• SUA au acordat un ajutor de peste 100 de miliarde de dolari Ucrainei.
  • Războiul este acum blocat într-un impas deoarece Rusia și Ucraina cheltuiesc puterea de foc și forța de muncă la ritmuri pe care mulți observatori le consideră nesustenabile.
  • Poziția împotriva războiului a lui Trump l-a forțat pe guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, să înceapă să pivoteze împotriva sprijinului pentru Ucraina.

Răspunsul occidental la invazia Ucrainei de către Rusia a fost formidabil. Numai SUA au acordat un ajutor de peste 100 de miliarde de dolari Ucrainei, care nu numai că a reușit să respingă progresele inițiale ale Rusiei, dar a dat și Moscovei o bătaie uriașă, cu peste 200.000 de soldați ruși uciși sau răniți. Principalul adversar al războiului din Ucraina este Donald Trump. Fostul președinte încearcă să se poziționeze drept singurul candidat anti-război la alegerile din 2024 împotriva „globaliștilor” care intenționează să promoveze „Al Treilea Război Mondial”. Viziunea lor asupra lumii, spune Trump, reflectă o perspectivă „America Ultima”.

Forțele ucrainene au plătit și ele un preț enorm pentru război, luând mai mult de jumătate din câte victime. Războiul este acum blocat într-un impas deoarece Rusia și Ucraina cheltuiesc puterea de foc și forța de muncă la ritmuri pe care mulți observatori le consideră nesustenabile.

Și acum, în timp ce Ucraina plănuiește o potențială ofensivă de primăvară pentru a rupe impasul, criticile la adresa efortului Occidentului de a sprijini Ucraina devin din ce în ce mai puternice în Statele Unite. Ar putea influența rezultatul războiului.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
AI 2% ȘANSE SĂ AI BILET LA ERAS TOUR
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA

Consensul bipartizan asupra Ucrainei se destramă

Sprijinul republican pentru războiul din Ucraina a scăzut puternic din toamnă. Aproape majoritatea republicanilor cred acum că SUA oferă prea mult sprijin Ucrainei – o inversare față de primele luni ale războiului, când marea majoritate a republicanilor era în favoarea creșterii asistenței pentru țară.

Deputatul de extremă-dreapta Majorie Taylor Greene a făcut ecou sentimentele lui Trump. De asemenea, ea îl înfățișează cinic pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski ca pe un escroc „care vrea ca fiii și fiicele noastre să moară în Ucraina”. Biden, spune ea, „a ales Ucraina în locul Americii, forțând în același timp poporul american să plătească pentru guvernul și războiul Ucrainei”.

Gazda Fox News, Tucker Carlson, a propagat și el astfel de opinii, folosind amvonul său masiv de bătăuș în noaptea săptămânii pentru a-l critica pe Zelenski.

Poziția împotriva războiului a lui Trump l-a forțat pe guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, să înceapă să pivoteze împotriva sprijinului pentru Ucraina. Într-o declarație difuzată luni seară în emisiunea lui Carlson, DeSantis a spus că protejarea Ucrainei „nu este un interes cheie al SUA”. De asemenea, el s-a referit recent la conflict ca fiind un „război proxy”.

Trump, Greene, DeSantis și alții susțin că banii cheltuiți pentru Ucraina sunt bani care nu sunt cheltuiți pentru securizarea graniței de sud a Americii, un canal pentru traficul de oameni și droguri. Aceasta este o viziune asupra lumii care îmbină izolaționismul cu o definiție a securității naționale care este mai strict legată de teritoriul SUA, exploatând îngrijorarea tot mai mare față de imigrație. Mesajul aici este: America ar trebui să-și controleze granițele, nu să fie polițistul lumii.