• Rusia a criticat poziţiile proucrainene ale celor două ţări şi avertizează că relaţiile diplomatice vor continua să se deterioreze.
  • Ministerul rus de Externe a avertizat că Administraţia de la Moscova pregăteşte acţiuni de ripostă.
  • Între timp, și Lituania a anunțat expulzarea ambasadorului Rusiei.

Administraţia de la Moscova a avertizat, luni seară, că va riposta la acţiunile Germaniei şi Franţei de expulzare a zeci de diplomaţi ruşi, criticând poziţiile proucrainene ale celor două ţări şi avertizând că relaţiile diplomatice vor continua să se deterioreze.

„Reducerea nefondată a personalului diplomatic din Germania va limita spaţiul care să permită menţinerea dialogului între ţările noastre, ceea ce va conduce la deteriorarea suplimentară a relaţiilor ruso-germane”, a transmis Ambasada Rusiei din Berlin, potrivit cotidianului „Le Monde”, denunţând decizia „inamicală” a Guvernului Olaf Scholz de expulzare a patruzeci de diplomaţi ruşi.

„Noi am transmis că respingem categoric acuzaţiile unilaterale ale Berlinului, care s-a grăbit să susţină partea ucraineană fără a aştepta măcar o anchetă independentă privind evenimentele de la Bucha”, a subliniat Ambasada Rusiei.

Recomandări

CINE AR CANDIDA PENTRU ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Ministerul rus de Externe a avertizat, conform agenţiilor de presă Interfax şi Reuters, că Administraţia de la Moscova pregăteşte acţiuni de ripostă.

Un avertisment similar a transmis Dmitri Medvedev, vicepreşedintele Consiliului prezidenţial de Securitate de la Moscova. „Ştie toată lumea răspunsul: va fi simetric şi distructiv pentru relaţiile bilaterale”, a atras atenţia Dmitri Medvedev.

Guvernul Germaniei a anunţat, luni seară, expulzarea a patruzeci de diplomaţi ruşi suspectaţi de activităţi de spionaj. Annalena Baerbock, ministrul german de Externe, a afirmat că decizia este una dintre reacţiile faţă de atrocităţile din orăşelul ucrainean Bucha, situat la periferia Kievului, atribuite armatei ruse.

La rândul său, Franţa a anunţat, luni seară, decizia de expulzare a „numeroşi” diplomaţi ruşi. Oficiali guvernamentali de la Paris au declarat, sub protecţia anonimatului, că Franţa va expulza treizeci și cinci de diplomaţi ruşi.

În contextul tensiunilor dintre Occident şi Rusia din cauza invaziei militare ruse în Ucraina, numeroase ţări, printre care Statele Unite, Polonia, Bulgaria, Slovacia, statele baltice, Belgia şi Olanda, au expulzat diplomaţi ruşi.

Preşedinţia Rusiei a respins categoric acuzaţiile privind atrocităţile comise în orașul Bucha şi a anunţat propria investigaţie în acest caz, pe care îl consideră un nou efort de discreditare a armatei ruse.

Și Lituania a anunțat expulzarea ambasadorului Rusiei

Guvernul Lituaniei a anunţat, luni seară, expulzarea ambasadorului Rusiei, ca reacţie la invazia rusă în Ucraina şi la atrocităţile atribuite militarilor ruşi, iar Ministerul de Externe de la Moscova a avertizat că va riposta la aceste acţiuni „extrem de ostile”.

„Ca reacţie la agresiunea militară a Rusiei contra Ucrainei suverane şi ca reacţie la atrocităţile comise de forţele armate ruse în diverse oraşe ucrainene ocupate, inclusiv oribilul masacru de la Bucha, Guvernul lituanian a decis reducerea reprezentării diplomatice, iar ambasadorul Federaţiei Ruse va trebui să părăsească Lituania”, a declarat ministrul lituanian de Externe, Gabrielius Landsbergis, citat de cotidianul „Le Figaro”.

De altfel, Gabrielius Landsbergis a anunţat închiderea Consulatului rus din oraşul Klaipeda.

Ministerul de Externe de la Moscova a denunţat acţiunile „extrem de ostile” ale Lituaniei.

„Aceste decizii au rolul distrugerii relaţiilor bilaterale. Vom anunţa curând măsuri de retorsiune”, a afirmat Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe.