- Rușii se pregătesc de o mobilizare forțată a bărbaților din zona Herson, localitate aflată lângă Crimeea.
- Oficialii de la Kiev acuză în termeni duri metodele ruse de a obliga ucrainenii să lupte împotriva fraților din restul țării, sub pretexte false.
- Celor care sunt obligați să se înroleze în armata Rusiei le este transmis să fugă din regiune sau să se ascundă.
Rușii se pregătesc de o mobilizare forțată a bărbaților din zona Herson, localitate aflată lângă Crimeea. Oblastul Herson, învecinat cu Crimeea, are o populație de aproximativ 1 milion de oameni. În orașul Herson locuiesc aproximativ 280.000 de oameni.
Orașul a fost primul mare oraș ucrainean capturat de ruși, care vor să instaureze un guvern propriu, în ciuda faptului că populația pro-rusă, cel puțin la nivel statistic, este de 45%.
La fel ca și în Donbas sau Crimea, rușii vor să „mobilieze” populația să li se alăture în „Războiul Sfânt” de eliberare a zonelor pro-ruse din Ucraina, însă oamenii nu par dispuși să se sacrifice pentru un invadator care s-a dovedit a fi sălbatic.
În consecință, soldații ruși obligă bărbații din zonă să se alăture armatei rusești. Direcția Principală de Informații a Ministerului Apărării al Ucrainei a anunțat acest lucru din 20 aprilie. Rușii s-ar pregăti de organizarea unor pseudo-referendumuri care să transforme zona ocupată în provincie pro-rusă, care să le permită mobilizarea bărbaților în această regiune.
Referendum fals în Herson
Mai mult, potrivit serviciilor secrete ucrainene, datele personale ale rezidenților din teritoriile ocupate sunt colectate pentru a desfășura așa-numitele „referendumuri”, care ar avea scopul de a primi „ajutor umanitar” sau „beneficii sociale”. În realitate, rușii vor să vadă ce bărbați pot fi trimiși pe front drept carne de tun.
Totodată, Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a anunțat, însă, că rușii se bazează pe loialitatea bărbaților din zonă, care nu există.
Pe 21 aprilie, Oleksiy Arestovych, consilierul șefului biroului președintelui Ucrainei, s-a adresat locuitorilor din teritoriile ocupate și a declarat că în cazul mobilizării forțate în trupele ruse, aceștia au trei opțiuni: să se ascundă, să părăsească teritoriul ocupat și se alăture Forțelor Armate ale Ucrainei.
„În zilele așa-numitului „vot”, FSB-ul Rusiei va completa buletinele de vot, folosind informațiile primite, fără acordul și prezența fizică a ucrainenilor”, a transmis într-un comunicat Direcția Principală de Informații din Ministerul Apărării al Ucrainei. Rușii vor să transmit un semnal restului Ucrainei cum că populația „eliberată” de „naziști” li s-a alăturat în luptă dreaptă.
Potrivit Radio Svoboda, jurnalistul Oleg Baturin a explicat că mobilizarea se poate face doar după ce un cetățean a primit pașaport rusesc.
„În regiunea Doneţk, se „mobilizează” pe cei care au primit paşapoarte ruseşti. Nu există încă un scenariu de „pașportizare” în regiunea Herson. Zvonuri despre „referendumu” există de la începutul lunii mai, apoi a fost amânat pe 27 mai. Singurul lucru sigur este că există pliante de propagandă: că „rușii au venit să elibereze, că va fi pace”, a explicat Baturin.
Mobilizare cu forța nu se poate
Psihologul social Viktor Pușkar a remarcat că armata rusă ar putea efectua „mobilizare” în teritoriile ocupate din sudul Ucrainei, în ciuda stării de spirit a populației locale, ceea ce va duce la neloialitate față de Rusia.
„Cred că după metodele de război pe care le-au folosit, vor fi foarte puțini soldați loiali, doar niște oameni cărora le este frică să facă ceva împotriva ocupanților”, a explicat Pușkar.
Pușkar susține că forțele ruse din regiunea Herson nici măcar nu au același procent de sprijin ca în 2014 în timpul ocupației și anexării Crimeei: „Astăzi nu există un astfel de sprijin. Unul dintre studiile la care am participat a fost 2021 la Mariupol. Nici acolo nimeni nu a vorbit deloc despre necesitatea de a fugi direct în Rusia”.
Expertul militar Serhiy Grabsky a subliniat că o eventuală mobilizare forțată în teritoriile ocupate este ilegală. Potrivit expertului, Rusia recurge la astfel de acțiuni în mod deliberat pentru că nu dispune de resurse militare suficiente pentru a-și purta propriul război.
„În ciuda faptului că Rusia este și rămâne o țară mare, cu o populație mare, pur și simplu nu au resurse umane disponibile care să poată fi implicate în ostilități, așa că „sapă” tot ce pot și folosesc orice ocazie pentru a face acest lucru. De aceea recurg la o modalitate atât de complet ilegală de implicare a oamenilor în ostilități precum mobilizarea forțată în teritoriile ocupate”, a punctat expertul.
Potrivit acestuia, „ocupanții rețin familii întregi și, lăsând familii ostatice, forțează bărbații să se alăture forțelor armate ale Federației Ruse”.
În cazul unei înrolări forțate în armata rusă, un expert militar recomandă ucrainenilor să se alăture armatei ucrainene sau să se predea acestora cât mai curând posibil. Grabsky a remarcat faptul că în teritoriile ocupate Donbas și Luhansk, separatiștii pro-ruși sunt folosiți, mai mereu, drept carne de tun pentru armata Ucraineană, ceea ce arată cinismul rușilor față de populația pe care o „eliberează”.