord să se întâlnească cu răpitorii bărbaților dacă soldații sunt încă în viață. Însă luptătorii au declarat ulterior că guvernatorul ,,nu a găsit curajul” de a se întâlni cu ei și că își vor preda prizonierii Ucrainei.

Rusia a acuzat Ucraina pentru recentele atacuri din teritoriile sale de frontieră, dar Kievul neagă că ar fi implicat direct.

Autoritățile din Belgorod au declarat că o uzină energetică a fost incendiată în urma unui atac cu drone luni dimineață.

Iar în regiunea rusă Kaluga – care se învecinează cu districtele sudice din jurul Moscovei – guvernatorul Vladislav Shapsha a declarat că două drone au căzut pe un drum principal. Dl Shapsha a spus că nu a avut loc nicio explozie și că zona a fost acum izolată.

Nu a existat nicio confirmare independentă a vreunuia dintre cele două atacuri, dar Moscova spune că regiunea Belgorod a fost ținta obișnuită a atacurilor cu drone din Ucraina.

Citește și

Petrolul se scumpește după ce Arabia Saudită a anunțat ieri că va reduce și mai mult producția începând de luna viitoare

Greva profesorilor continuă: „Avem nevoie de educație, iar educația are nevoie de finanțare!”

Sunete puternice și inexplicabile sperie locuitorii din Washington: Primele informații despre incidentul din spațiul aerian al SUA