• Nici colegii republicani nu au fost impresionați de comentariile lui DeSantis.
  • Fostul congresman a spus că sprijinul constant al SUA pentru Ucraina nu se numără printre „interesele naționale vitale” ale țării.
  • Senatorul Carolinei de Sud și aliatul lui Trump, Lindsey Graham, a spus că comentariile arată „o neînțelegere a situației” din partea guvernatorului.

Ucraina l-a invitat pe guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, în vizită, după ce republicanul a respins invazia rusă drept „dispută teritorială”.

Este de așteptat ca DeSantis să candideze la președinție în 2024 și a făcut remarcile sale ca răspuns la întrebările trimise posibililor concurenți republicani.

Fostul congresman a spus că sprijinul constant al SUA pentru Ucraina nu se numără printre „interesele naționale vitale” ale țării. Senatorii republicani s-au aliniat pentru a-i critica comentariile.

Recomandări

ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
EUROPA ÎNVINGE CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY A DEVENIT VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE

Mai mulți parlamentari de rang înalt l-au acuzat pe DeSantis că a respins sau a minimizat presupusele crime de război rusești din Ucraina și au spus că agresiunea Moscovei nu trebuie respinsă.

DeSantis nu și-a anunțat oficial intenția de a-l contesta pe fostul președinte Donald Trump pentru nominalizarea republicană, dar a luat toate măsurile necesare sugerând că va face acest lucru.

În răspunsul său la un chestionar al prezentatorului Fox News Tucker Carlson, el a spus: „În timp ce SUA au multe interese naționale vitale – asigurarea granițelor noastre, abordarea crizei de pregătire din cadrul armatei noastre, atingerea securității și independenței energetice și controlul puterii economice, culturale și militare a Partidului Comunist Chinez – devenind și mai mult implicate într-un disputa teritorială dintre Ucraina și Rusia nu este una dintre ele.” Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Ucrainei, Oleg Nikolenko, a criticat comentariile lui DeSantis și a trimis pe Twitter invitația sa guvernatorului republican marți.

„Suntem siguri că, în calitate de fost ofițer militar dislocat într-o zonă de luptă, guvernatorul Ron DeSantis cunoaște diferența dintre o dispută și război”, a spus Nikolenko.

„Îl invităm să viziteze Ucraina pentru a înțelege mai profund invazia pe scară largă a Rusiei și amenințările pe care aceasta le reprezintă pentru interesele SUA”.

În timp ce studia dreptul la Universitatea Harvard, DeSantis a fost angajat ca ofițer în Marina SUA și a fost repartizat la componenta sa juridică, Corpul Judecătorului Avocat General (JAG). Serviciul său ca ofițer JAG a inclus lucrul cu deținuții deținuți în Guantanamo Bay, precum și o misiune de consilier juridic pentru elita US Navy Seals desfășurată în Irak.

Nici colegii republicani nu au fost impresionați de comentariile lui DeSantis. Senatorul Carolinei de Sud și aliatul lui Trump, Lindsey Graham, a spus că comentariile arată „o neînțelegere a situației” din partea guvernatorului.