• După prăbușirea unei drone deasupra Mării Negre, Statele Unite și Rusia încearcă să recupereze epava valorosului instrument de supraveghere american.
  • Marina rusă, care controlează Marea Neagră, a recuperat o parte din motorul dronei.
  • Oficiali americani i-au spus ambasadorului rus în SUA că Moscova trebuie să fie mai atentă când zboară prin spaţiul aerian internaţional.

Ruşii au anunţat că încearcă recuperarea dronei americane din Marea Neagră. Nikolai Patruşev, secretarul Consiliului de Securitate al Federației Ruse, a declarat acest lucru la postul de televiziune Rossiya-1, scrie presa franceză.

Nu ştiu dacă vom putea face asta (să o recuperăm). Ştiu că vom face asta cu siguranţă (depune eforturi). Sper să fie un succes”, a spus Patruşev.

,,În al doilea rând, în ce priveşte drona, americanii tot spun că ei nu participă la operaţiunile militare (în Ucraina). Acesta este ultima confirmare că ei participă direct la aceste activităţi, în război” , a adăugat oficialul rus.

Recomandări

ATAC ÎNTR-O BISERICĂ DIN SYDNEY
IRANUL ATACĂ ISRAELUL
POLITICO: URSULA ARE ȘANSE MAI MICI LA C.E.
CÎRSTOIU NU SE RETRAGE
ZIUA MONDIALĂ A ARTEI
TESLA, DATĂ ÎN JUDECATĂ DE O MAMĂ

Rusia nu a recuperat drona, iar avionul a fost probabil avariat, a declarat marți secretarul de presă al Pentagonului, general de brigadă Patrick Ryder, la insistențele jurnaliștilor.

Cu toate acestea, o interceptare a unei convorbiri a armatei ruse arată că aceasta ar fi reușit recuperarea unei părți din epava dronei MQ-9 de pe fundul Mării Negre.

Bloggerii militari ruşi şi propagandişti ai Kremlinului au speculat pe baza unei înregistrări audio publicate online că marina rusească a recuperat o bucată dintr-un aparat de zbor. Informaţia nu fost confirmată şi nu este clar dacă se referea la drona americană. Alte informaţii neverificate şi neconfirmate, distribuite pe canalele de Telegram, susţin că o macara plutitoare, Chernomorets-3, ar fi fost trimisă în zona unde s-a prăbuşit drona. 

SUA transmit Rusiei să fie mai atentă

Oficiali americani i-au spus ambasadorului rus în SUA că Moscova trebuie să fie mai atentă când zboară prin spaţiul aerian internaţional. Departamentul de Stat al SUA l-a convocat marţi pe ambasadorul Rusiei în SUA, Anatoli Antonov, pentru a-i transmite îngrijorările SUA în legătură cu acest incident, primul de la izbucnirea războiului din Ucraina în urmă cu peste un an.

,,Mesajul care i-a fost transmis ambasadorului rus este că ei trebuie să fie mai atenţi atunci când zboară în spaţiul aerian internaţional în apropiere de proprietăţi americane care, din nou, zboară în moduri complet legale, desfăşurând misiuni în sprijinul intereselor noastre naţionale de securitate” , a spus Kirby într-un interviu pentru CNN. ,,Ei sunt cei care trebuie să fie mai atenţi”, a adăugat el.

Drona americană de supraveghere MQ-9 Reaper s-a prăbuşit marţi în Marea Neagră, după ce a fost interceptată de două avioane de vânătoare ruseşti SU-27. Potrivit Washingtonului, în urma unei manevre neprofesioniste unul dintre aceste avioane a acroşat elicea dronei. Moscova recunoaşte că a interceptat drona americană, afirmând că aceasta zbura cu transponderul oprit şi pătrunsese în spaţiul aerian rezervat de aviaţia militară rusă, dar neagă că a provocat doborârea aparatului american, susţinând că drona s-a prăbuşit din cauza unei manevre bruşte.